Помогнете ми с рецепта за лесен,български десерт !

  • 19 920
  • 23
  •   1
Отговори
  • 1
  • 2
  • Всички
  • София
  • Мнения: 722
Един приятел е в Германия и помоли да му изпратя рецепта за лесен,български десерт. Ако ми помогнете поне с това кой според вас е "български" - аз ще си потърся рецепта във форума.
/или поне мамите в Германия да кажат какво се харесва на техните гости/
Благодаря предварително   bouquet

# 1
  • Мнения: 922
Баничката
Щрудела
Тиквеника
 Hug
Ако ти трябват точните рецепти, казвай Grinning

# 2
  • София
  • Мнения: 722
Ако е удобно- ще ми напишеш ли рецептата за тиквеник /не се бях сетила за него   bouquet/.

# 3
  • Мнения: 22 867
Тиквеник - І вариант
1 пакет фини кори
1 кг тиква
1 ч.ч. захар
1 ч.ч. орехи, канела
1 ч.ч. олио
1 пакетче канела

Тиквата се настъргва на ренде и се поръсва със захарта, начуканите орехи и няколко щипки канела.
Всяка кора се намазва с малко олио и равномерно се разпределя плънката от тиква. Корите се навиват на руло.
Нареждат се в тава, намазана с олио, поливат се отгоре с малко олио. Пече се на умерена фурна. Преди сервиране се поръсва с пудра захар.

Тиквеник - ІІ вариант
Продукти:
1 кг.тиква
1 пакет кори за баница
7 - 8 с.л.олио
1 ч.чаша ситно натрошени орехи
1 ч.чаша захар
3 ч.л.канела
пудра захар за отгоре

Начин на приготвяне:
Тиквата се настъргва и се зaдушава в малко олио, докато водата се изпари.
Прибавят се орехите, канелата и захарта.
От всяка кора правим руло с плънка от тиквата и ги нареждаме във формата на спирала в намазнена тава.
Тиквеникът се пече в загрята фурна, на 220 градуса, за около 30 - 35 минути.
Поръсва се с пудра захар преди сервиране.

Но моите приятели германци най-много харесваха нашата баница.

БАНИЦА С МАСЛО И СИРЕНЕ

ПРОДУКТИ:
•1 кг разточени или готови кори
•300 г. сирене
•250 г. масло
•4 яйца
•2 чаши кисело мляко/ продуктите са за доста голяма тава, така, че може да се намаляват/

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Сиренето, натрошено на дребно, яйцата, разтопената мазнина и киселото мляко се забъркват общо и с тази плънка се ръсят поставените една върху друга кори (всяка една). Тавичката, в която се пече баницата, се намазва на дъното с мазнина, намазва се и най-горната кора.
 
Е, за тази, която майка ми им правеше с домашни кори, казваха, че е страшна.

Последна редакция: вт, 04 апр 2006, 21:27 от labrex

# 4
  • Мнения: 1 393
Според мен баклава се прави много лесно (но се чака по-дълго, за да се сиропира) и е типичен български десерт, при това много вкусен и винаги впечатляващ в чужбина.

Наистина много лесен, за който се сещам е кисело мляко с мед (и орехи може май).

# 5
  • Мнения: 3 166
мляко с ориз!

# 6
  • Мнения: 25 610
За съжаление, много от десертите, с които сме свикнали и които приемаме за български, всъщност не са! Имам предвид вече предложените щрудел (особено характерен за австрийската кухня) и баклавата (арабски сладкиш).
Наистина се затруднявам да определя кой сладкиш е типично български.  newsm78 Баниците? Но те са солени. Може би млечната баница не се среща другаде?
Всички десерти на основата на киселото мляко? Какво като в другите страни първи се сетиха да слагат към него плодове, то пък си е наше! Crossing Arms
Май-май нашата кухня не се слави много с десертите си - явно хората навремето не са имали много време за такива глезотии. От баба ми зная, че за десерт са ядели сладко от различни плодове, петмез, рачел, ошаф, компот... Все неща, които се приготвят веднъж в годината. По празниците - баклави, халви... (които са турски/арабски сладкиши)
Явно хората са си падали по солените неща - питки, баници, милинки, тутманици, месеници... Ако можеш да пробуташ нещо такова за десерт, ще им вземеш акъла!  bouquet
ПП Сега се сещам, че прабаба ми правеше мариновани круши с хардал и още нещо - вкусът беше странен и неповторим - умирах за тях. Мисля, че крушеница се казваше лакомството. newsm78

# 7
  • Мнения: 25 610
Ето ТУК в рецептите на Иван Звездев има малко десерти, можеш да избереш нещо евентуално...
 
Рецепти има и ТУК
 Ето ти няколко рецепти - от това по-лесно, просто не зная! Hug

Ягоди с кисело мляко
Разбийте на гладък крем 1/2кг кисело мляко с 1 чаша пудра захар, сока и ситно настърганата кора от 1/2 лимон. Наредете в купички за компот изчистени и измити ягоди (по-едрите нарежете) и ги залейте с млякото. Отгоре сложете по 3-4 дребни ягоди. Поднесете ги след 1/2-1 час. 

Печени ябълки с ванилен сос
Измийте 8-10 еднакви по големина сладки ябълки и ги издълбайте. Напълнете ги със смес от счукани орехови ядки, захар и канела. Сварете сироп от 1 чаша захар и 1/2 чаша вода. Залейте ябълките и ги опечете. Сложете изстиналите ябълки в чинийки и ги залейте с ванилен сос.

Круши на фурна
Измийте круши и ги разрежете на четвъртинки. Отстранете семето им и ги наредете в намазана с масло тавичка. Поръсете ги със захар и сложете върху всеки плод по малко масло. Налейте малко вода в тавичката и ги опечете.

Последна редакция: ср, 05 апр 2006, 08:48 от Как`Сийка

# 8
  • София
  • Мнения: 722
Много съм ви благодарна за всички предложения!
Ще ги изпратя и после ще докладвам за резултата!
 newsm51 smile3525

# 9
  • Мнения: 750
Изцедено кисело мляко с мед и орехи.  Laughing

# 10
  • Czech Republic
  • Мнения: 2 777
Pupsi, мен веднага ме нападна варено жито - така както се прави в БГ никъде не съм го виждала - мисля, че е чудесен десерт!

# 11
  • Мнения: 1 951
Аз съм за тиквеника. Винаги като правя тук всички се убиват да ахкат и охкат  Wink

# 12
  • София
  • Мнения: 361
аз съм за баницата и изцеденото мляко  Peace

# 13
  • Пловдив
  • Мнения: 23 674
Аз съм за крем-карамела. Като правех в Дания се убиваха да лапат и да го хвалят. Твърдяха, че не били яли такова нещо.

# 14
  • UK/София
  • Мнения: 7 681
На скоро водих спор, но всички казаха, че баклавата и толумбите са турски десерти.Абе общо взето се опитаха да ме убедят, че нямаме български ястия #Cussing out

# 15
  • Мнения: 7 474
Крем- карамел! Peace

# 16
  • Мнения: 19
Мексиканците в САЩ също си правят крем-карамел, дори тук се продава готов като кремовете / пудинг / и му казват Флан, така че едва ли и това е БГ десерт.Аз си мисля, че май само в БГ съм чувала за млечна баница / ама откъде ще намерят юфка? / или по-добре макарони на фурна.

# 17
  • Мнения: 22 867
Мексиканците в САЩ също си правят крем-карамел, дори тук се продава готов като кремовете / пудинг / и му казват Флан, така че едва ли и това е БГ десерт.Аз си мисля, че май само в БГ съм чувала за млечна баница / ама откъде ще намерят юфка? / или по-добре макарони на фурна.

Може и с кори за баница да се направи. Не знам дали знаеш коя е Мая Новоселска / бг актриса, жена на Теди Москов/, но все едно - ето нейната рецепта.

Млечна баница

Кори за баница
1 л прясно мляко
1 и 1/ 2 чаша захар
ванилия
6 яйца
125 г масло
От продуктите се прави смес, с която се заливат корите- поотделно всяка. Между тях се слагат парченца масло. Отгоре се залива обилно със сместа и с масло. Пече се в умерена фурна, докато се зачерви.

Става вкусно!

# 18
  • Мнения: 2 567
Труден избор.  Rolling Eyes Баклавата и толумбичките споменати по-горе наситина са турски десерти, тук ги има в абсолютно всеки турски магазин. Тиквеник не съм сигурна, че ще се хареса на немците, тъй като те възприемат тиквата като зеленчук и я готвят като супа  Confused Но не съм пробвала, така че кой знае....
Мляко с ориз си имат, крем карамел-също...
Сега като се замисля, като ни идват гости тишично българско винаги е салатата и основното, но не и десерта  Thinking
Аз бих пробвала с млечна баница. Кори за баница може да намери точно като нашите в турските магазини. Пиши после как е минало  Simple Smile

# 19
  • Мнения: 22 867
Ето още две идеи от форума:

"МЛЕЧНА БАНИЦА" на Honda

Нареждам в тава кори за баница като ги набирам, да има въздух между тях, поръсвам ги с разтопено масло и ги слагам във фурната да се препекат....
Разбивам 3-4 яйца с около половин литър мляко, зависи колко са корите. добавям захар на вкус и ванилия. Като покафенеят корите, заливам ги със сместа и пак пека.

Нещо като крем пита. /не съм записала автора, да ме извинява!/

Готови кори 1 пакет се редят в намазана тава, като помежду им се ръси мазнинка по желание. Като приключи реденето, баницата се разрязва на квадрати по-малки, запича се, и след това се залива с карамелена смес, т. е. 1 л. прясно мляко, около 1 ч. ч. захар и 6-8 яйца. Допича се почти като карамел - на по-ниска температура. Може отгоре да се гарнира със сметана или друго по избор.

# 20
  • Мнения: 22 867
Катми /не знам дали са бг или чужди, но са много вкусни!/

Продукти:

1 л прясно мляко
4 яйца
4 ч. ч. брашно
50 гр. мая (кибритена кутийка) може и суха мая (прибавя се малко повече от инструкцията на пакетчето, за да няма проблеми с бухването)

Начин на приготвяне:

Разбиват се яйцата, към тях се прибавя млякото и след това брашното, ако маята е суха се поставя в брашното, ако е на кубче се разбива в част от млякото. Оставя се да втаса ( трябва сместа да увеличи обема си почти двойно).
След това се пекат по принцип на сач или на тефлонов тиган без мазнина.
След като са готови ги намажете с масло. 
Сервират се със сладко, шоколад, сирене, кашкавал, мед и орехи.

# 21
  • София
  • Мнения: 722
Не знам за германците, но на мен ми потекоха лигите  newsm10

# 22
  • София
  • Мнения: 361
ей момичета страшни сте  Hug
май ще ме накарате и аз да забъркам нещо  Blush

# 23
  • Мнения: 262
Ето едно лесно нещо, знам го от моята баба. Мисля, че е българско.

Д О Л А Г А Ч

Един пакет домашна юфка или кори за баница(от по-дебелите) се натрошават и с малко мазнина се пекат на слаба фурна до зачервяване.
Един литър мляко и ½ литър вода се кипват, добавя се ванилия, захар на вкус и се заливат опечените кори.

Става рядко, аде се с лъжица!!!

Общи условия

Активация на акаунт