Трапезата за Бъдни вечер

  • 53 801
  • 316
  •   1
Отговори
# 180
  • Мнения: X
http://www.receptite.com/ea/%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D1%8E-%D0%B7%D0%B … D1%87%D0%B5%D1%80
Линк с примерно менюта.
Много го харесвам този сайт Simple Smile И също така менютата ми допадат винаги./те са едни и същи всяка година/ но са ми в голяма помощ Simple Smile .

Гърне без похлупак наскоро търгувах от фантастико и видях постните чушки .Изглеждаха доста апетитни , но не взех от тях.Може да пробвате и ако ви харесат да поръчате .

# 181
  • Мнения: 5 865
Благодаря ти, Чаровна. Simple Smile И в една друга тема ми препоръчаха "Фантастико" - може би нещата им са добри. Peace

# 182
  • Мнения: 10 503
За Бъдни вечер приготвям содена питка, пълнени чушки с боб, сарми с ориз и гъби, тиквеник, печена тиква, домати от буркан с праз за салата, печени мариновани чушки, миналата година за първи път се сетих и изпържих картофи и детето беше доволно, че той боб не яде, сушени плодове, ядки, пресни плодове, чесън, лук, сол, ракия и вино.
Приготвям малки количества, колкото да вечеряме и ако някой поиска допълнително, на другия ден се дояжда и нищо не хвърлям от тази вечеря. Приготвям по 4-5 чушки с боб, 4-5 сарми и то това е. Ако ми остане варен боб на другия ден е на салата или просто добавка към пържолите.

# 183
  • Мнения: 1 176
Безспорно сушените чушки с боб ще са по-вкусни, но сигурно някой от вас е пробвал и пресни или замразени чушки да напълни. Добре ли се получават или изобщо да не пробвам?  Thinking
Сушени чушки няма откъде да намеря, а пък ми се иска да направя чушки пълнени със боб, а не с ориз както всяка година.

За по-малкото ми дете и аз правя картофи, обикновено на фурна с малко вода, олио и сол. Другите неща, които приготвям за Бъдни Вечер не ги харесва.

Тази година мисля да направя боб на фурна с праз, а не традиционната боб-чорба.

За содените питки - от няколко години права тази на TheNMaster с бакпулвер вместо само със сода за хляб и се получават много добре.

Сарми ще направя лозови, може да им сложа и гъби. Зелевите ще ги оставя за Коледа - мисля да направя капама.

# 184
  • Мнения: 904
Някой ,ако е правил  содена питка ,която да не жълтее и да не мирише на сода, моля да сподели рецептата.

# 185
  • Мнения: 6 299
Безспорно сушените чушки с боб ще са по-вкусни, но сигурно някой от вас е пробвал и пресни или замразени чушки да напълни. Добре ли се получават или изобщо да не пробвам?  Thinking
Сушени чушки няма откъде да намеря, а пък ми се иска да направя чушки пълнени със боб, а не с ориз както всяка година.

За по-малкото ми дете и аз правя картофи, обикновено на фурна с малко вода, олио и сол. Другите неща, които приготвям за Бъдни Вечер не ги харесва.

Тази година мисля да направя боб на фурна с праз, а не традиционната боб-чорба.

За содените питки - от няколко години права тази на TheNMaster с бакпулвер вместо само със сода за хляб и се получават много добре.

Сарми ще направя лозови, може да им сложа и гъби. Зелевите ще ги оставя за Коледа - мисля да направя капама.
Аз притотвям чушки замразени  с боб или ориз, много са добри. Не ги рзмразявам преди това да омекват, за да не стават жилави. Само леко обливам всяка по отделно с.топла вода и пълня.  Пека в тава във  фурната. В ориза слагам праз, гъби, морков и стафиди. Сушени чушки има на  пазарите, но излизат скъпо. Пълнила съм и чушки от  парена туршия, също стават много вкусни.

# 186
  • Мнения: 1 176
Аз сушени чушки не знам къде и дали изобщо ше намеря при нас, дори и по пазарите. Имам замразени, мога да купя и пресни. Но с боб не съм пълнила пресни/замразени. С ориз е ясно. Но може тази година да напълня няколко несушени чушки с боб, за да видя как се получава.

# 187
  • София
  • Мнения: 11 987
Аз сушени чушки не знам къде и дали изобщо ше намеря при нас, дори и по пазарите. Имам замразени, мога да купя и пресни. Но с боб не съм пълнила пресни/замразени. С ориз е ясно. Но може тази година да напълня няколко несушени чушки с боб, за да видя как се получава.

Ще станат вкусни, няма да има проблем.

# 188
  • Мнения: 14 490
За моята трапеза, тъй като ще бъдем сами с мъжа ми само, съм намислила да приготвя

1. Содена питка
2. Зелеви сарми с праз и орехи
3. Боб със зеле
4. И няколко салати

Содената питка, която правя за първи път, се получи доста сполучлива затова давам линк към нея

Плетена содена питка



Направих снощи плетената питка пробно и стана страхотна, благодаря за рецептата bouquet

# 189
  • Мнения: X
За моята трапеза, тъй като ще бъдем сами с мъжа ми само, съм намислила да приготвя

1. Содена питка
2. Зелеви сарми с праз и орехи
3. Боб със зеле
4. И няколко салати

Содената питка, която правя за първи път, се получи доста сполучлива затова давам линк към нея

Плетена содена питка



Направих снощи плетената питка пробно и стана страхотна, благодаря за рецептата bouquet
Толкова много хляб имам.Ще я изпробвам обаче да я опитаме и ако ми хареса може и нея да направя Simple Smile)

# 190
  • Sofia
  • Мнения: 21 636
Чаровна, пробвай с малка доза, щом имате хляб. Simple Smile 
На мен содата ми е проблем, та плетена или не...   Wink

# 191
  • Sofia
  • Мнения: 9 789
Може ли някой да ме подсети как се прави Сиромашки хайвер? Преди го правех на Бъдни вечер, но отдавна не съм и съм забравила. Правеше се от накиснат черен хляб, чесън, орехи, олио и .... върти ме се в главата, че мед се слага, но в рецептите в нета никъде нама мед... Някой знае ли как е точно?

# 192
  • Мнения: 6 299
Може ли някой да ме подсети как се прави Сиромашки хайвер? Преди го правех на Бъдни вечер, но отдавна не съм и съм забравила. Правеше се от накиснат черен хляб, чесън, орехи, олио и .... върти ме се в главата, че мед се слага, но в рецептите в нета никъде нама мед... Някой знае ли как е точно?
Ако имаш предвид разядката с чесън и орехи за Бъдни вечер - ето една рецепта от нета
  
Разядка с чесън за Бъдни Вечер

Любимата ми разядка в навечерието на празника. Така я правя аз и гарантирам, става чудесна.
2 големи глави чесън
2 шепи едро счукани орехи
2 филии сух хляб
зехтин
лимонов сок
сол

Чесънът се обелва и пресова. Остатъкът от пресичката също се добавя. Двете филии се накисват в малко прясно мляко или вода. Орехите се натрошават много дребно или се смилат. Към чесъна се прибавя бавно зехтин, бие се, докато стане хомогенно. Добавят се смлените орехи и отцедените филии. Продължава да се бие, докато стане гъста каша. Добавя се сол на вкус и лимонов сок.
Ако се бие правилно и усърдно, чесънът и хлебната компонента набъбват хубаво и цялата смес се сгъстява. Получава се много люта и вкусна чеснова разядка, която върви с постните ястия.

Аз я правя само със счукан чесън, орехи млени или счукани на дребно, сол, малко оцет, зехтин или олио, малко вода - няколко капки, колкото да добие нужната гъстота. Става много вкусно за хапване с питката.

# 193
  • Sofia
  • Мнения: 21 636
Хм... това име май отдавна е девалвирало.  Wink   Сиромашки, сиромашки... колко да е сиромашки този с орехи, чесън, пък и мед...   Mr. Green
Савина, на мен (въпорс на вкус) хич не ми звучи добре към останалите съставки и най-вече към чесъна.  Та нищо не ти пречи да си добавиш малко към малка част от останалата смес и да прецениш.

Някъде в началните страници имаше рецепта също.
А тия две големи глави чесън на две филии хляб ми се струват толкова люто, каквото не всеки яде. За мен например би било ужасно люто.  Crazy

# 194
  • Мнения: 7 848
Рецептата е объркана. Аз слагам няколко скилидки. И все пак е въпрос на вкус.
Както и в рязядката със сухи чушки и там беше написано две глави чесън, е! много е.

Общи условия

Активация на акаунт