Трапезата за Бъдни вечер

  • 53 801
  • 316
  •   1
Отговори
# 195
  • Мнения: 2 289
Ами съфорумки твърдят,че го правят точно с две глави. Аз слагам няколко скилидки само.

# 196
  • Варна и...духом на Босфора
  • Мнения: 2 454
 И аз на разядката със сушените чушки слагам по-малко чесън,отколкото в рецептата.
То е хубаво да се опече цяла глава и да се изстиска после в блендера,ама нямам време
такова.Аз тази вечер почвам подготовката,че утре да ми е по-леко.
Приятно готвене на всички! Hug

# 197
  • Sofia
  • Мнения: 21 636
За утре боб чорбата ми е готова. Имам и лимонова скрежина с босилек готова.
Малко по-късно ще приготвя и плънката за сармите.
За утре ще ми остане питката (тесто ще замеси роботът тази вечер и ще втасва нощес, утре сутрин пека), да завия сармите (и ще ги забравя във фурната за няколко часа) и Баба Гануш, салатата и да изпека тиквата.    Утре ще правя и козунак за Коледа.

# 198
  • София
  • Мнения: 11 987
Никога не меся тесто в робота, става далеч по-жилаво от ръчно омесеното.

Пък и 10-15 минути месене не са ми голям проблем.

От мен ще има само питка утре, останалото е грижа на майка ми и сестра ми. Менюто за Коледа обаче е моя грижа.

# 199
  • Мнения: 6 395
Аз пък от как имам робот- всичко меся в него  Crazy Mr. Green  нито ми е жилаво нито нищо, перфектно си става. Направо се чудя как съм се пънала да меся преди това....че и козунаци.

Купихме чушки, сарми, салати и разядки. Все пак ще замеся и аз/разбирате робота/ една питка, ама с мая, не мога да я ям другата, един кекс и едни сладки и то заради детето, че обича да бърка кекса и да изрязва сладките.........толкоз, всичко друго- купено, предпочитам да излезем и да играем и да се забавлявам с приятелки и с детето/както го дават и хубаво време пък съвсем/ , вместо да пазя печката, все едно цяла година не съм яла, че сега тепърва   Rolling Eyes

# 200
  • София
  • Мнения: 2 658
Аз също за поредна година ще правя разядката със сушени чушки. Аз също слагам няколко скилидки само.  Peace
Иначе една колежка ми каза и една друга разядка, пробвах я и ми хареса. Сега я правя. Консерва боб( или сварен такъв), моркови, праз и нарязани маслини. Запича се във фурната, много вкусна става.
Не съм чела назад, ако някой вече я е написал.

# 201
  • София
  • Мнения: 11 987
Аз пък точно на Бъдни вечер не бих купила готова храна. Peace
С правилна техника на месене една питка с мая от 1,5 кг брашно става за около 15 минути максимум.

# 202
  • Мнения: 6 395
Това е единственото време и период, в който имам повече време за децата и семейството..........иначе се прибираме в 18,30, детето до 19,30 е умряло от глад. Излизаме в 8, готвим през ден. Сега са се събрали 3-4 почивни дни, смятам максимално да ги избутам в емоции и разходки, мързел , почивка и забавление, вместо да се забутвам да меся и вия сарми, а 2 годишното дете да се чуди какво да скучае само през това време....няма логика просто  ..........иначе обичам да готвя и много го правех, докато бях повече време  вкъщи, сега вече смених резбата, гледам всяка минутка да е за детето, която мога да отделя. Това дали аз ще меся или робота.......все тая, ако мога през това време да гуша дребното не бих се и замислила, напротив даже

# 203
  • Sofia
  • Мнения: 21 636
На мен също ми еднакво хубаво тестото и на ръка, и с робота.  По празници особенно ползвам робота, за да ме отмени. В тия 15 минути  я нещо друго ще свърша, а ще са си за мен. Почивката е изключително важна, за да е ефективен човек. 
Скрит текст:
Аз обичам (много) да меся,  хляб не купуваме, та меся и пушек се вдига... меси и малката ми шерка покрай това. На 7г направи първия си козунк, а по-малка и хляб е правила.

# 204
  • София
  • Мнения: 11 987
Аз не оспорвам твоя начин, просто казвам, че за мен е неприемлив.

# 205
  • Sofia
  • Мнения: 21 636
Аз не оспорвам твоя начин, просто казвам, че за мен е неприемлив.
Аз също не отричам твоя, казвам само как е при мен. Хората сме различни. Simple Smile

# 206
  • Мнения: 11 622
Чесъна е много различен - имала съм домашен/от градината/, който си е дребничък и не толкова лют, а съм купувала едни огромни глави чесън, който така люти...а как мирише после...Та за мен чесъна трябва да е "на вкус".
Звезден^Прах напълно съм съгласна с теб! Празниците са за да бъдем със семейството, да си обърнем внимание и да се забавляваме. Лично мен "тежките" трапези ме изморяват, дори и да не съм ги приготвяла аз. С годините се научих, че за празници трябва да се готви "бързо, лесно, вкусно", че да имам време и да си почина, и да се насладя на празника, а не цял ден да вися в кухнята и накрая пребита да дремя гордо на масата, че съм направила N бр. ястия, и съм се престарала...
Щрудела ми е готов, боба ми е накиснат/сутринта ще го сложа в гърнето да си се готви/, лютите чушки са опечени и мариновани. За утре ми остана питката и салатите - една свежа салата и кьопоолу.
Весели празници на всички  bouquet

# 207
  • Мнения: 2 266
При нас менюто ще е следното:
 
1.содена питка с паричка
2.пълнени чушки с боб и орехи
3.постни зелеви сърмички
4.тиквеник
5.ошаф
6.лук
7.чесън
8.мед
9.орехи
10.вино
11.ракия


















# 208
  • Sofia
  • Мнения: 9 789
Благодаря.  Hug
Окончателното меню у нас:
1. Туршия
2. Въпросният чеснов хайвер
3. Боб чорба
4. Постни зелеви сърми
5. Питка
6. Тиквеник
7. Баклава
8. Фъстъци
9. Плодове
На всички ви пожелавам светли и уютни празници, много здраве и късмет и нови кулинарни подвизи!

# 209
  • Испания
  • Мнения: 37 503
Честито Рождество Христово!

Много здраве, любов, късмет и много сбъднати мечти!
Щастливи деца, които да ви радват всеки ден,
истински приятели, които винаги да ви помагат!



Нашата питка.  Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт