Патладжан?

  • 14 753
  • 18
  •   1
Отговори
# 15
  • Мнения: 2 655
Обожавам всичко с патладжани!

ИЗВЪНЗЕМНА ЛЯТНА МАНДЖА

Необходими продукти:

2 кг. патладжан;
½ кг. пипер;
3 или 4 бр. по едри глави гладък лук;
1 кг. домати;
4 с. л. олио;
10 стръка целина;
1 с. л. сол;
½  връзка магданоз;
1 с. л. босилек.



Начин на приготвяне:

Патладжаните се нарязват на купчета, осоляват се и се оставят в гевгир да се оцеждат около 2 часа. Пипера и лука се режат, а доматите се настъргват. Всичко се поставя в тенджарата и към продуктите се добавя олиото и вода, толкова че да не покрива зеленчуците. Оставят се на по силен огън да заври. Намаля се котлона, за да ври бавно, докато изври водата.
След като е готово се слага сол, магданоз, целина и босилек.

# 16
  • Мнения: 2 655
И още една рецепта:

ПАНИРАНИ ПАТЛАДЖАНИ С ДОМЕТЕН СОС

Необходими продукти:

1 кг. патладжани;
2 бр. яйца;
1 ч. ч. олио;
2 – 3 с. л. брашно;
 2 ч. л. сол;
½ ч. ч. газирана вода /може и бира/;
1 кг. домати;
1 малка гл. лук;
1 скилитка чесън;
1 ч. л. захар;
2 – 3 стръка магданоз;
1/ 2 бърканче майонеза /може и по малко/.


Начин на приготвяне:

Патладжаните се обелват и се нарязват на филийки, наръсват се със сол и се оставят около 1 – 2 часа да се изцеждат в гевгир.

ЗА ПАНИРОВКАТА: Яйцата, брашното и водата се разбиват добре, за да стане гъста каша. Ако е малко брашното се прибавя още 1 или 2 с. л.

Загрява се добре мазнината и патладжаните се потапят първо в брашно, после в сместа, а след това се слагат в олиото, за да се зачервят и от двете страни.
ЗА ДОМАТЕНИЯ СОС: В тиган се поставя малко олио, запражва се лука и се прибавя към него 1 ч. л. брашно, до златист цвят. Прибавят се предварително настърганите домати, слагат се 1 ч. л. сол и 1 ч. л. захар. Маха се от котлона и се пасира, след което се прибавя магданоза и чесъна. Като спреш да пасираш слагаш майонеза на вкус.

# 17
  • Мнения: 645
Пикантни патладжани със сирене

Продукти:
за 6 порции
2 патладжана
1 ситно нaрязана люта чушка, почистена от семената
прясна мента
сока от 1 лимон
300 г. сирене
зехтин черен пипер

Приготвяне:
Нарежете патладжаните надлъжно на 10 тънки парчета. Намажете ги със зехтин и ги печете на грил 2 мин. от двете страни. Смесете чушката с лимоновия сок. Подправете с малко черен пипер и размесете с натрошеното сирене. Сложете от получената смес върху всяко парче патладжан, навийте го на руло и го забодете с клечка за зъби.





# 18
  • Според сезона
  • Мнения: 297
ИМАМБЙАЛДЪ

3-4 патладжана
1 голяма глава стар лук
1 глава чесън
5-6 домата или 1 буркан
сол,червн пипер,магданоз


Обелените и нарязани на 4 /ако са по-големи и на повече/ патладжани се осоляват , изцеждат се и заедно с нарязания лук,домати,чесън -/ оставям 3-4 скилидки за накрая/ ,червен пипер и олио в хермртика за 20 мин.След като отворя яденето добавям смачкания чесън и магданоз.

Общи условия

Активация на акаунт