Въпрос за макароните на фурна

  • 14 663
  • 12
  •   1
Отговори
  • София
  • Мнения: 153
 Здравейте кулинари. Като правя макарони на фурна и все ми стават сухи, а отгоре не са запечени с коричка. Как се справя с тези проблеми?
 Искам да ми остават по "сочни" и отгоре запечени (леко кафяви). Печа ги на реотан не на вентилатор и на 1 ниво на печката и пак не ми се запичат  newsm78 и отделно ми стават по сухи. Дайте съвети

# 1
  • Мнения: 9 991
Ами кажи как ги правиш, да ти кажем къде грешиш. Варят се, после се заливат с прясно мляко, сирене и яйца и се запичат.

# 2
  • Мнения: 768
Повече течност сложи.

# 3
  • 5 етаж в ляво
  • Мнения: 1 407
Явно съотношението макарони - прясно мляко е в полза на макароните, за да ти станат сухи/твърди. Моята рецепта за макарони на фурна е следната:
1л.прясно мляко
малко по-малко от половината пакет макарони( къси тръбички)
1ч.ч. захар
4 яйца
300гр.сирене
около 60гр. масло
ванилия
Сварявам си макароните по стандартния начин. Изсипвам ги в тавата, в която ще ги пека(обикновено йена). Млякото затоплям леко, докато се разтвори захарта. През това време разбивам яйцата на пяна с миксера. Включвам фурната на 200* да загрява. Добавям ги към леко топлото мляко. Натрошавам сиренето в тавата при макароните. Изливам млечно-яйчената смес при тях. Разбърквам. Отгоре накъсвам маслото на малки парченца и пека.
сега, за печенето зависи от фурната, но ти можеш да си я регулираш. Ако не ти запича отдолу, сложи тавата директно върху дъното на фурната, а ако е отгоре, я вдигни на второ ниво примерно(отгоре надолу).
Успех  bouquet

# 4
  • София
  • Мнения: 153
аз ги правя така: завира вода в нея слагам 1 лъжичка олио и изсипвам макароните (олио слагам да не се слепват. Варя колкото е указано на плика примерно 5-7 мин. (аз ползвам от тези пликове макарони дето са 0.500) Разбивам 600-700 м. пр. мляко слагам захар (1 и малко ч.ч), яйца разбивам добре слагам в тава при макароните и слагам да пека на второ ниво на фурната. Отгоре слагам масло тук там и към края на печенето поръсвам с малко захар (ако се сетя).
 По -скоро си мисля, че ги пека повече от колкото трябва и за това да стават сухи.  newsm78

# 5
  • Мнения: 9 991
аз ги правя така: завира вода в нея слагам 1 лъжичка олио и изсипвам макароните (олио слагам да не се слепват. Варя колкото е указано на плика примерно 5-7 мин. (аз ползвам от тези пликове макарони дето са 0.500) Разбивам 600-700 м. пр. мляко слагам захар (1 и малко ч.ч), яйца разбивам добре слагам в тава при макароните и слагам да пека на второ ниво на фурната. Отгоре слагам масло тук там и към края на печенето поръсвам с малко захар (ако се сетя).
 По -скоро си мисля, че ги пека повече от колкото трябва и за това да стават сухи.  newsm78

Макароните, са много, млякото е малко, и винаги варя повече. Не ги ли опитваш? Макарон е готов, като го метнеш на стената, да се залепи. Млякото и яйцата се разбиват заедно. Захар не слагаме ние, ядем ги солени.

Като заври водата ги я посоли. Сложи половината макарони и ги разбъркай, да не слепват, после пак. Като са готови им сложи маслото и изсипи в тавичка. Разбий млякото и яйцата, сирене и ги залей. Добави и захар като искаш, но пак в самото мляко.   Печи на 220 градуса, 2 реотана до зачервяване.  Peace  chef

# 6
  • Мнения: 768
Аз макарони варя докато побелеят и станат меки за дъвчене, не ги мятам по стената  Joy . Сипвам ги директно във вряща вода, не слагам сол, защото ги правя сладки, разбърквам от време на време и нищо не се слепва.

gfrty, мисля, че ги печеш недосварени и затова изпиват млякото и стават сухи.

# 7
  • София
  • Мнения: 153
искате да кажете, че трябва да се варят повече ли. За това изобщо не се бях сетила. Днес ще правя и ще варя повече ама колко повече да варя примерно 15 мин. добре ли е. Аз взимам не от кръглите макарони ами едни дето се водят по скоро паста (къдрави и плоски) Ще варя повече и какво казвате да сложа 1 л. мляко, 4 яйца и 1 и малко ч.ч захар.
А колко време да пека? аз май пека повече от колкото трябва, че все се притеснявам да не е сурово

# 8
  • Мнения: 768
Около 20-30 минути варене на макароните и около 30 минути печене после. Според мен рецептата ти си е добра, не бързай да я променяш.

# 9
  • Мнения: 9 991
Сол се слага и на тесто за козунаци. И аз не мятам по стените, така се води, ако не може да прецени си е начин. За макарони на фурна се вземат със дупки, не фарфали. 

# 10
  • Мнения: 14 079
Аз пък ги изваждам от фурната докато не са попили напълно течността, защото и извън печката, макароните продължават да поемат млякото. А за коричка, просто ги премести по-нагоре с решетката, да са близо до горния реотан. Или по средата на печенето превключи само на горен реотан.
Напоследък ги правя с крем карамел и никога не остават сухи, дори и да ги "забравя" по време на печенето.

П.П. И аз ги правя с онези кръглите, като тръбички. В редки случаи съм правила и със спираловидните. За 500гр. макарони е малко 600-700 мл. прясно мляко.

Последна редакция: ср, 29 юли 2015, 11:53 от Dara88

# 11
  • 5 етаж в ляво
  • Мнения: 1 407
Доколкото разбрах от поста ти, макароните ти стават сухи и недопечени Thinking Както и написах, използвам само и единствено макарони тип тръбички, не плоски, не спирали и подобни  Peace за да ти се изпекат и отгоре, написах според мен какво трябва да направиш. Тази рецепта, която съм посочила я правя повече от 20години и нямам провал Wink
п.п. Млякото, което си посочила е прекалено малко. Аз варя макароните до пълна готовност и след като ги изпека, още горещи ги ръся обилно с пудра захар.

# 12
  • Русе
  • Мнения: 5 207
400 г макарони, 1 л  прясно мляко, 200 г захар кристал, 6 бр яйца, 2 бр ванилия, 60 г краве масло, пудра захар по желание.
Сварявате макороните в 1.5 л  вода, 1 ч.л. сол и 2 с.л. олио, до полуомекване-  около 6 мин. Изваждате и оцеждате на гевгир.

Яйцата и захарта разбивате докато си удвоят обема.Прибавяте ванилията и прясното мляко. В подходяща тава разтапяте около 15 г от кравето масло. Разстилате полусварените макарони и заливате с млечно-яйчната смес. Най отгоре разпределяте малки бучици краве масло. Печете в предварително загрята фурна на 170 градуса около 60 мин. Изваждате и оставяте да изстине.
Ето как изглеждат




Относно вида /формата/ на макароните - стават всякакви на тръбички, спирали, мидички .......... . Важното температурата на печене да не е висока. Запичат отгоре и стават твърди, а вътре са жилави, недоварени.

По желание можете да добавите 150 г безсолно сирене

Последна редакция: пт, 31 юли 2015, 21:12 от i_peych

Общи условия

Активация на акаунт