Тирамису-ама изпробвано???

  • 30 605
  • 33
  •   1
Отговори
  • 1
  • 2
  • 3
  • Всички
  • Мнения: 694
Помощ момичета-трябва ми рецепта на тирамису,ама нека някой да даде рецепта на изпробвано и гарантирано,защото ще правя за пръв път-вчера си купих маскарпоне и сега ми е мерак???Знам,че в библиотеката има и засега съм си харесала едната рецепта,но нека ако някой знае тънкостите да споделя-моля??

# 1
  • Czech Republic
  • Мнения: 2 777
С удоволствие бих ти дала моята рецепта, казана ми от италианка, но има в него сурови яйца, така че прецени дали я искаш! Иначе е поне сто пъти изпробвана и винаги е ставала много вкусна!   bouquet

# 2
  • BABYLAND
  • Мнения: 3 409
Доколкото знам от майка -тя прави превъзходно Тирамису- рецептата я има на пликове с бишкоти! Не съм се заглеждала какво пише, но майка я прави именно по тази рецепта! Става уникална!
   Аз си взех миналата седмица от "ХИТ" Тирамису. В една кутия има поставено абсолютно всичко за приготвянето му. Блатове, крем който да разбиеш само за няколко минути, какао....всичко. Само време трябва да намеря за да я спретна!

# 3
  • Мнения: 694
Наталина-аз не се страхувам от сурови яйца-давай насам.

# 4
  • Мнения: 5 713
Аз и друг път съм я писала моята рецепта, изпробвана е 100 пъти, може и да си я 4ела  Simple Smile
Ето:

36 бр Balocco Lady fingers / бишкоти /
450гр Маскарпоне / става и с крема сирене /
5 жълтъка
1 белтък разбит на сняг
150 гр захар
около 12 к. ч. сварено турско кафе без захар
1 малка чашка ликьор по избор или ром
какао за поръсване отгоре

Разбиват се жълтъците със захарта в купа до побеляване. Прибавя се сиренето и се разбърква внимателно и добре. Прибавя се разбития на сняг белтък и след него ликьора / рома /. Вси4ко се разбърква на много гладък крем и се дели на 3 части. В съда за Тирамису-то се изспипва 1/3 от крема. После се поставя един ред от бишкотите предварително бързо натопени от двете страни в кафето. Върху първия ред бишкоти се излива втората 1/3 от крема. Редят се останалите бишкоти пак напоени с кафе / коли4еството им е по-голямо от първия ред /. Изсипва се третата 1/3 от крема като се заглажда. Отгоре се ръси обилно с какао-прах. Слага се в хладилника поне за 2 часа, но най-добре е да се приготви ден преди сервирането му.

# 5
  • Czech Republic
  • Мнения: 2 777
Ето рецептата:

За 8 порции:
250мл силно [espresso](може да го подсладиш)
4 яйца
150г пудра захар
500г [mascarpone]
150мл сладкарска сметана
100мл сладко десертно вино или ликьор(50мл)(ако е за деца, може и без)
40-45 бишкоти
какао за посипване

Аз го правя в правоъгълна форма 35x25 см. височина 10см. Ако нямаш подходяща форма(може и във форма за торта), можеш да го направиш в стъклени чаши със столче(за бяло вино).

Приготви си предварително еспрессото.

Разделяме белтъците от жълтъците и  белтъците разбиваме на гъст сняг.

Жълтъците разбиваме със захарта на пяна, прибавяме разбитата сметана и маскарпонето и бием до получаването на гладък крем. Накрая внимателно прибавяме белтъците и леко бъркаме с дървена лъжица.

На дъното на формата(чашите) подреждаме 1/3 от бишкотите и ги напръскваме със размесеното кафе и вино(ликьор). Отгоре слагаме 1/3 от крема. После пак, бишкоти, напръскваме, крем и още веднъж така, като свършваме с крема. Трябва да се остави в хладилника поне 5 часа за да се стегне. Пред сервиране се поръсва с какао, докато се получи плътен слой! Не слагай какаото предварително, защото се намокря и не е красиво!


Добър апетит!

# 6
  • Мнения: 344
Хайде и аз да кажа как го правя тъй като ме е страх да слагам сурови яйца го правя по следния начин:

крем:
500г маскарпоне
1п крем "Ванилия"на RUF (без варене)
600мл пр.мляко
1чч приблизително пудра захар

Разбивам крема RUF с млякото. В друга купа разбивам маскарпонето с пудра захар и към него прибавям постепенно от другия крем. Ако ми се стори много гъсто или не сладко добавям още прясно мляко и пудра захар.
Това е кремът остналото е както при другите.

# 7
  • Мнения: 1 455
Лиде, правя го като тирамисуто на Наталина, но когато нямам маскарпоне - слагам извара или крема сирене. Става фантазия!

Golden Rose, моля те сподели за вкуса на полуготовото тирамису. Аз съм голяма фенка на чийзкейка на Йотис. Ако кажеш, че и тирамисуто става хубаво, веднага тичам до магазина да го взема.

# 8
  • Мнения: 5 713
Лиде, правя го като тирамисуто на Наталина, но когато нямам маскарпоне - слагам извара или крема сирене. Става фантазия!
Да, и аз като теб, когато няма маскарпоне. Пак става хубаво.

# 9
  • Мнения: 419
Аз съм правила по тази рецепта http://www.cookingforengineers.com/article.php?id=60 и се получи хубаво. Само това Марсала не можах да го намеря и понеже нямам идея какво е на вкус не знам с какво е подходящо да се замени.

# 10
  • 5 етаж в ляво
  • Мнения: 1 407
и моето Тирамису е като на Наталина,обаче без сметана и яйцата са ми 5 бр.Рецептата е от италианка.Вече я правя със затворени очи Laughing

# 11
  • Мнения: 993

Golden Rose, моля те сподели за вкуса на полуготовото тирамису. Аз съм голяма фенка на чийзкейка на Йотис. Ако кажеш, че и тирамисуто става хубаво, веднага тичам до магазина да го взема.

Ще ти хареса, ако не си опитвала истинско тирамису. По-добре пробвай рецептата на Наталина - истинска е и действително става вкусно. Макар че аз лично предпочитам вместо какао да слагам настърган черен шоколад. Сега с този птичи грип обаче ме хвана  шубе от суровите яйца, още повече, че съм бременна. И май това маскарпоне, дето ми е в хладилника, така и ще си го изхвърля.
Следващия път мисля да си купя от полуготовия крем на Галбани - представлява готово подсладено маскарпоне с яйчен прах и е много лесно за приготвяне. А резултатът е все така възхитителен. Другите съставки (бишкоти, кафе, алкохол, шоколад) са си същите.
Успех!

# 12
  • Czech Republic
  • Мнения: 2 777
И май това маскарпоне, дето ми е в хладилника, така и ще си го изхвърля.

В никакъв случай не хвърляй маскарпонето, разбий го със заквасена сметана и захар, прибави плодове(змразени, компот) и имаш чуден крем!   bouquet

# 13
  • Мнения: 694
Благодаря ви момичета!!!
Вчера правих-стана наистина върховно.Само ,че имам няколко питанки-значи каква гъстота трябва да се получи крема-май ми стана малко редичък.Второ-как да разбера дали достатъчно съм напоила бишкотите с кафето-достатъчно ли е напръскването,защото вчера ги потапях и май прекалих,но пък аз го правих със Савоярди-а те са твърдички.И последно-май вчера неможеше да ми се режат красиви парчета-смисъл май по-добре както Наталина предложи да го правя в чашки newsm78Или пъкнещо не можах да улуча времето на ядене-хапнахме го около 3 часа след приготвянето.Но понеже синът ми има имен ден другата седмица,та ми се ще да направя тогава такова-но ми се иска и да е красиво поднесено-винаги ли така се реже?
И още един въпрос-много ли се изменя вкуса като гоо правиш с Крема сирене???

# 14
  • Czech Republic
  • Мнения: 2 777
Не си го отавила сигурно достатъчно да се стегне, а и след като си потапяла бишкотите, те са станали много сиропирани - напръскването е достатъчно, а и те си поемат течност и от крема! Нали разби сметаната? Но, ако те притеснява сервирането(щом е за гости), наистина е красиво и в чаши(може и сладоледени). Аз не винаги го правя с маскарпоне, защото и тук е доста скъпо, а с нещо като нашето крема сирене(то е леко солено) и на нас много ни харесва, но има разлика!

# 15
  • BABYLAND
  • Мнения: 3 409
Лиде, правя го като тирамисуто на Наталина, но когато нямам маскарпоне - слагам извара или крема сирене. Става фантазия!

Golden Rose, моля те сподели за вкуса на полуготовото тирамису. Аз съм голяма фенка на чийзкейка на Йотис. Ако кажеш, че и тирамисуто става хубаво, веднага тичам до магазина да го взема.
  Може и днес да го извъртя набързо и ще пиша!!!  Hug

# 16
  • Мнения: 694
Благодаря,Наталина!!! Hug Hug Hug

# 17
  • Мнения: 951
По принцип не обичам сурови яйца в десертите,затова правя като Наталина,но без яйца,само със сладкарска сметана.
Изобщо яйцата каква работа вършат,когато са сурови?Нито стягат/както е при печенето/,нито нищо...Ако някой знае-да ми обясни. Hug
И винаги съм правила без яйца и винаги става.
Бишкотите ги напръсквам леко,защото те трябва да попият повече от крема,а не да се разкашкат от кафето/аз съм правила подобна грешка кагато сам знаела,че няма да има време тирамисуто да "втаса" Rolling Eyes

# 18
  • Мнения: 5 713
И още един въпрос-много ли се изменя вкуса като гоо правиш с Крема сирене???
Не, не се изменя много вкуса, аз съм го правила и с крема сирене. Бг кремата малко я поразвалиха, така 4е, ако искаш може да пробваш с Филаделфия-та.
За напояването на бишкотите, по-добре ги напръсквай. Аз ги потапям, но много набързо и се справям. За да ти се режат хубави пар4ета, най-добре го приготвяй предшния ден, както съм писала и в предния постинг.

По-добре пробвай рецептата на Наталина - истинска е и действително става вкусно.
Претендирам, 4е рецептата, която съм дала, също е истинска.  Wink
А и не виждам особена разлика с тая на Наталина, освен в яйцата.

# 19
  • Czech Republic
  • Мнения: 2 777
Сега се сетих още нещо, за да ти се реже по-лесно, трябва да потопиш ножа преди всяко рязане в студена вода. Иначе полепва по ножа и се разваля красивият вид. Макар, че първото парче винаги е малко по-неугледно! Thinking

Ванилийка, на мен ми харесва вкуса на суровите яйца със захар. Вярно е, че не стягат, когато са сурови, но придават по-плътен и богат вкус! Но всеки има различен вкус и е възможно, на теб да не ти харесва - а и така си сигурна, че няма да имаш проблеми със салмонела или птичи грип!   bouquet

# 20
  • 5 етаж в ляво
  • Мнения: 1 407
Значи за да стане крема добре на гъстота,белтъците ти трябва да са разбити на МНОГО твърд сняг NaughtyСлед като разбиеш жълтъците със захарта също да стане ГЪСТА жълтъчна маса,прибавяш маскарпонето/аз не слагам сметана/Ако има в маскарпонето водичка отгоре леко я изливаш.След това смесваш белтъците и жълтъците.
Сега за по представителна торта:
в поднос нареждаш бишкотите така както за кръгла торта,и ги напръскваш със много силно еспресо.После слагаш от крема и леко разстилаш/нищо че в краищата не си засипала с крем/
после редиш втори ред бишкоти/аз ползвам на "балоко"
тук не слагаш крем,а започваш да правиш оградка от бишкоти.За тази цел им отрязваш малко долния край/около 1-1,5см./за да стоят прави
те си залепват за крема,и така докато обиколиш тортата.След това вземаш една сатенена лентичка/има ги в магазините за шивашки м-ли/и тук някой трябва да ти помага,обаче,връзваш бишкотите по средата.Т.е стягаш тортата.
след това заливаш с крем 2 блат бишкоти,и слагаштам където не си сложила в пролуките,запълваш с крем
после 3 ред бишкоти ,пръскаш с кафе и изсипваш целия крем.
заглаждаш и ръсиш обилно с какао ,но през цедка
Така правя аз Тирамисуто Grinning

# 21
  • Мнения: 694
Благодаря ви за съветите -Вери,Даниджи и НАталина-другият път съм сигурна,че ще се справя по-добре. А отонсво двете  рецепти наистина няма голяма разлика-другият път ще пробвам с по-малко белтъци-може и по-гъстичко да стане

# 22
  • Мнения: 993
И май това маскарпоне, дето ми е в хладилника, така и ще си го изхвърля.

В никакъв случай не хвърляй маскарпонето, разбий го със заквасена сметана и захар, прибави плодове(змразени, компот) и имаш чуден крем!   bouquet

Благодаря, ще пробвам! Ама... има още нещо, което ме притеснява. Прочетох някъде по форумите, че пресните и меки сирена (между които и маскарпонето) са опасни за бременните, тъй като съдържали някакви бактерии, които минавали през плацентата и можели да увредят плода. Вярно ли е това?  newsm78
Тук от няколко дена се облизвам на едно парче Бри, което си купих в пристъп на лакомия, ама като прочетох тези предупреждения и... сърце не ми дава да посегна към него. Sad 
Някой запознат ли е с този въпрос?

# 23
  • Мнения: 993
Благодаря ви момичета!!!
Вчера правих-стана наистина върховно.Само ,че имам няколко питанки-значи каква гъстота трябва да се получи крема-май ми стана малко редичък.Второ-как да разбера дали достатъчно съм напоила бишкотите с кафето-достатъчно ли е напръскването,защото вчера ги потапях и май прекалих,но пък аз го правих със Савоярди-а те са твърдички.

Прави се точно със Савоярди и с никакви други бишкоти, но потапянето става много бързо (аз го правя само от едната страна, поема достатъчно). Може и само да напръскаш, както те е посъветвала Наталина - във всеки случай това е една от тънкостите в рецептата. Ще си я хванеш сама с времето - бишкотите нито трябва да останат сухи, нито да се разкашкат.

# 24
  • 5 етаж в ляво
  • Мнения: 1 407
става въпрос за сините сирена,не съм чувала за маскарпонето newsm78.
в мухъла можело да има някакви "неща"от които може да се хване зараза,но аз си позволявам от време на време,така,че умерено няма да ти пречи

# 25
  • Мнения: 385
Тирамису:
(Преработено от рецептата на бишкотите BALOCCO някой я беше дал)
Крем:
1 яйце / без яйце става същото, аз не го слагам
13 с.л. захар
200 гр. сирене филаделфия (това е вместо маскарпоне-то)
300 гр. заквасена сметана данон
Блат:
2 пак. бишкоти
Всяка бишкота се топва за малко в следната смес:
2 големи кафета експресо
60 гр. ром
В йенски съд с правоъгълна форма се реди 1 ред бишкоти и се залива с 1/2 от крема, 2 ри ред бишкоти и останалата част от крема. Накрая се поръсва с какао (ползвам Моцарт). Трябва да престои поне 12 часа в хладилник.
Досега винаги е ставало перфектно, а хич ме няма по готвенето  Embarassed
Ако я има някъде тази рецепта, сори  Peace

# 26
  • Мнения: 5 713
Само да добавя нещо за тирамису-то. Когато се редят пластовете, се запо4ва с крема. Поне аз така знам.  Wink

# 27
  • BABYLAND
  • Мнения: 3 409
Лиде, правя го като тирамисуто на Наталина, но когато нямам маскарпоне - слагам извара или крема сирене. Става фантазия!

Golden Rose, моля те сподели за вкуса на полуготовото тирамису. Аз съм голяма фенка на чийзкейка на Йотис. Ако кажеш, че и тирамисуто става хубаво, веднага тичам до магазина да го взема.
   Тирамисуто стана доста сполучливо, а като се има предвид, че приготвянето му отнема всичко на всичко не повече от 10 минути.....направо стана страхотно!!! Е, не е като оригинално, но определено е по-вкусно от повечето, които ги предлагат по заведенията!   Hands Thumbsup

# 28
  • Мнения: 22 867
   Тирамисуто стана доста сполучливо, а като се има предвид, че приготвянето му отнема всичко на всичко не повече от 10 минути.....направо стана страхотно!!! Е, не е като оригинално, но определено е по-вкусно от повечето, които ги предлагат по заведенията!   Hands Thumbsup

Доколкото разбирам, става въпрос за полуготовото Тирамису, нали? Това, което е от магазина?

# 29
  • Germany
  • Мнения: 224
Айде да се включа и аз.
Първо за опасните сирена за бременни, казват че са опасни тези, на които пише че са приготвени от непастюризирани млека. тоест меките сирена. някъде бях чела дори за кремасиренето че не трябва да се яде. но съм забравила вече как и защо newsm78
сега за рецептите. аз съм правила по две, като първата по-ми харесва, втората е ако нямате маскарпоне. правила съм и с готовите смеси, но не е същото.

TIRAMISSU

4 jaca, 7-8supeni lajici zahar, 500gr maskarpone (krema sirene), 1 4aena 4a6a kafe, 100ml desertno 4erveno vino (konqk), 1 paket bi6koti 200gr, kakao za porasvane

jaltacite se otdelqt ot beltacite i se razbivat sas zaharta, dokato izblednee cvetat im, s darvena lajica se pribavq sireneto i se razbarkva s jaltacite do polu4avaneto na platen krem s laskav vid
v otdelna kupa razbiva6 beltacite na snqg i go smesva6 s prigotveniqt ot jaltacite krem, kato razbarkva6 vnimatelno v edna posoka s barkalka, taka 4e da poemat ot krema bez da spadat
v druga kupa smesva6 kafeto i vinoto. V tqh potapq6 bi6kotite, sled koeto gi podrejda6 v pravoagalna tava. Otgore se namazvat s krema, redi6 vtori red i otnovo pokriva6 s krem. Nakraq porasva6 s kakao. Pokriva6 s folio i ostavq6 v hladilnika 8 4asa, reje6 na pravoagalni par4eta i servira6 s porasen nastargan 6okolad

tova e




и втората>

Tiramisu

edin paket bishkoti
goliama kofi4ka kvasena smetana
1 4.4asha kafe ( na mene vinagi mi otiva pove4e )
polovin 4. 4asha pudra zahar
1 4.laji4ka. nes kafe
vanilia
kakao 
bishkotite sa potapiat za mnogo kratko v kafeto ina4e se razkisvat , rediat se v tavi4ka . Varhu tiah se raznasia polovinata ot razbitata s zaharta i nes kafeto i vaniliata smetana , redia tse ostanalie bishkoti i se zavarsha pak sas smetana
Otgore se rasi s kakoto slojeno v sitna zedka
pone za 2 4asa v hladilnika i ...tova e

 и двете са изпробвани многократно
но като гледам в рецептите за тирамису няма кои знае какви разлики

# 30
  • Мнения: 694
Благодаря ви момичета за полезните съвети и рецепти!!!Благодаря на Вери и НАталина-направих нещо средно-добавих само два белтъка-иначе тирамисуто стана върховно.
Благдаря на даниджи за полезния съвет за подреждането-наистина стана много красиво.
И в крайна сметка ето го и резултатът

# 31
  • Мнения: 198
Ще ви кажа най-лесната и бърза рецепта за тирамису. Получава се много вкусно- мъжът ми е луд по него.
Необходими са само пакет бишкоти; 3 дълги кафета/или едно джезве/;купичка заквасена сметана/голяма/; захар и малко нес кафе.
Приготвянето е фасулско- потапяш бишкотите във вече свареното и подсладено кафе и нареждаш половината във форма за торта. След това заливаш с крем,който се състой от сметаната,нес кафе и захар на вкус. Отново нареждаш ред бишкоти и заливаш с кремчето и това е всичко. Оставяш го да престой около 3-4ч в хладилника,но ние все не мижем да дочакаме и го нападаме на втория час.

# 32
  • Пловдив
  • Мнения: 208
Ето моята рецепта за тирамису, изпробвана и невероятно вкусна:

За крема: 3 жълтъка, 100 гр. захар, 1 капачка ром и щипка сол - разбърква се и се прибавя 70 гр брашно и 400 гр завряло прясно мляко. Вари се до сгъстяване. Може да се прибави малко масло, лим.кора и бита сметана.
Бишкотите се топят в 500 гр. прясно мляко, 100 гр. захар и 1 кафе. Редят се ред бишкоти, ред крем, ред бишкоти,  ред крем.
Отгоре се слага смес:
50 гр. обезсолено сирене (може крема сирене), 1 с.л- захар, 1 с.л. мляно кафе, 100-120 гр. сладкарска сметана. Замазва се върху крема и накрая се настъргва шоколад.

# 33
  • Мнения: 333
   
Тирамису
италианска кухня, десерти



ПРОДУКТИ:
400 г бишкоти (Савоярди)
500 г сирене Маскарпоне
5 жълтъка
3 белтъка, разбити на сняг
150 г захар
ванилия
настъргана портокалова (или лимонова) кора
2 с.л. вино Марсала (или ликьор, ром или сруг алкохол по избор)
2 ч.ч. кафе експресо, без захар
какао на прах
шоколад

ПРИГОТВЯНЕ:
Разбийте в купа сиренето до пухкав крем, като постепенно добавяте ванилията и малко настъргана портокалова(или лимонова) кора Разбийте жълтъците заедно със захарта до пухкава смес. Внимателно добавете жълтъците към сиренето, като разбърквате внимателно. Белтъците се разбиват на сняг и се прибавят към сиренето на малки порции и сместа внимателно се разбърква. Покрийте съда и го оставете в хладилника да се поохлади. Смесете кафето с виното или ликьора. В тавичка наредете пласт бишкоти, които предварително сте натопили в кафето, след което намажете със крем, посипете отгоре с какао на прах. Отгоре наредете пласт от бишкоти и така до изчерпване на продуктите. Най-горния слой е от крема. Покрийте с домакинско фолио и поставете в хладилника за няколко часа (най-добре за 24 часа). Преди сервиране поръсете отгоре с какао на прах и настърган шоколад. (Забележка – яйцата в рецептата, могат да се заменят с 300 мл сметана. Разбитата изстудена сметана се добавя към предварително разбитото сирене и сместа внимателно се разбърква.)

Аз го правя по тази рецепта и става СУПЕР. Без Маскарпоне няма същия вкус, но е скъпо. Нареждам го в малки правоъгълни купички и слагам 2 бишкоти и всичко друго е крем. Става много вкусно!!!

Общи условия

Активация на акаунт