Тирамису-ама изпробвано???

  • 30 556
  • 33
  •   1
Отговори
  • Мнения: 694
Помощ момичета-трябва ми рецепта на тирамису,ама нека някой да даде рецепта на изпробвано и гарантирано,защото ще правя за пръв път-вчера си купих маскарпоне и сега ми е мерак???Знам,че в библиотеката има и засега съм си харесала едната рецепта,но нека ако някой знае тънкостите да споделя-моля??

# 1
  • Czech Republic
  • Мнения: 2 777
С удоволствие бих ти дала моята рецепта, казана ми от италианка, но има в него сурови яйца, така че прецени дали я искаш! Иначе е поне сто пъти изпробвана и винаги е ставала много вкусна!   bouquet

# 2
  • BABYLAND
  • Мнения: 3 409
Доколкото знам от майка -тя прави превъзходно Тирамису- рецептата я има на пликове с бишкоти! Не съм се заглеждала какво пише, но майка я прави именно по тази рецепта! Става уникална!
   Аз си взех миналата седмица от "ХИТ" Тирамису. В една кутия има поставено абсолютно всичко за приготвянето му. Блатове, крем който да разбиеш само за няколко минути, какао....всичко. Само време трябва да намеря за да я спретна!

# 3
  • Мнения: 694
Наталина-аз не се страхувам от сурови яйца-давай насам.

# 4
  • Мнения: 5 713
Аз и друг път съм я писала моята рецепта, изпробвана е 100 пъти, може и да си я 4ела  Simple Smile
Ето:

36 бр Balocco Lady fingers / бишкоти /
450гр Маскарпоне / става и с крема сирене /
5 жълтъка
1 белтък разбит на сняг
150 гр захар
около 12 к. ч. сварено турско кафе без захар
1 малка чашка ликьор по избор или ром
какао за поръсване отгоре

Разбиват се жълтъците със захарта в купа до побеляване. Прибавя се сиренето и се разбърква внимателно и добре. Прибавя се разбития на сняг белтък и след него ликьора / рома /. Вси4ко се разбърква на много гладък крем и се дели на 3 части. В съда за Тирамису-то се изспипва 1/3 от крема. После се поставя един ред от бишкотите предварително бързо натопени от двете страни в кафето. Върху първия ред бишкоти се излива втората 1/3 от крема. Редят се останалите бишкоти пак напоени с кафе / коли4еството им е по-голямо от първия ред /. Изсипва се третата 1/3 от крема като се заглажда. Отгоре се ръси обилно с какао-прах. Слага се в хладилника поне за 2 часа, но най-добре е да се приготви ден преди сервирането му.

# 5
  • Czech Republic
  • Мнения: 2 777
Ето рецептата:

За 8 порции:
250мл силно [espresso](може да го подсладиш)
4 яйца
150г пудра захар
500г [mascarpone]
150мл сладкарска сметана
100мл сладко десертно вино или ликьор(50мл)(ако е за деца, може и без)
40-45 бишкоти
какао за посипване

Аз го правя в правоъгълна форма 35x25 см. височина 10см. Ако нямаш подходяща форма(може и във форма за торта), можеш да го направиш в стъклени чаши със столче(за бяло вино).

Приготви си предварително еспрессото.

Разделяме белтъците от жълтъците и  белтъците разбиваме на гъст сняг.

Жълтъците разбиваме със захарта на пяна, прибавяме разбитата сметана и маскарпонето и бием до получаването на гладък крем. Накрая внимателно прибавяме белтъците и леко бъркаме с дървена лъжица.

На дъното на формата(чашите) подреждаме 1/3 от бишкотите и ги напръскваме със размесеното кафе и вино(ликьор). Отгоре слагаме 1/3 от крема. После пак, бишкоти, напръскваме, крем и още веднъж така, като свършваме с крема. Трябва да се остави в хладилника поне 5 часа за да се стегне. Пред сервиране се поръсва с какао, докато се получи плътен слой! Не слагай какаото предварително, защото се намокря и не е красиво!


Добър апетит!

# 6
  • Мнения: 344
Хайде и аз да кажа как го правя тъй като ме е страх да слагам сурови яйца го правя по следния начин:

крем:
500г маскарпоне
1п крем "Ванилия"на RUF (без варене)
600мл пр.мляко
1чч приблизително пудра захар

Разбивам крема RUF с млякото. В друга купа разбивам маскарпонето с пудра захар и към него прибавям постепенно от другия крем. Ако ми се стори много гъсто или не сладко добавям още прясно мляко и пудра захар.
Това е кремът остналото е както при другите.

# 7
  • Мнения: 1 455
Лиде, правя го като тирамисуто на Наталина, но когато нямам маскарпоне - слагам извара или крема сирене. Става фантазия!

Golden Rose, моля те сподели за вкуса на полуготовото тирамису. Аз съм голяма фенка на чийзкейка на Йотис. Ако кажеш, че и тирамисуто става хубаво, веднага тичам до магазина да го взема.

# 8
  • Мнения: 5 713
Лиде, правя го като тирамисуто на Наталина, но когато нямам маскарпоне - слагам извара или крема сирене. Става фантазия!
Да, и аз като теб, когато няма маскарпоне. Пак става хубаво.

# 9
  • Мнения: 419
Аз съм правила по тази рецепта http://www.cookingforengineers.com/article.php?id=60 и се получи хубаво. Само това Марсала не можах да го намеря и понеже нямам идея какво е на вкус не знам с какво е подходящо да се замени.

# 10
  • 5 етаж в ляво
  • Мнения: 1 407
и моето Тирамису е като на Наталина,обаче без сметана и яйцата са ми 5 бр.Рецептата е от италианка.Вече я правя със затворени очи Laughing

# 11
  • Мнения: 993

Golden Rose, моля те сподели за вкуса на полуготовото тирамису. Аз съм голяма фенка на чийзкейка на Йотис. Ако кажеш, че и тирамисуто става хубаво, веднага тичам до магазина да го взема.

Ще ти хареса, ако не си опитвала истинско тирамису. По-добре пробвай рецептата на Наталина - истинска е и действително става вкусно. Макар че аз лично предпочитам вместо какао да слагам настърган черен шоколад. Сега с този птичи грип обаче ме хвана  шубе от суровите яйца, още повече, че съм бременна. И май това маскарпоне, дето ми е в хладилника, така и ще си го изхвърля.
Следващия път мисля да си купя от полуготовия крем на Галбани - представлява готово подсладено маскарпоне с яйчен прах и е много лесно за приготвяне. А резултатът е все така възхитителен. Другите съставки (бишкоти, кафе, алкохол, шоколад) са си същите.
Успех!

# 12
  • Czech Republic
  • Мнения: 2 777
И май това маскарпоне, дето ми е в хладилника, така и ще си го изхвърля.

В никакъв случай не хвърляй маскарпонето, разбий го със заквасена сметана и захар, прибави плодове(змразени, компот) и имаш чуден крем!   bouquet

# 13
  • Мнения: 694
Благодаря ви момичета!!!
Вчера правих-стана наистина върховно.Само ,че имам няколко питанки-значи каква гъстота трябва да се получи крема-май ми стана малко редичък.Второ-как да разбера дали достатъчно съм напоила бишкотите с кафето-достатъчно ли е напръскването,защото вчера ги потапях и май прекалих,но пък аз го правих със Савоярди-а те са твърдички.И последно-май вчера неможеше да ми се режат красиви парчета-смисъл май по-добре както Наталина предложи да го правя в чашки newsm78Или пъкнещо не можах да улуча времето на ядене-хапнахме го около 3 часа след приготвянето.Но понеже синът ми има имен ден другата седмица,та ми се ще да направя тогава такова-но ми се иска и да е красиво поднесено-винаги ли така се реже?
И още един въпрос-много ли се изменя вкуса като гоо правиш с Крема сирене???

# 14
  • Czech Republic
  • Мнения: 2 777
Не си го отавила сигурно достатъчно да се стегне, а и след като си потапяла бишкотите, те са станали много сиропирани - напръскването е достатъчно, а и те си поемат течност и от крема! Нали разби сметаната? Но, ако те притеснява сервирането(щом е за гости), наистина е красиво и в чаши(може и сладоледени). Аз не винаги го правя с маскарпоне, защото и тук е доста скъпо, а с нещо като нашето крема сирене(то е леко солено) и на нас много ни харесва, но има разлика!

Общи условия

Активация на акаунт