Православни пости - 6 тема

  • 68 615
  • 694
  •   1
Отговори
# 645
  • Мнения: 2 545
А аз си мисля, че постът ни учи на мъдрост, като доста променя гледната ни точка към света.
И много повече ни дава, отколкото ни лишава от каквото и да е било.
 
Свободата наистина е дар, но още от времето на Адам и Ева е станало ясно, че не умеем да се ползваме от него по предназначение Simple Smile .

Да добавя и аз малко материал към темата за чревоугодието Wink 
Напоследък съм се размислила много върху една салатка - известната "Сельодка под шуба". Само трябва да заместя обикновената майонеза с растителна и ще стане.

# 646
  • Мнения: 9 991
Хита в нета по веган сайтове са веган "целувките" или макаронс. Не помня дали беше качвано тук, но на който му е интересно: http://the-vegan.org/901/%D0%B2%D0%B5%D0%B3%D0%B0%D0%BD-%D1%86%D … 0%B2%D0%BA%D0%B8/

# 647
  • София
  • Мнения: 7 966
...Само трябва да заместя обикновената майонеза с растителна и ще стане.

Я разкажи за тази растителна сметана?

# 648
  • Пловдив
  • Мнения: 273
Има предвид соева майонеза предполагам има я в магазините за здравословни храни  Simple Smile

# 649
  • Мнения: 9 991
Има веган майонеза, пак с вода от нахут, но рецептата е на английски, с транслейтора може да си я преведете.


Скрит текст:
Homemade Vegan Mayonnaise

Adapted from Whole 30

Makes about 3/4-1 Cup

Ingredients:

1 Tablespoon apple cider vinegar
1/2 teaspoon ground mustard
1/2 teaspoon salt
3 Tablespoons liquid from a can of chickpeas (at room temperature)
3/4-1 Cup neutral tasting oil- I used grapeseed
 

Скрит текст:
Directions:

Using an immersion blender, in a small bowl (I actually did this in a small measuring cup like in the picture above, but a small bowl will allow you to mix it better once it starts to thicken up), combine the vinegar, ground mustard, salt, and chickpea liquid and mix for just a second so it’s all combined. With the immersion blender running, slowly drizzle in the oil 1/4 cup at a time. The mixture will start to become very thick and you will need to move the immersion blender around to get it all combined. Once the mixture is nice and thick (i.e. it doesn’t run/pour off the immersion blender when lifted out of the mixture), stop adding the oil. Try not to happy dance so much that you injure yourself. Not that I know from experience. Transfer the mayo to a jar and store in the fridge. The mayo will thicken up upon refrigeration. Use in place of mayonnaise in any recipe.

Notes:

This recipe is meant to taste just like traditional mayonnaise that is made with eggs, which it does. If you would like for it to taste more like the Follow Your Heart Veganaise, try adding only a teaspoon of vinegar and up to a teaspoon of maple syrup or other liquid sweetener in towards the end of blending.

http://peanutbutterandvegan.com/april-all-natural-day-5/

Последна редакция: чт, 17 дек 2015, 09:14 от adelinda

# 650
  • Sofia
  • Мнения: 26 587
Каква е на вкус тази майонеза,плътна ли е или въздушна?

# 651
  • Мнения: 9 991
Каква е на вкус тази майонеза,плътна ли е или въздушна?

Не съм я правила, но предполагам въздушна, защото белтъка във водата, коагулира ли как се казва. Щом от него правят консистенция като белтък на сняг и правят сладкиши, според мен ще е въздушна.  Peace

# 652
  • София
  • Мнения: 7 966
Прочетете по-горе рецептата за целувките от нахутената вода и ще разберете за какво става дума. Обачееее ... тая майонеза иска яко овкусяване и ароматизиране.

# 653
  • Мнения: 9 991
Дядо Хаджия, сол, оцет/лимон и горчица, нищо по-различно от другите. Може и чесън да се сложи, а горчицата, защото в Германия примерно я правят така. Мисля, че ще е по-лека и приятна и от обикновената, в чист вид и домашна. Можело и с вода ако сами си варите нахута, но да поседял в нея и да е студена. Ще пробвам като варя нахут, така или иначе водата иначе се изхвърля. Е ако правите домашни фалафели, тази майонеза, ще е чудесно допълнение към тях.  Peace На мен ми звучи много добре.

# 654
  • Мнения: 427
О, със снимките много по-интересно става!!

# 655
  • на острова на мечтите
  • Мнения: 5 804
Майонеза съм правила само с олио, горчица, лимонов сок, щипка сол и малко ядково или соево мялко. Не можах да намеря рецептата. Малко съм неподредена в документите, които складирам на компи, та когато ми се наложи да търся нещо все не мога да го намеря. Но мисля, че количеството на мляко е около 60мл.,или обемът на едно яйце. Олио около чаша и половина, лъжичка горчица . Останалото  сокът на един лимон и щипка сол, както обикновено.
 И за мен постите са пречистване. Не само на организма, а и на духа. Понякога забравяме, че не само домут ни има нужда от чистота!
Желая на всички успешно приключване на постите и весели коледни празници! santa2

# 656
  • на острова на мечтите
  • Мнения: 5 804
Хита в нета по веган сайтове са веган "целувките" или макаронс. Не помня дали беше качвано тук, но на който му е интересно: http://the-vegan.org/901/%D0%B2%D0%B5%D0%B3%D0%B0%D0%BD-%D1%86%D … 0%B2%D0%BA%D0%B8/
Благодаря! Досега почти винаги съм изхвърляла водата в повече от консервата с нахут! Сега ще я оползотоврявам. Когато готвя нахут,се изяжда всичко до дъно, но от консервата, често ми остава около 100мл. вода.Вече знам как да я използвам! Peace bouquet

# 657
  • Sofia
  • Мнения: 26 587
И аз утре ще направя опит да приготвя тези целувки от нахутена вода...

# 658
  • Мнения: 2 643
Надниквам от доста време при вас. Интересни неща разисквате.

# 659
  • Мнения: 9 991
Доли, станаха ли целувките? Споделяйте и аз да се престраша. bouquet chef

Общи условия

Активация на акаунт