Автоматите не само промиване и почистването е готово... При меленето на кафе до асансьора се получава едно отлагане и там само с прахосмукачка може да оберете кафето което остава... Автомата си брои дозите и като дойде време за изхвърляне си светва индикация за това.
В кафемелачката няма асансьор . По принцип, ако са налични всички части на машината, няма от къде да излиза и да се наслагва кафе. Мляното кафе, което излиза отстрани до ножовете на кафемелачката не пречи на нищо - няма нужда да се почиства с прахосмукачка, тъй като мотора на кафемелачката е много по-надолу и е затворен.
Личното ми мнение е, че между автомат и машина с ръкохватка за мляно кафе, автомата е много по-приятен за използване, тъй като не изисква подготовка (мелене, дозиране, натъпкване) и последващо почистване при всяко кафе, а общо почистване през определен брой напитки. В избора си изобщо не включвам машините с капсули, тъй като количеството и едрината на кафето са константа и няма как да се регулират, а интензитета на напитката се постига с ароматизатори...