Как да си изсуша зеленчуци?

  • 6 540
  • 19
  •   1
Отговори
  • Мнения: 163
Здравейте! До сега все съм разчитала на баби, мами, химии (фиксове) и други подобни през еденно-зимния сезон, нооо вече с двете дечица взе да ми идва желанието и сама да сътворя разни нещица...
доста прочетох, доста рецепти събрах, но ми се иска да си направя и един микс от сушени зеленчуци. Нещо от сорта на Маги 10 зеленчука - да си изсуша чушка, лук, целина, морков и разни други... само че съм дооста боса в тази работа и въобще не знам как се сушат зеленчуци- затова- МОЛЯ за съвети!

Освен това се чудя- как и дали мога да си прибера за зимата картофи - ще ми се да си ги нарежа на ситно (например за супа, за мусака) и да прибера във фризера - така ще ми отнема и по-малко време после при приготвяне на вечерята.

# 1
  • Мнения: 4 500
Интересна тема, записвам се   bouquet Замразявам от години доста неща, не не съм изслушавала, а ми е интересно как става това

# 2
  • Мнения: 9 117

Освен това се чудя- как и дали мога да си прибера за зимата картофи - ще ми се да си ги нарежа на ситно (например за супа, за мусака) и да прибера във фризера - така ще ми отнема и по-малко време после при приготвяне на вечерята.

картофите ги пропусни, не са много добри за готвене след размразяването им.  Да не кажа никак, воднисти са и меки като ги ядеш, затова и картофите се предпазват зимните месеци от замръзване. Само за пържене стават. Нарязваш на пръчици, бланшираш във вряла вода за 2 мин. и подсушаваш на кърпи, хартии да изсъхнат, след което прибираш във фризера.

За другите зеленчуци - настъргани или ситно нарязани, разпределяш на меки кърпи, или тензух:марля, под които има хартии (дори вестник) и слагаш на сенчесто място да изсъхват. Като пипнеш с пръсти да се стриват. Подходящи са зелечуци с по-малко съдържание на вода, но и другите стават, стига да имаш проветриво място, на което да престоят повече време.
Слагай всеки зеленчук отделно (или разделяй с нещо) защото всички ще съхнат за различно време и когато  са готови - прибирай. Накрая ги събираш и ако искаш да са фини - смели с кафемелачка или в чопър.
Лук - зелен и глави
Целина - зелената част и глави
Праз - ситно нарязан
Морков и пъщърнак - едро настъргани
Чушки - нарязани ситно
Домати - без семенната част, само месестата, има подходящи сортове за сушене (Рома и др. твърди)
Магданоз - листата
Други подправки и билки за които се сетиш.

И ако имаш машина за сушене, всичко това ще става много, много бързо.

# 3
  • Мнения: X
Пеп4o е казала почти всичко, така че само ще допълня, че чери домати, разрязани на 2 или "Рома" (от тези консервните)- на 4 се поръсват със сол и се поставят върху скари или вестник на слънце и така се сушат. Когато са готови, преди да се приберат в кутии е добре да се оставят за 3-4 дена във фризера, за да измрат евентуално попадналите там ларви на червейчета.

# 4
  • Мнения: 4 097
Запис за темата. Тази година съм решила да суша зеленчуци, така че ще я следя с интерес.

# 5
  • Мнения: 163
БЛАГОДАРЯ!!!   bouquet  bouquet  bouquet
А кога е подходящото време като сезон? или като си набавя необходимите продукти мога да действам?

# 6
  • Мнения: 9 117
можеш да си сушиш от всички продукти, които имаш вече (или на пазара) . А наесен да си ги събереш всички и смесиш. Достатъчно топло е. Магданоз, копър и кервиз има в изобилие, морковите все държат тая цена.

# 7
  • Мнения: 1
Здравейте! До сега все съм разчитала на баби, мами, химии (фиксове) и други подобни през еденно-зимния сезон, нооо вече с двете дечица взе да ми идва желанието и сама да сътворя разни нещица...
доста прочетох, доста рецепти събрах, но ми се иска да си направя и един микс от сушени зеленчуци. Нещо от сорта на Маги 10 зеленчука - да си изсуша чушка, лук, целина, морков и разни други... само че съм дооста боса в тази работа и въобще не знам как се сушат зеленчуци- затова- МОЛЯ за съвети!

Освен това се чудя- как и дали мога да си прибера за зимата картофи - ще ми се да си ги нарежа на ситно (например за супа, за мусака) и да прибера във фризера - така ще ми отнема и по-малко време после при приготвяне на вечерята.
[/quot
Преди да приберем картофите в килера, трябва да ги разстелем за няколко часа на свеж въздух. Така ще се изпари излишната влажност, която може да предизвика болести и гниене по картофите.
След това картофите е необходимо да се сортират. Тези, които са идеално подсушени, не много едри и без никакви недостатъци оставяме за дълъг период на съхранение. По-едрите картофи могат да издържат максимум до средата на зимата, защото с времето в тях се образуват кухини, които осезаемо влошават вкуса им. Затова тях трябва да употребим в по-кратък срок. Накрая трябва да отделим всички натъртени и с тъмни петна грудки и да ги сготвим в рамките на няколко дни.За да няма влага   се слага между всеки ред хартия или вестници!  Simple Smile А зето така слагам картофи във фризер - Картофи - ако имате излишни и ви се играе да белите и режете, нарязват се и се бланшират за 2-3 минути, охлаждат се веднага със студена вода и в торбички. После се пържат както са замразени - стават перфектни. (Свекърва ми и свекъра на село садят картофи и като започнем да ги вадим има много разсечени, които се развалят много бързо и затова една година се принудих да пробвам да ги замразя - оттогава всяка година замразявам поне по десетина килограма.)
Картофи - ако имате излишни и ви се играе да белите и режете, нарязват се и се бланшират за 2-3 минути, охлаждат се веднага със студена вода и в торбички. После се пържат както са замразени - стават перфектни.

# 8
  • Мнения: 328
Запис и от мен  Peace

# 9
  • Мнения: 413
 Аз суша подправки на терасата.Слагам ги в чиния разстлани и ги забравям.По някое време като станат трошливи на пипане ги прибирам в стъклени буркани и подправям.Не ги наситнявам,защото нямам мелачка, а и от скоро имам чопър.Сушила съм по този начин успешно копър,магданоз,чубрица,пера от зелен лук,лютиви чушлета,коприва и лайка.

# 10
  • София
  • Мнения: 930
Ще напиша само което знам от личен опит.
- подправки. Сушат се лесно, нарязани или накъсани. После се прибират в сухи бурканчета. Като ги разтъркаш между пръстите си при готвене се появява ароматът им, но например магданозът не е ароматен като сушен и аз го предпочитам замразен във фризер.
- гъби. Сушила съм челадинки, те са дребни и ги суших цели. Станаха чудесни и се запазиха цяла зима. Знам, че по-големите диворастящи гъби се режат на тънко и също се сушат, но лично не съм пробвала.
- плодове. Тук нещата не се получиха. 2 дни чистих и рязах на тънки малки парченца ябълки, круши и дюли. Редих ги парченце по парченце, суших ги няколко седмици. Исках да направя ошаф, или да си пускам парченца в чая и да си правя плодов чай през зимата. Още докато се сушаха, някои парчета мухлясаха, други след като ги прибрах изсушени, след 2-3 седмици също бяха започнали да мухлясват. Явно все пак е останала някаква влага в тях.
 Тогава много се разочаровах и се отказах да суша повече плодове и зеленчуци. След време видях, че се продава уред за сушене на плодове, но беше нещо около 40 лв. Може би става и на много слаба фурна, около 50 градуса.
Пробвай. Успех.

# 11
  • Мнения: 220
Ако имаш домашно производство от повечето зеленчуци е ОК, но ако ще ги купуваш от пазара, малко се обезмисля упражнението.

# 12
  • София
  • Мнения: 44 181
Защо не си вземеш уред за сушене на плодове и зеленчуци?
Иначе изисква и доста място сушенето, с 2 деца, не знам и как ще ги опазиш, да съхнат спокойно дни наред.

# 13
  • Мнения: X
Spring Miracle, дори за купешките не е безсмислено, ако се купуват в сезона, когато са най-евтини. Например сушените домати са доста скъпи, а за сушене най-подходящи са онези продълговатите за консерва (сорт Рома), които са най-евтините на пазара (миналото лято бяха по 40-50 стотинки килограма). Иначе няма спор, че домашните са най-добрият вариант. Но и с купешки може да се постигне нещо приемливо като цена и качество.

# 14
  • София
  • Мнения: 930
И да си довърша приказката за уреда - не бил около 40 лв, а около 60 лв Laughing.
От утре в Кауфланд пускат уред за сушене на плодове, зеленчуци, подправки и риба за 59.99 лв.
Аз ще го пропусна Laughing

Общи условия

Активация на акаунт