За консервирането, или как да си приготвим зимнина! 5-та Тема

  • 82 625
  • 750
  •   1
Отговори
# 15
# 16
  • Мнения: 5
Вместо запис да се похваля с универсалната подправка на пеп-4о   bouquet Много ароматна,но малко пресолявам ястията засега,не съм свикнала още  Laughing
 

НЕ СЛАГАЙ СОЛкогато готвиш с нея, ако трябва - накрая.

Матце,   bouquet
Аз сол не слагам,но все ми се вижда че малко е подправката и от нея слагам повече,та пресолявам  Laughing

# 17
  • Мнения: 9 118
ааа, ти затова. Аз слагам по 2 с.л. на една тенджера от 2.5 - 3л.

# 18
  • Мнения: 232
Благодаря за новата темичка!
Уж нямаше до правя нищо,но вчера ми пратиха от село пак 2-3кг камби,но буркани не са  Laughing
Та сега изнамерих една пластмасова голяма кутия с капак и се чудя как да ги правя  newsm78
Купих и малко моркови и целина и търся подходяща рецепта,нещо като за в бидонче може би!
Миткооо,май дойде реда и на твоите камби  Peace
Но чакам и други предложения!Благодаря!

# 19
  • Балчик
  • Мнения: 9 220
A, щях да ви изпусна.

# 20
  • Мнения: 2 037
Според вас каква е вероятността тази рецепта да се получи, дадена е без стерилизиране?

# 21
  • Мнения: 2 545
Ето ме и мен Grinning

Днес смятам да направя бързата туршия с мед на midkoo Peace

# 22
  • The point of no return
  • Мнения: 822
Изпуснах ви за известно време, но пак съм тук  Peace

Онзи ден затворихме зеле, моркови и карфиол в малки бидончета. Леко на око сложихме сол, та ще видим как ще се получи  Grinning Ние не стерилизираме, досега не ни се е получавало само един път, но това беше заради съда, в който наложихме.

# 23
  • Sofia
  • Мнения: 4 588
Ето ме и мен Grinning

Днес смятам да направя бързата туршия с мед на midkoo Peace

Къде мога да видя рецепта?
Не я намирам на първа страница...

# 24
  • DE
  • Мнения: 971
Tari Tasartir , на първа страница е, но линка не се отваряше-моя грешка и сега поправих.
Ето тук
Мидкоо я беше пускал многократно в последните 10 страници на старата тема- като за мешана туршия или за зелени домати, но маринатата е една и съща затова копирах само една.

Люлин
, спомням си, че Labrex беше правила такива доматчета с чесън. Някакви "заснежени" май се казваха.
Попитай я на лични...много е мила и със сигурност ще ти отговори на въпроса Hug
------------------
Ние у дома за две седмици изхрупахме една кофа с парена туршийка. Заредила съм се с зеленчук и ще слагам следващата партида.

Последна редакция: чт, 10 окт 2013, 21:31 от matze

# 25
  • Мнения: X
Благодаря за темата!

Искам да направя парена туршия - червени и зелени чушки. Четох рецептата на Пепчо за мариновани камби и си мисля, че ще стане с каквито и да са чушки. Въпросът ми е дали има добро съотношение сол, захар, оцет (евентуално олио) и вода за марината, в която да се попарват чушките? Рецепти много, но все ми се струва ужасно много солта в рецептите.

# 26
  • Мнения: 2 037
matze,   благодаря ти!   bouquet

Последна редакция: чт, 10 окт 2013, 11:25 от Люлин

# 27
  • Мнения: X
Благодаря за новата тема!      bouquet
И аз уж не правя кой знае какво, но вдъхновена от тук, и печени чушки затворих, и няколко дози лесна лютеница направих.... и туршия искат мъжете.    Mr. Green
Направо си взех беля на главата.    Grinning

# 28
  • DE
  • Мнения: 971
Благодаря за темата!

Искам да направя парена туршия - червени и зелени чушки. Четох рецептата на Пепчо за мариновани камби и си мисля, че ще стане с каквито и да са чушки. Въпросът ми е дали има добро съотношение сол, захар, оцет (евентуално олио) и вода за марината, в която да се попарват чушките? Рецепти много, но все ми се струва ужасно много солта в рецептите.

alys , на мен лично много ми допада рецептата на Селма, но слагам ималко сол, че иначе ми сладни.
Правя я с тези големите тумбести чушки(само червени), че тук не намирам камби.

Но пък ако някоя рецепта ти е допаднала-намали количеството сол.

# 29
  • Мнения: 45
Аре,
Нека и аз да попиша малко за зеленчук-т/у/р/у/шия.
РЯЗАНА ТУРУШИЯ/ТРУШИЯ
Глава/големичка/ карфиол+1,1 кг. моркови+ 0,7кг малки зелени доматчета+0,7кг.дребен ратун+ 0,35 кг чесън;глава целина.
Сол: 125 грама + захар 250грама
Зеленчуците измити, карфиолЪт накъсан на цветчета;морковите нарязани;доматчетата продупчени с вилица 2-3 пъти;ратуна нарязан;чесънът обелен
/Чесън най-лесно ,според мен, се бели като се накиснат склидките за 15-30 минути в топла вода/
Всичкия зеленчук засипан със солта и захарта.
Престоява денонощие.
Отсипва се отделеният сок / от горното количество зеленчук+сол+захар/ е около литър.
Към него добавих бутилка 0,7литра оцет и около 0,9 литра вода.
Варих го 5 минути и после оставих да изстине до по-малко от телесна температура.
От целината откъснати всички листенца, отделно стръковете, и отделно половината от главата /другата половина за гозби през зимата/ обелена от кората и нарязана на секторни парчета.
Междувременно в два 3 литрови буркана, като на дъното сложих по 3 малки листенца дафинов лист+ по 2 зрънца бахар + 7-8 зрънца чер пипер+ листа от целина и резенчета,след което прехвърлих около една трета от зеленчукът; и пак една трета от зеленчукът +чер пипер+листа от целина+ резенчета целина; и така до края.
Стъблата от целина на венчета най-отгоре.
Залято с изстиналата саламура/марината и оставено с незатворена капачка ...до готовност

Общи условия

Активация на акаунт