Гръцка кухня

  • 209 587
  • 923
  •   1
Отговори
# 870
  • Мнения: 9 109
аз я харесвам с кефалотири-то. Добре, че тук намерих магазин,  в който продават.
Ето в едната кръчма, сетих се, че имам снимка  И с много магданоз  Laughing

Скрит текст:

то и в гръцката салата не трябваше да има магданоз, но се оказа, че има. Специално за целта си написах израза "без магданоз, моля" и си го показвах  Mr. Green    
Скрит текст:

# 871
  • София
  • Мнения: 3 857
пеп-4o, аз те попитах дали е Северна Гърция, защото може мусаката и гръцката салата да са побългарени, за да са по-близо до нашия вкус.Познавам хора, които не харесват мусаката там без картофи, била им стипчива, много по-мека и т.н.Аз съм ходила доста из Гърция без Северна, но никъде не съм яла мусака с картофи, а пък магданоз не съм й виждала.По принцип когато съм питала винаги са ми казвали,че каймата е телешка.Вярно е,че аз не мога да разпозная телешка /от младо теле,а не от дядо му като в БГ магазин/ и агнешка кайма, сготвени с многото му аромати по гръцки,но си мисля, че и няма смисъл да ме лъжат хората.Втора година например ходим с наши приятели гърци в кръчма, където правят съвсем малки агнета /около 6 кг/ разфасовани на котлетчета и кокалчета с месо и изпечени на скара, аз самата не мога да определя месото,а пък като показвам снимки на познати тук никой не може да отгатне.За мен е важно да е вкусно и да е прясно,а това е така в Гърция.
И извън темата това лято редовно гледах по ERT2 двама гърци да готвят или да гостуват из различни райони в Гърция на хора, които готвят по традиционни местни рецепти - ами да си призная дояждаше ми се само като гледам  Joy.

Последна редакция: пн, 12 сеп 2016, 00:41 от veka

# 872
  • Мнения: 9 109
да, сигурно е така, заради туристите  Peace

# 873
  • софия
  • Мнения: 25 478
Последно ядох гръцка мусака с +картофи на Лимнос, който далеч не е на север и не е особено побългарен. Общо взето, не се сещам да съм яла без. Ние също ходим не непопулярни за българи места, но мусаката не ни е задължително за поръчване.

# 874
  • Мнения: 2 309
Цялата тази дискусия покрай наличието или не на картофите в мусаката ме накара да прегледам класическите рецепти за мусака и картофи не срещнах! Свекърва ми (както и сестрите й и другите домакини от района), която е в Тесалия (централна Гърция) пък знае, че се прави и с картофи! Но никъде пък не срещнах трохи хляб! Вярно че в този район го има българското влияние (не малко места имат все още български имена или пък някой думи да погърчени), но и на острова (Егейско море с турско влияние), на който живеех 10 години мусаката си беше и с картофи! Все пак всеки район си има своите особености! Сега дали вашите рецепти изискват картофи или не- не мисля че има кой знае какво значение! Важното да ви е вкусно!  Simple Smile

# 875
  • София
  • Мнения: 1 949
Да отбележа във връзка с дискусията за мусаката, че на о-в Сими, намиращ се доста на юг (близо до Родос), ядохме мусака с картофи. А там почиващи българи почти не се срещат, тук-таме има работещи.

# 876
  • София
  • Мнения: 11 989
Цялата тази дискусия покрай наличието или не на картофите в мусаката ме накара да прегледам класическите рецепти за мусака и картофи не срещнах! Свекърва ми (както и сестрите й и другите домакини от района), която е в Тесалия (централна Гърция) пък знае, че се прави и с картофи! Но никъде пък не срещнах трохи хляб! Вярно че в този район го има българското влияние (не малко места имат все още български имена или пък някой думи да погърчени), но и на острова (Егейско море с турско влияние), на който живеех 10 години мусаката си беше и с картофи! Все пак всеки район си има своите особености! Сега дали вашите рецепти изискват картофи или не- не мисля че има кой знае какво значение! Важното да ви е вкусно!  Simple Smile

Точно така Simple Smile

# 877
  • Мнения: 3 137
А сега дайте една хубава и автентична рецепта за мусака, все едно с картофи или без!
Тези папуцаки също ме заинтригуваха.
В къщи само пастицио съм правила от този тип гръцки манджурляци и много го харесваме.

# 878
  • Мнения: 11 103
Пускали сме добра и изпитана рецепта в първите 2-3 страници на темата.

Иначе аз я правя само с патладжани (и кайма, бешамел, кефалотири, подправки ест.), но съм я яла с патладжан + картофи във всевъзможни краища на Гърция, от Спорадите до Пелопонес, от Цикладите до Кефалония. Тиквички също слагат някои, но е рядко.
 

# 879
  • На брега на реката
  • Мнения: 1 540
На Тасос е с картофи, патладжани, кайма и бешамел. В много ресторанти щедро слагат пресен джоджен, цели листа, вътре в мусаката.

Самоцитирам се от началото на темата:
Цитат
Мусаката в Северна Гърция е без канела и сирене, но с много пресен джоджен- бих казала, че направо редят един ред свежи листа върху патладжана и тогава заливат с бешамел. Иначе я правят както е описала zorita : ред картофи, изпържени на кръгчета, около 0.5 см дебели, следва патладжана, и той запържен, джоджена, каймата (която е само телешка), задушена с дом.пюре, чер пипер, лук, и най-отгоре заливат с дебел (поне 2 см) слой бешамел.

И разбира се, преди поднасяне се поръсва с настъргано кефалотири отгоре.

Последна редакция: пн, 12 сеп 2016, 13:02 от kloi

# 880
  • в колонките
  • Мнения: 510
А сега дайте една хубава и автентична рецепта за мусака, все едно с картофи или без!
   
    У дома не  слагаме картофи в мусаката, правя я по този начин :  http://www.kulinarno-joana.com/2009/08/greek-moussaka/ 

# 881
  • Мнения: 1 825
На мен класическата рецепта, с картофи и патладжани, повече ми допада.

Но и този вариант не е лош  Simple Smile Нещо като папуцакя се получава.

# 882
  • На брега на реката
  • Мнения: 1 540
Без картофи и на мен ми е точно като папуцаки в друг вид. Ама всеки е най-добре да си опита двата варианта, за да знае кой му допада.  Wink

# 883
  • Мнения: 761
Здравейте, знам, че в темата не е писано отдавна, но бих искала да я повдигна. Вчера се върнахме от Сикия, през цялото време се хранехме в таверната на Линараки. Опитахме мусака, пастицио, пълнен калмар и други неща, но тези най- много ни харесаха. Бяхме затруднени в избора защото нямахме предства как изглеждат  ястията. Например поръчах си нещо което според мен беше зелена салата, оказа се нещо зелено варено и го нарекоха  Хорта- не знам какво означава.  Имаше също пушена скумрия- ама като не сме наясно! Някой може ли да ми каже как да приготвя пълнения калмар- беше с плънка от сирене- като в гювече, но имаше странна подправка- вкусна. За мусаката и пастициото разбрах. Какво друго бихме могли да опитаме ри следващото  си ходене? А и какво е саганаки!

# 884
  • Мнения: 4 859
Саганаки е името на тигана .
Сирене саганаки и скариди саганаки са ми любими.Може да се приготвят и миди.Е ,в къщи нямам този тиган,но пак става вкусно Heart Eyes
Миди саганаки
http://pep-4o.blogspot.bg/2016/09/blog-post.html?m=1
Скариди саганаки
http://www.cookwithasmile.com/%D1%81%D0%BA%D0%B0%D1%80%D0%B8%D0% … 0%B0%D0%BA%D0%B8/
Сирене
http://www.mycookingbookblog.com/%D1%84%D0%B5%D1%82%D0%B0-%D1%81 … 0%B0%D0%BA%D0%B8/
Калмари
http://www.gotvetesmen.com/recipes/alphabet_list/index.php?alpab … =Kalmari-Saganaki
Хорта е салата от ядливи треви подобно на глухарче,сервира се бланширана по спомен.

Последна редакция: пн, 24 юли 2017, 17:11 от lady_gothic

Общи условия

Активация на акаунт