Гръцка кухня

  • 209 599
  • 923
  •   1
Отговори
# 45
  • sofia
  • Мнения: 1 606
Това у дома силно препоръчвам да НЕ се прави - няма такова пръскане. Пробвах се с тиквички - вЕрно адскивкусни бяха, обаче в кухнята беше ад.

# 46
  • Мнения: 4 097
Обичам гръцката кухня, ще следя темата с интерес. Много обичам гръцките сърмички със сос и реването, което там определено знаят как да приготвят вкусно  Simple Smile

# 47
  • Мнения: 158
Никакви каши с брашно

така поема супер мазнотия

ако искате да станат хрупкави тиквички или патладжани и да не пръска

нарязват се на жулиени (стикчета)

минават се през вода, изцеждат се, набрашняват се, изтръскват се от брашното ( с гевгир или нещо от сорта), пак се потапят във вода и пак в брашно

получава се хубаво покритие, пържат се бързо и нито залепват, нито пръскат

аз не соля

ако брашното е от смес със жълто, стават още-по вкусни

казвам жълто, защото тук в Гърция има едно селско, едро смляно, но не е царевично

калмарите се набрашняват и е хубаво да поседят в брашното да попие, ако веднага се пържат обикновено пада половината брашно

ако се пържат прекалено се свиват и стават жилави

затова се пържат почти на максимална Т

и да, много пръскат

ако са от малките калмарчета - туби, след почистване се прави разрез долу на тубата, ако няма разрез - направо се пръска тубата от разширение при пърженето

# 48
  • sofia
  • Мнения: 1 606
Лятно ми е, Солунско ми е (ако има някой останал случайно неразбрал неистовата ми любов към този град) и се присетих вчера за едни миди саганаки, обаче не можах сред стотиците архиви да си открия рецептата. Яла съм ги и със сос, в който имаше горчица , и такива без като пъривте определено са ми фаворит. Някой нещо по темата?

# 49
  • Мнения: 158
Горчица не слагам аз.

Задушавам мидите под капак докато се отворят, изцеждам ги.
В друг дълбок тиган задушавам малко ситно кълцан зелен/стар лук, изсипвам мидите с черупките,добавям 2 суп.лъжици чесново олио, малко узо/мастика и малко вино, така се фламбира.
После добавям доматена салца, която ми е приготвена предварително и магданоз. Да поври малко, за да се изпари ако има останала течност, да не мяза на супа и добавям натрошена фета.

 

# 50
  • Мнения: 6 214
Горчица не слагам аз.

Задушавам мидите под капак докато се отворят, изцеждам ги.
В друг дълбок тиган задушавам малко ситно кълцан зелен/стар лук, изсипвам мидите с черупките,добавям 2 суп.лъжици чесново олио, малко узо/мастика и малко вино, така се фламбира.
После добавям доматена салца, която ми е приготвена предварително и магданоз. Да поври малко, за да се изпари ако има останала течност, да не мяза на супа и добавям натрошена фета.

 
С черупките ли се сервира?  Embarassed

# 51
  • sofia
  • Мнения: 1 606
Ако не открия миди с черупки читави, може ли ядките само?

# 52
  • Мнения: 158
Да, с черупките.

Разбира се, че може и само ядки, дори на мен ми харесва повече.

# 53
  • зад парка
  • Мнения: 1 583
Добавям още 2 печива:

Селски хляб

Продукти:

1/2 ч.ч. топла вода;
1 ч.ч. грис от бяло брашно;
2 ч.ч. бяло брашно;
1 ч.л. сол;
1 ч.л. захар;
1 ч.л. мед;
1 с.л. зехтин;
1/3 ч.ч. топло прясно мляко;
20 гр. свежа /жива/ или количество, колкото е отбелязано на пакетчето ú.
Суха мая в пакетче не върши работа.

Приготовление:

Ако се използва машина за хляб:
Първо се сипва топлата вода, после сухите съставки, накрая се добавя маята, ратворена в топло мляко.
Използва се програма за приготвяне на бял хляб, режим със силно запечена коричка.

Ако се приготвя ра ръка:
Сухите съставки се смесват, след това се добавя малко топла вода, зехтинът и накрая - маята, ратворена в топло мляко. Меси се 3-4 мин. Слага се в тава, покрива се с мокра кърпа и се слага да втасва във фурна, загрята до 50° С за 1 час. След това се премесва и се оставя да втасва отново във фурната за още 30 мин.
Пече се на 220 °С за 25 мин. Последните 10 мин. се пуска вентилаторът на фурната.

# 54
  • зад парка
  • Мнения: 1 583
Козунак

Продукти:

40 г. жива мая;
190 г. прясно мляко;
40 г. топло прясно мляко за разтваряне на маята;
2 яйца;
1 жълтък за намазване;
120 г. масло със стайна температура, нарязано на парченца;
600 г. + още до 150 г. за домесване бяло брашно от твърда пшеница или такова за сладкиши;
1 щипка сол;
8 г. махлепи или канела;
8 г. кристали мастиха;
130 г. филирани бадеми за тестото и 50 г. за поръсване .

Махлепи е зародиш, изваден от костилката на дребен вид череши, които се култивират заради подправката. Зародишите се продават цели, изсушени, за това преди да се използват се смилат на прах. Подправката има силен аромат, за това се използва пестеливо. Чудесно се комбинира с мастиха, ванилия или канела.
Освен в гръцката кухня, махлепи се използва за ароматизиране на десерти и хлябове от турската, египетската, арменската и други кухни от Близкия Изток.

Мастиха представлява уникален земеделски продукт, който се добива в ограничени географски региони на остров Хиос. Събира се и се обработва смолата на дървото. Приложението й включва лекарства, козметика и съставка в храни и напитки.

Приготовление:

Маята се разтваря в леко затоплено мляко. Всички продукти се сипват в голяма купа и се замесва меко тесто. Кристалите мастиха се стриват на прах. Добавя се при необходимост още малко брашно. Оставят се 50 г. бадеми за  поръсване.
Замесването може да стане в миксер или в машината за хляб.

Тестото се оставя в дълбока чиста купа, покрито с кърпа да втаса 2-3 часа на стайна температура.
След това се разделя на 3 равни части. От  тях се омесват дълги саламчета с диаметър 5 см. Те се оплитат 2-3 пъти на плитка.

Така оформеният козунак се поставя в широка тава, която е покрита с хартия за печене и се оставя да втаса още за 1 час на стайна температура. Намазва се с жилтък и се поръсва с филирани бадеми и захар.

Пече се в загрята фурна на 170 С за 40 минути.

# 55
  • Пловдив
  • Мнения: 686
Отворихте ми апетита с това гръцко реване....
Може ли рецептата?
Реването ми е любимия сладкиш от старите сиропирани сладкиши. По времето на комунизма имаше 1 сладкарница до хотел Лайпциг. Там го продаваха много сочно, бухнало, жълто и ароматно. С кафява коричка. Нито прекалено сладко, нито блудкаво. С години търся рецептата и не мога да я намеря. Изпробвах какви ли не реванета включително с много орехи в тестото. НЕ Е това.
Пробвала съм само с грис, с грис и брашно равни части. Е не е и не е това. Пробвах и по рецепта от Единен Сборник на Балкан Турист - пак не е това.

Гърците са добри в сладкишите. Ако знаете хубаво тяхно реване, може ли рецептата?

# 56
  • Мнения: 375
Гръцка салата с макарони

# 57
  • Мнения: 375
Гръцка салата

# 58
  • Мнения: 11 109
Аз не съм много по реването, но тази рецепта е добра.

# 59
  • sofia
  • Мнения: 1 606
 Реване не понасям от детската градина, но пък това е чудна рецепта за грис халва.

http://souvlakiforthesoul.com/2008/08/halvas

. Само джинджифила пропускам и малко по-малко захар слагам, щото елините удрят в земята и най-заклетите стамбулски баклаваджии Grinning с количествата мед, захар и сие.

Общи условия

Активация на акаунт