Смилам червени домати през машинка, която отделя семки и люспи/кожички.
Варя.
Като се изпари половината от течността слагам захар и есенции.
Резултат : тъмнокафяво сладко.
втори опит:
Режа ,на кубчета, домати, слагам да ври.Веднага им насипвам захар. Докато се вари отделям кожички, и в един момент почвам да преживявам,че може да загори от захарта. Накрая слагам есенция и наливам в бурканчета.
Резултат: онова, което трябва да се получи.
трети опит:
Беля червени домати /цепнати на кръст на върха, вряли във вода ,докото се види,че кожичките започват до се отделят, и после веднага потопени в студена вода/.
Режа на кубчета.Слагам да се варят. Като извря около една четвърт или една трета им изсипвам захарта, и накрая есенции.
Резултат-като първия опит.
Естествено ме обхваща бяс. Абе в смисъл ,че ставам бесен.
четвърти опит:
Кило и половина червени домати.
Беля ги ,режа на кубчета,тегля ги на теглилка, слагам ги да се варят и ВЕДНАГА ги засипвам с около 45 % захар. Варя ги на "не силен огън" -разбирай в началото на 3 от 6 спепенен ел.котлон, а по към края на 2 от 6.
Когато съм преценил, че е готово = при разбъркване / с дървена бъркалка/ над основната консистенция се забелязва минимално/ их, че го обясних/ количество течност им сипвам есенциите / по една кафена лъжичка есенция ягода и една кафена лъжичка есенция малина/.
Резултатът се получи. Две и половина бурканчета от по 350 грама със свеж ,яркочервен доматен мармалад.
Визуализяцията по-късно.
Така valentor си направи ДОМАТЕН МАРМАЛАД от червени домати.