Как valentor си направи ДОМАТЕН МАРМАЛАД

  • 1 869
  • 7
  •   1
Отговори
  • Мнения: 45
опит първи:

Смилам червени домати през машинка, която отделя семки и люспи/кожички.
Варя.
Като се изпари половината от течността слагам захар и есенции.
Резултат : тъмнокафяво сладко.

втори опит:
 
Режа ,на кубчета, домати, слагам да ври.Веднага им насипвам захар. Докато се вари отделям кожички, и в един момент почвам да преживявам,че може да загори от захарта. Накрая слагам есенция и наливам в бурканчета.
Резултат: онова, което трябва да се получи.
трети опит:
Беля червени домати /цепнати на кръст на върха, вряли във вода ,докото се види,че кожичките започват до се отделят, и после веднага потопени в студена вода/.
Режа на кубчета.Слагам да се варят. Като извря около една четвърт или една трета им изсипвам захарта, и накрая есенции.
Резултат-като първия опит.
Естествено ме обхваща бяс. Абе в смисъл ,че ставам бесен.

четвърти опит:
Кило и половина червени домати.
Беля ги ,режа на кубчета,тегля ги на теглилка, слагам ги да се варят и ВЕДНАГА ги засипвам с около 45 % захар. Варя ги на "не силен огън" -разбирай в началото на 3 от 6 спепенен ел.котлон, а по към края на 2 от 6.
Когато съм преценил, че е готово = при разбъркване / с дървена бъркалка/ над основната консистенция се забелязва минимално/ их, че го обясних/ количество течност  им сипвам есенциите / по една кафена лъжичка есенция ягода и една кафена лъжичка есенция малина/.
Резултатът се получи. Две и половина бурканчета от по 350 грама със свеж ,яркочервен доматен мармалад.
Визуализяцията по-късно.
Така valentor си направи ДОМАТЕН МАРМАЛАД от червени домати.

# 1
  • Бургас
  • Мнения: 1 986
Много отдавна правихме този мармалад-вкусен,хубав цвят, сладък. Но една година случихме и на дренки и направихме мармалад от домати и дренки. Е, това беше нещо още по-хубаво, защото имаше една тръпчива жилка. Дори мармалад само от дренки не е така хубав като смесения.

# 2
  • Мнения: 45
Обещаната визуализация :




# 3
  • Мнения: 22 867

Отдавна се каня да прежаля няколко домата и да пробвам да сваря на принципа на СИЛТ-а, мислиш ли,че ще се получи? Все пак имаш опит вече. Laughing Peace

# 4
  • Мнения: 45
Отдавна се каня ... да пробвам да сваря на принципа на СИЛТ-а, мислиш ли,че ще се получи?
Прочетох го.
В писанието, за СИЛТ-а, съобщаваш, че от 500 грама сливи + 300 гр. захар, се получава около 500-600 гр. сладко.
При мен от около 1,4 кг. домати + 600 гр. захар - получавам ,както се вижда, около 800-850 грама резултат.
ИЗВОД: Съотношението на редукция=намаление при двата метода се различава съществено.
От което следва,че двата метода не са взаимозаменяеми.
Това е моето мнение.

# 5
  • Мнения: 22 867

ИЗВОД: Съотношението на редукция=намаление при двата метода се различава съществено.
От което следва,че двата метода не са взаимозаменяеми.
Това е моето мнение.

Благодаря ти, аз нямах предвид да са взаимозаменяеми, а дали изобщо ще се получи нещо. Ще пробвам някой ден с малко количество. Peace

# 6
  • Португалия
  • Мнения: 4 097
правила съм доматено сладко по португалска рецепта
най-добре става с тъмна захар Peace
слагат се и лимонови кори и канелена пръчка при варенето,без допълнителни есенции Peace
 рецепта  http://pt.petitchef.com/receitas/doce-de-tomate-fid-146021 -ако не става добър превод с гугъл хром примерно,мога да помогна

# 7
  • Мнения: 9 117
Лабрекс, няма да се получи по СИЛТ-а, домата е прекалено воден. Както валентор пише,  прекалено много вода имат, която трябва да изври.
Ей го моето http://pep-4o.blogspot.com/2010/08/blog-post_8667.html, когато го правя с бял балсамов е по-светло червено, но и тук не е кафяво. И много приятно от лимоните, отделно дето никой не е разбрал, че поддържам малък асортимент от доматеното сладко.

Общи условия

Активация на акаунт