Веганството - да споделим опит - 12

  • 51 430
  • 744
  •   1
Отговори
  • Мнения: 1 709
За Б12 и не само:
на английски
на български
на немски
обобщен превод на български от последния линк, само за Б12
Вегетарианство и Витамин B12 (кобаламин)
Източници на витамин В 12 във вегетарианската диета
B12 – митове, легенди и самата истина

За желязото

За калция За млякото

За фитиновата киселина

За пробиотиците

За растителния протеин

За туршиите, киселото зеле и ферментацията:
Хранене по български ... или сезонът на туршиите
Коментари от темата: 1  2

За мазнините, видовете зехтин, киселинност и т.н.:1 2 3

За суровите бобови:
на английски
страхотен и подробен пост на Take a smile
Червен боб: "Инциденти на хранително отравяне са били установени свързани с консумирането на сурови или не добре сготвени червени бобени зърна. Симптомите могат да се появат след изяждането само на 4 сурови зърна и включват гадене, повръщане и коремна болка последвана от диария. Природно съдържащ се хемаглутен е отговорен за болеста, но може да бъде унищожен от високата температура при готвене и бобените зърна стават напълно безопасни за ядене. Поради тази причина червените бобчета не трябва да поникват."
Соеви зърна: Съдържат анти-трипсинов фактор (трипсинов инхибитор), който предотвъртява усвояването на аминокиселината метионин. Соевите кълнове трябва бързо да се потопят във вряща вода, за да се дезактивира трипсиновия инхибитор.

За месото и хората

Сейтан:
Рецепта /на английски/
Вегетарианското месо
Нови веге продукти - Сайтан и Темпе
Wheat gluten (food)

За кълновете:
Как се правят кълнове
Откъс от книгата на Доктор Шалер:Покълване на семената и Отглеждане на млади поници
Книга:Кълновете - лечение и здравословно хранене
SPROUTING: A BRIEF OVERVIEW

За джинджифила За магданоза Зеленина на масата Видове зелени салати

Заместители на яйцата

За кваса и хляба:
Направи си квас - отгледай си живот
Натурална закваска
Закваска от грозде
Мая (квас) от нахут
Хлябът
Хлябът на българина
Хлябът – нездрава традиция

Таблици за хранителните стойности и комбиниране на храните:
Съчетаване на храните
Таблици за разделно хранене
Линк към категорията ястия без месо от горния блог.
Каталог на продуктите и хранителните им стойности  
Know what you eat
Добри и лоши съчетания на витамини
Хранене и алкално-киселинен баланс
Хранене според типа кожа
Правила за готвене

Препарати за миене на плодове и зеленчуци:
Екстрактът от грейпфрут и приложение в домакинството
Препарати за домакинството
Измиване на плодове и зеленчуци със сапунени ядки

За пречистване от паразити  Божията аптека  За цветовете и хроматерапията

Солидарно земеделие

Био знаци

Магазини:
Борса Слатина
Амитица ООД-он-лайн магазин
My organic market
Биомаг
Балев био маркет
Биосвят
Био магазин Зоя
Зелена земя
Здравен сайт
Био и феъртрейд неща
The superfood
Funkyraw
I herb
био щандовете на Елемаг, Пикадили, Хит, Карфур, ДМ

Заведения за хранене, кетъринг:
Soul Kitchen - София
Доброхран
Veggic - Пловдив
Кухня Вега - Пловдив
Заведения в София

Сайтове и блогове:
RecipeMagician
Земя на заем
Think About Organic
Naturelita
Блогът на Деси за здравословен начин на живот
В кухнята на моето семейство
Colour of Cinnamon
Vanilla kitchen
Lily's garden
Moon bites
Магия и любов
Алфиола
Кулинарно в кухнята с Йоана
Готварство.бг
Каталог на български кулинарни блогове
Сайт на българското вегетарианско общество
Органично
Здравен център Дар
Peta
Vegiac
Glutenfree vegan-vegetarian-recipe-index
Lookbook Cookbook

Книги:
Sproutman's Kitchen Garden Cookbook
Food Combining & Digestion
Quantum Wellness Cleanse
Малката Голяма Вегетарианска книга
Да храним детето здравословно
Ензимният фактор
Енергични за цял живот

Филми:
Food Inc - Official Trailer
Forks Over Knives - Official Trailer
Sugar: the bitter truth
Най-вдъхновяващата лекция от Гари Юрофски
*част от съдържанието на филма не е препоръчително за хора със слаби нерви и бременни*
Gary Yourofsky's Speech: Q&A Session

Ето тук- 21 дневен период, в които може да се пробвате на веганска диета. Медицински лица ще ви изпращат съвети, рецепти. Може да им задавате и въпроси.

Вегетариански диети - позицията на Американската Диетична Асоциация

Форум на немски


РЕЦЕПТИ:
Халва: 1 2
Оризово мляко Нов начин за накисване на кафяв ориз
Тофу
Домашна боза
Баница с тиквички
Хляб с моркови
Домашен ябълков оцет
Различни веге баници
Истинска сурова тахан халва
Трахана
Веганската мусака на Мег
Содена питка с праз
Сос за зеленчуци на пара
Пълнени "мидички" със зеленчуци и "сирене"
Сладки с портокалов сок
Бързо, вкусно и полезно
Домашен квас + рецепта за хляб с кваса (Дао)
Пастет
Рецепти за боза
Авторска салатка на Щастливата
Авторска салатка и от Реалист
Баба Гануш
Зелена салата с киви дреснинг
Дал (леща с ориз)
Енергийна торта
Рецепта за тофу
Вкусни рецепти без животински продукти
Динено мляко
Грис халва от Търся си ник
Донати солени и сладки
Бисквитки от амарант от Щастливата
Светкавична овесена "питка" от Търся си ник
Портокалово сладко с фурми



АРХИВ

Събрани рецепти от първите теми благодарение на Щастливата

Тук е събрана цялата информация от тема 2

Старите теми:
Веганството - да споделим опит
Веганството - да споделим опит - 2
Веганството - да споделим опит - 3
Веганството - да споделим опит - 4
Веганството - да споделим опит - 5
Веганството - да споделим опит - 6
Веганството - да споделим опит - 7
Веганството - да споделим опит - 8
Веганството - да споделим опит - 9
Веганството - да споделим опит - 10
Веганството - да споделим опит - 11

Последна редакция: ср, 05 фев 2014, 17:10 от AnMary

# 1
  • в света на неограничените измерения
  • Мнения: 254
Impatiens  Hug

Това е любимата ми тема, която чета от самото й създаване. Peace

# 2
  • София
  • Мнения: 1 402
благодаря, Impatiens, и за новата тема и за съвета с майонезата   bouquet да, първоначално с по-малки количества ще пробвам, сигурно би си струвало да се експериментира с други олиа (не знам така ли се пише множественото число  newsm78 ), които нямат силен/характерен аромат/вкус (като сусамовото например)

# 3
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
по принцип зехтинът винаги горчи, когато се разбива на висока скорост.
с олио от гроздови семки сигурно ще стане по-лека майонезата. аз за салати я правя 1:1 и става рядка.

иначе можеш да пробваш и майонеза от silken tofu, разбито с пасатова с няколко с.л. мазнина и евентуално вода, сол, щипка захар и по желание горчица. така ще стане лека.

# 4
  • Мнения: 9 991
http://dionis.dir.bg/_wm/catalog/item.php?did=61795&df=14&dflid=3

Toва нещо от къде мога да си го закупя. Ползвате ли го ?

# 5
  • Мнения: 16
http://dionis.dir.bg/_wm/catalog/item.php?did=61795&df=14&dflid=3

Toва нещо от къде мога да си го закупя. Ползвате ли го ?

Стана ми и на мен любопитно и потърсих
http://eshop.dionisipg.eu/index.php?route=product/product&ke … amp;product_id=96

# 6
  • Мнения: 9 991
Защо на по горния сайт пише една цена , а в този друга ? Така или иначе каот се накиснат зеленчуците се измиват по добре , защото пада полепналата пръст , която само със струя вода не . пада. Ккаъв е ефекта на действие, не мисля да си мия зарзавите с него , по скоро имаме мравки и от скоро някоя друга хлебарка , заради гълъбите на покрива и за къпането на животинки ме позаинтересува . Убива ли ги мравките или само ги прогонва ??

# 7
  • Мнения: 5 713
Не съм ползвала подобен продукт.

За майонеза - правим ядкова.

# 8
  • Мнения: 3 743
На мен ми стана интересно, какво съдържа този препарат, че хем убива бактериите, хем запазва витамините Thinking. На рекламни трикове се опитвам да не се хващам, по опаковките чета само съдържанието Peace

Майонеза не консумираме никаква

# 9
  • Мнения: 1 732
  bouquet Hug
когато мога, ви чета Grinning

# 10
  • на острова на мечтите
  • Мнения: 5 799
О, нова тема! Обичам! Благодаря на Impatiens!!!!! Hug Hug  bouquet В контраст с името е положила голямо търпение да направи такава прекрасна начална страница!  bouquet
Нямам много време да ви чета и затова само нещо като дзак тук!
Тия дни си правих цели патладжани, чушки, картофи(по-малки на размер,за да се сготвят добре) и лук на пара. Направих лек разрез на патладжана и пъхнах скилидка чесън. После счуках всичко в хаван, след като обелих разбира се всичко. Накрая нарязах пресни домати. Подобно ястие правеше моята северняшка баба. По врачанско му викат лютика и е много вкусно. А и детските спомени засилват вкуса  Grinning
 Hug
 

# 11
  • Мнения: 685
Някой правил ли си е нахутена или друга майонеза?  Thinking

Аз правих няколко пъти по тази рецепта с брашно от нахут и амарант. Беше вкусно при положение, че не обичам сосове и каквито и да е майонези. Wink



Impatiens, Hug аз малко зарязах нещата, но по-нататък ще помагам. Simple Smile

# 12
  • Мнения: 1 709
Препаратите на тази фирма Дионис са обсъждани в една тема тук във форума /не помня коя/. Тогава се коментираше състава им и така и не се стигна до единно мнение доколко са безвредни и в същото време ефективни.

danilu, първата страница е правена с общите усилия на повечето момичета тук. Аз коригирам и малко поукрасявам от време на време  Simple Smile

Cantariny  Hug

# 13
  • София
  • Мнения: 735
Благодаря за новата тема! Следя ви с интерес Simple Smile

# 14
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076

Аз правих няколко пъти по тази рецепта с брашно от нахут и амарант.

по отделно ли си правила майонезата с тези брашна или ги смеси?

Общи условия

Активация на акаунт