БЪРЗИ КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

  • 50 041
  • 735
  •   1
Отговори
# 345
  • Мнения: 7 418
Как да разтопя черен шоколад,за да направя заливка на сладкиш.Преди няколко дни пробвах на водна баня и въпреки че го държах доста време не стана идеално течен,просто се размекна и не заливаше,а се мажеше по сладкиша-надявам се да ме разбирате.Утре ще пробвам пак и искам да е гладко и равномерно отгоре
   Разтопи шоколада с малко олио (да олио , грешка няма Simple Smile ) , ще се разпредели идеално .  Peace
   Не се притеснявай , ако мислиш , че ще мирише на олио . Изобщо няма да го усетиш .

# 346
  • Мнения: 4 312
Как да разтопя черен шоколад,за да направя заливка на сладкиш.Преди няколко дни пробвах на водна баня и въпреки че го държах доста време не стана идеално течен,просто се размекна и не заливаше,а се мажеше по сладкиша-надявам се да ме разбирате.Утре ще пробвам пак и искам да е гладко и равномерно отгоре
   Разтопи шоколада с малко олио (да олио , грешка няма Simple Smile ) , ще се разпредели идеално .  Peace
   Не се притеснявай , ако мислиш , че ще мирише на олио . Изобщо няма да го усетиш .
Благодаря,Селма!  bouquet

# 347
  • Пловдив
  • Мнения: 1 274
Момиченца,здравейтИbouquet
Кажете ми вие как я правите тая "Жадна монахиня" или както си я знаете вие  Crazy
Благодаря!

# 348
  • София
  • Мнения: 360
И аз с въпрос: дайте идея как най-лесно да обеля лешници, моля? Не черупките, а вътрешната люспа Thinking

# 349
  • Мнения: 9 109
БЛАНШИРАЙ ГИ

# 350
  • София
  • Мнения: 10 876
И аз с въпрос: дайте идея как най-лесно да обеля лешници, моля? Не черупките, а вътрешната люспа Thinking

Попарваш ги във вряла вода. След това люспата пада много лесно.
Ако са сурови, като ги изпечеш, също трябва лесно да се обелят.

# 351
  • Мнения: 22 867
Момиченца,здравейтИbouquet
Кажете ми вие как я правите тая "Жадна монахиня" или както си я знаете вие  Crazy
Благодаря!

Здравей, правя я по следната рецепта:

Скрит текст:
- 6 яица
- 1 чаша захар
- 1 пакетче бакпулвер (10 г)
- 6 с. л. олио
- 1,5 чаши брашно

За сиропа:
- 2 чаши вода
- 1,5 чаша захар
- 3 с.л. какао
- 125 гр краве масло

Ако не харесвте по-сиропиран сладкиша, направете сироп от  1 чаша захар, 2 с.л. какао, 1 чаша вода и100 гр краве масло.

Яйцата се разбиват хубаво с чаша захар до побеляване и разтваряне на захарта. (понякога не става заради захарта), добавят се олиото,, бакпулвера с брашното, пак хубаво се разбива и се излива в намаслена форма (най-добре в тортена с диам. 26 см). Пече се на температура 170 градуса 35-40 минути, за готовност се проверява като кекс, с пръчица.

Докато се пече сладкишът, сваряваме сиропа: в тенджерка слагаме захарта, наливаме водата, кипваме и варим 5-7 мин на слаб огън. Добавяме какаото, разбъркваме с тел, за да няма топченца, накрая слагаме кравето масло, разбъркваме да се разтопи, и сваляме от огъня.

И сладкишът, и сиропът трябва да са охладени. В охладения кекс правим дупчици с дървено шишче (молив, химикалка, измити, разбира се) и заливаме със сиропа. Хубаво е да се прави на два пъти, с половината сироп, след като попие, и с останалия.
Отгоре поръсваме с орехи, пудра захар, или украсяваме с разбити на сняг белтъци. Или с настърган шоколад и пудра захар. Може да се изпече и във форма на кекс.
И хубаво ме подсети, много отдавна не съм пекла тоя сладкиш. Peace

# 352
  • Пловдив
  • Мнения: 1 274
Благодаря ти,labrex   bouquet

# 353
  • София
  • Мнения: 360

Благодаря!

# 354
  • Варна/Лондон
  • Мнения: 1 441
Предполагам и за бадеми е същия принцип.Спестих си едно питане. Hug

# 355
  • тук
  • Мнения: 510
Хора, може ли някой да ми каже на колко градуса печете хляба с квас? Особено Джема, ако чете, ще ми е супер полезна, за да ми каже и на каква температура да наглася иглата? Мерси много  Simple Smile

# 356
  • Мнения: 9 109
Предполагам и за бадеми е същия принцип.Спестих си едно питане. Hug


да, за тях също така.  Пускаш във вряла вода, кипват за 2-3 мин., вадиш, отцжедаш и  като потъркаш кожицата - пада.

# 357
  • пак там
  • Мнения: 2 885
Здравейте,

Търся една рецепта, която съм готвила преди много години, но вече почти нищо не помня от нея, а не мога да намеря нищо подобно в интернет. Дано някой от вас успее да ми помогне.
Става въпрос за яхния със зелени домати и месо, и двете нарязани на кубчета. Беше бяла, така че вероятно съм я застройвала, но освен как изглеждаше и вкуса в устата ми, друго вече не помня.  Embarassed

Ако някой има рецепта, способна да се впише в моето тъй подробно описание  Mr. Green, ще се радвам да сподели!

# 358
  • Мнения: 2 286
Момичета, моля ви за помощ.
След месец малчо има рожден ден и искам да направя за децата торта "Дъга"


Моля ви за идея за крем - бял, който да е лек и много вкусен. И да ми кажете как да си направя глазура отгоре, от която хем да намажа цялата торта, хем да мога да шприцовам украса. Като може крема вътре и глазурата да са една и съща рецепта. Знам, че има много видове и много рецепти, но ми е много трудно да се ориентирам. А тези, който са дадени към рецептите на тортите не ги харесвам (едната беше с много кокос ). Много ви благодаря!  bouquet

# 359
  • Мнения: 11 607
hailie, точно тази торта съм правила, точно с кокос. Мноооооого е вкусна, кокоса - за моя вкус - не е много! Ето тук можеш да прочетеш коментара ми към тортата, прескочи лиричната част -


Друг крем - ето от тази торта - гаранция, че става и за шприцоване отгоре, и за пълнеж -  Маскарпоне с шоколадов мус - http://passionscooking.blogspot.com/.../02/blog-post_08.html

И двата крема са много, много вкусни!!!!

Общи условия

Активация на акаунт