Къде в София можем да направим изследването за коклюш и работят ли и през събота и неделя? Доколкото разбрах то се взима като гърления секрет. Но освен това изследване, което се взима от гърлото, взема ли се и от носа? А може ли да се направи и някакво кръвно изследване за коклюш? Има ли въобще кръвно изследване за коклюш и къде в София го правят?
Дами, моля пишете. Много сме притеснени. Ако някоя от Вас има случай на магарешка кашлица и може да ми пише как се е развил и как сте го излекували- пишете.
Някакви бабешки рецепти знаете ли?
Само да добавя, че в началото, когато още беше начална настинка докторката ни изписа лечение със суметролим за 7 дни. В интернет някъде четох, че коклюша също се повлиява от бисептола, тоест от лекарственото вещество което съдържа бисептола и то е същото като това на суметролима. Дали наистина се повлиява коклюша от бисептол? Ако има някое медицинско лице- нека пише. Обаче ние или не сме се повлияли, или сега се доизлекуваме. Дано да е второто.
Също така прочетох и една рецепта за чай с билки, но не ми стана много ясно какво трябва да направя. Ще го постна и ако някой може да ми помогне да разтълкувам- да пише. Ако пък някой вече го е правил и ползвал- направо ще съм много радостна, за да ми помогне да разбера как да го приготвя.
Ето и рецептата дословно:
I. Сутрин, обед и вечер 10 минути преди ядене да се дава на болни деца до 3 години (които не сучат) по 1–2 чаени лъжички, на по-големите деца до 7 години по 1–2 супени лъжици, а на останалите по 1 ракиена чашка сироп за коклюш:
Приготовление: 1/2 чаена лъжичка анасон, 5–10 зърна от драка (за деца до 3 години 5 зърна), 1 сладко коренче, 1 чаена лъжичка живовляк с тесни листа и 1 чаена лъжичка волски език се запарват с 500 г вряща вода и се варят, докато остане 300 г отварка, която веднага се прецежда. След това към нея се прибавя и друга отварка:
Приготовление: В съд с 300 г вряща вода се попарва по 1 пълна чаена лъжичка листа от бъз (свирчовина), мащерка и подбел. Съдът се захлупва и се оставя да кисне 1/2 час, подир това се прецежда и се подслажда със 100 г чист пчелен мед, предварително варен във водна баня 10 минути, защото суровият мед дразни кашлицата, а вареният я успокоява. Сиропът се държи на студено, за да не вкисне, и се дава топъл или хладък, като предварително се топва лъжицата в гореща вода, за да се затопли чрез нея.
Не разбрах двете рецепти за различните отвари, започващи с Приготовление: смесват ли се накрая заедно и така да се дават, или не се смесват. Два отделни сиропа ли са, или просто се приготвят, заради различното количество вода отделно и после се смесват, за да се получи ефикасен сироп.
Смятам да опитам, но ме притеснява само това, че се слага бъз ( свирчовина ). Прочетох, че в по-големи количества е отровен и да се дава само по лекарско предписание, обаче детето ми е на 2г. и половина и не зная дали тази 1 лъжица бъз може да е отровна за него.