домашно приготвено сирене

  • 7 527
  • 12
  •   1
Отговори
  • Мнения: 490
по принцип зная,че сиренето се прави със специална закваска (мая) за сирене. Но попаднах на едно клипче ,което ме впечатли. Показват как се прави сирене в домашни условия, като за закваска се използва  само истискан сок от лимон newsm78 Възможно ли е? ето  клипчето и моля ви кажете,много ми се иска да опитам.

# 1
  • Мнения: 976
     Сигурно е възможно, щом като за съвременното лъже-сирене казват, че го втвърдявали за няколко дни, слагайки му киселина - кой знае каква е, но наистина сега сиренето от магазините е кисело...
     Така всъщност ще се пресече млякото и ще стане извара, която е основа за кашкавала. Когато бяха гладните години с купоните, хората си правеха кашкавал така - изварата се пресова и се оставя да узрее. Но сирене...?

# 2
  • Мнения: 490
аз нямах търпение да го пробвам и преди да публикувам темата започнах приготвянето му.
"Подсирих" 1 л. мляко с сок от 1 лимон, в монента съм на етапа изцеждане в марлята и като си облизах пръстите  нямаше  следа от кисело.Незнам ,много съм любопитна какво ще се получи.като количество в момента се събира в 2 шепи.

# 3
  • Мнения: 7 779
ако го изстискаш хубаво ще получиш  1 к.ч.  - някъде около 150 гр.

# 4
  • Мнения: 490
някой правил ли е сирене по такъв начин,намерих и друга рецепта ,в която се използва  ябълков оцет вместо лимон.Незнам какъв е вкуса на сиренето.Изглежда много  лесно за приготвяне ,но дали начина е подходящ и правилен

# 5
# 6
  • Мнения: 9 133
Това е добре отцедена извара, дори домашния кашкавал, пресечен с лимонтозу не е. Или по-скоро овкусена извара, тип крема сирене.
Но съвсем не ,и бяло саламурено сирене  Peace
Кашкавала е добре пресован, сиренето също и се реже на прилични филии.
Тя и изварата се води вид сирене, а това от клипчето видимо не е добре притиснато, като бучка сирене
Сиренето се прави с мая за сирене, закваска - малко кисело мляко може, но не и лимон за закваска. Лимона и оцета се слагат, за да пресекат млякото и белтъка коагулира.

# 7
  • Стара Загора
  • Мнения: 527
Ако получената извара се постави в много гореща вода за 10-15 минути, като през това време с 2 чифта щипки за сервиране се разтяга изварената топка, се получава кашкавал. Като стане еднородна маса (като тесто) се вади от врялата вода и веднага се слага в съд със студена вода.

# 8
  • Мнения: 9 133
да, след паренето се получава кашкавал. Но и в него се поставя мая за сирене. Вместо с щипки съм го бъркала вряло с миксера и бъркалките за тесто  Peace

# 9
  • Мнения: 490
Наистина  изглежда  и вкуса му е повече като крема сирене,но излезе една купичка и го изядахме.Беше много вкусно и експеримента ми хареса,защото не живея в България и няма как да си купя мая за сирене.Незнам до колко е полезно  и каква мазнина съдържа това така наречено  "сирене" или "крема сирене". Защото мисля и за напред да приготвям по същият начин. И всъщност сега се замислям,знаете ли какво съдържа тази мая за сирене? Този начин с лимоновият сок ми се струва по-органичен и натурален. newsm78

# 10
  • Мнения: 7 779
можеш да си поръчаш сирище по интернет.
всъщност защо не пишеш в сходната тема  newsm78 там има много повече въпроси и отговори, а и  хора.

# 11
  • Мнения: 490
незнаех за другата тема,сега ще погледна каде е

# 12

Общи условия

Активация на акаунт