Диета според Генотипа

  • 3 600
  • 11
  •   1
Отговори
  • Мнения: 13
Въпреки, че повечето сте запознати с правилата за правилно хранене и умеете да правите информиран избор при купуването на храна, все пак е добре да прегледате здравословното хранене според индивидуалния генотип.

Ако не знаете кой генотип сте, можете да го определите чрез този тест:
https://www.facebook.com/pages/%D0%9C%D0%B8%D1%80%D1%82%D0%B0-%D … p_516592828399139

Диетите са разработени от д-р Пашкулев по книгата на Питър Д'Адамо:


ПРИМЕРНИ ЗДРАВОСЛОВНИ МЕНЮТА ЗА 6-ТЕ ГЕНОТИПА

ЛОВЕЦ

Закуска: Комплексно плодово-ядково ястие с круши, плюс ананаси и/или грейпфрути, тиквени семки и разтрошено в кафемелачката ленено семе; подсладено с няколко накиснати от вечерта фурми и подправено с малко канела (по желание - и какао).

Обяд: Чаша зелен чай или парагвайски чай („мате”). Малка салата със зеле,  земни ябълки, лук или ряпа и др. и студено пресован зехтин. Основно ястие с агнешно или говеждо месо (варено или задушено), с предимно сезонни зеленчуци (основно броколи и червени пиперки, може и с лозови листа) и подправки: къри или куркума, чесън, розмарин, малко шарена сол.

Вечеря: Зелен фасул или нахут (леблебия), с ориз, най-добре басмати, или пък киноа, плюс малко сусамово олио или топено масло, сминдух, градински чай и др. подправки. Печена тиква.

СЪБИРАЧ

Закуска: Ястие от бадеми или орехи, тиквени семки и плодове (праскови, ананаси, грейпфрут или помело, червени боровинки и др.), с канела, босилек, кардамон, индрише и др. подходящи подправки. Евентуално водораслова добавка или чаена лъжичка семена от чия, накиснати предварително във вода.

Обяд: Салата с домати, червени пиперки, марули, лук, спанак, маруля или глухарче, магданоз и др. (може да не фигурират всички предложени); с лимон и зехтин. Готвено ястие с риба (най-вече херинга, кефал или сардини), гъби (печурка, кладница) и подправки (за умерено термично обработване е особено подходящо олиото от гроздови семена).

Вечеря: Зърнено ястие от овесени ядки, ечемик, ориз басмати, просо, киноа и др. (може да не фигурират всички предложени), сварени с добавка на една супена лъжица овесени или оризови трици; след края на варенето могат да се добавят счукани орехи или малко натурални растителни масла: зехтин, бадемово или оризово, както и някои от вече изброените по-горе подправки (ако е възможно, някои от тях е добре да са свежи).

УЧИТЕЛ

Закуска: Една чаша зелен чай, или билков: от розмарин, жен-шен, мащерка, бъз и др. Варена или печена тиква, с по една супена лъжица мед, счукани орехи и прясно разтрошено (в кафемелачката) ленено семе; плюс малко лимон и подправки от рода на канела, босилек, джинджифил, розмарин, пресен здравец или индрише (2-3 листенца) и др.

Обяд: Голяма салата от моркови, зеле, червено цвекло ряпа или репички, лук и др., със зехтин, ленено или конопено натурално олио; може и с малко кисело зеле и кълнове, особено от люцерна. Ястие от бяла риба, сьомга, щука или пуешко месо, плюс по малко къри или куркума, червен пипер и нерафинирана морска или планинска сол.

Вечеря: Варено или задушено ястие от тиквички, брюкселско или друг вид зеле и лукови растения, със зърнени храни: киноа, овесени ядки или елда. Добре е да се готви с олио от гроздови семена или оризови трици; преди сервирането – добавяне на билкови подправки: копър, джинджифил, мащерка или чубрица, майоран, джоджен или лютива мента и др. (може само някои от тях). Евентуално - добавка от бирена мая.

ИЗСЛЕДОВАТЕЛ

Закуска: Поне 15 мин. преди храненето – 2 чаши топъл чай от джинджифил, глухарче или цикория, бъз, резене, бъз, сладник, мащерка и др. После: плодово-ядков шейк, което се основава на няколко от следните съставки: малини, къпини, лимони, помело, червени боровинки, дюли, нар, френско грозде, офика, шипка (на люспи или брашно), хинап, мерджан (годжи бери), рожков, малко кайсиеви и кедрови ядки, макадамия или чия; общо разбити в качествен блендер.  Ако използваните плодове не са особено пресни, взема се допълнително 200-300 мг. вит. С.

Обяд: Богата сурова салата, с поне 5-6 от следните съставки: броколи, алабаш или къдраво зеле, маруля или глухарче, земна ябълка или артишок, червено цвекло, моркови, лук или чесън, киселец, ряпа, репички или хрян; със зехтин и лимон. Сварено или задушено ястие от бяла риба, крехко и екологично птиче месо и зелен фасул.

Вечеря: Каша или гъста супа от ориз (по-добре кафяв или басмати), просо, киноа или щир (амарант), с прибавено накрая малко топено млечно масло, зехтин или оризово олио и поднесена с 1-2 супени лъжици кълнове: от жито, леща, грах, репички и др.

ВОИН

Закуска: Плодова салата или шейк, включващи поне по 3-4 вида от следващите плодове и ядки: ябълки, лимони, грейпфрути, грозде (със смлените му семки), мерджан (годжи бери), праскови, сливи, кайсии, смокини, къпини, червени боровинки, орехи, бадеми, кайсиеви и кедрови ядки, фъстъци, ленено, конопено или маково семе; може да се добави малко петмез, както и подправки (канела, розмарин, майоран, здравец или индрише и др.). Може малко черен шоколад или по-добре сурово какао с естествени подсладители. При пълно вегетарианство да се провери необходимостта от добавка с вит. В12.

Обяд: Чаша зелен или черен чай или мате, или пък билков чай от бъз, джинджифил, розмарин, риган, листа от къпина, смокиня или ягода и др. Варено или задушено бобово ястие от соя, бял боб или грах. Да се употребяват към него повечето от следните подправки (при сготвянето и след това, някои в прясно състояние): магданоз, майоран, кромид, чесън, дафинов лист, куркума, горчица, къри. Може да се яде с една филия пълнозърнест хляб.

Вечеря: Варени житни зърна: пшеница (може булгур), кафяв ориз или ечемик, с малко топено масло (гхи), или пък с ленено, фъстъчено, конопено или бадемово олио; десетина (немного солени или изкиснати) зелени маслини и подправки.

НОМАД

Закуска: Кисело мляко с малини, боровинки круши, киви, сливи, смокини  и др., според наличностите (сушените плодове се накисват от вечерта с вода); може и с малко мед, месала, агаве, растителен глицерин, стевия или друг диетичен подсладител. Добре е да се добави джинджифил – пресен или на прах, както и босилек, майоран, розмарин и др.

Обяд: Сурова салата от краставици, марули, моркови, цвекло, целина, ряпа, спанак, магданоз и др., със зехтин и лимон. Рибно ястие (за предпочитане със скумрия, кефал, бяла риба или сардини); понякога да се заменя с хайвер, пуешко месо, яйце или черен дроб; подправки: чубрица, мащерка, дафинов лист, куркума, къри и т.н.; нерафинирана морска или планинска сол.

Вечеря: Овесена каша, просо, киноа или оризови (безглутенови макаронени) изделия, с млечно или студено пресовано кокосово или палмово масло, кълнове и подправки. Допустима е и чаша бира.


# 1
  • Мнения: 6
Здравей, не знам каква е първоначалната ти идея за темата, но аз съм войн по този тест и наистина отслабвам от вегетарианско меню, но не го практикувам постоянно, тъй като считам, че не е добра идея.
Менюто е такова, че бих го изяла на едно хранене, дори да е единствено за деня.

# 2
  • в колонките
  • Мнения: 510
... не знам каква е първоначалната ти идея за темата......
             
        Идеята на потребителката е чиста реклама,ако проследиш във фейса направленията,   Peace 

# 3
  • Мнения: 13
Интересът към темата за генетичните типове експлозивно нараства. Идеята на тази тема е да помогне за определянето на генотиповете, защото едни и същи храни, лечебни растения, хранителни добавки, имат различно влияние върху различните генотипове. Ето защо съм приложила и различни диети към всеки генотип Simple Smile

# 4
  • Мнения: 14
Не мога да разбера защо просто не започнете тема за " Хранене спрямо кръвната група"  -на д-р  Питър Д'Адамо  и какъв е смисъла от теста след като кръвната група казва от кой тип си. От 2 седмици съм на това хранене спрямо книгата на Питър Д'Адамо и съм отслабнала с 6 кг. Сестра ми живее в Дубай и тя ми я показа- там е доста популярна. Чувствам се невероятно а си ям нормално. Толкова сложно меню сте дали в началото,че ако незнаех нищо за този хранителен режим щях да се откажа като видях примерното меню... Нещата са доста по-лесни и правилата строги , но не непоносими . Би било хубаво този начин на хранене да стане популярен защото така метаболизма работи на максимум а хората стават по-здрави... Ако някой иска да си направим тема за Хранене спрямо кръвната група да ми пише,защото не съм пускала сама нова тема Simple Smile

# 5
  • Мнения: 13
Здравей Мария,

диетите според генотипа са малко по-различни от диетите според кръвната група. Това е така защото генотипът не се определя само от кръвната група, а и от резус фактор и от много други физиологични особености, ако направиш теста ще разбереш. 
Поздравявам те, че си на  хранене спрямо книгата на Питър Д'Адамо.

# 6
  • Мнения: 13
искам да питам каква да е диетата Ако си кръв.а груша А-?

# 7
  • Мнения: X
Аз излязох воин според теста.

"Препоръки. Най-добре реагиращият на пълно вегетарианство тип. Нужно е да избягва поне червените меса и да употребява само леки млечни продукти като суроватка, кисело мляко и извара. Специфично полезни храни и добавки: бадеми, зелен фасул, ленено семе, орехи, соя, фъстъци, ръж, ечемик, кафяв ориз, броколи, карфиол, лозови листа, грейпфрути, праскови, разни кълнове; подправки и добавки: магданоз, чесън, бъз, синя жлъчка, градински чай, селен, витамин В6, алфа-липоева киселина и др. Основно важни (вкл. за общото здраве) са релаксацията и медитацията."
http://dpashkulev.info/drugi-meditzinski/51-shestte-genotipa-po-d-r-dadamo

Последна редакция: сб, 18 май 2013, 16:37 от Анонимен

# 8
  • Мнения: 13
Благодаря Жасмин:-)

# 9
  • Мнения: X


Олеле, извинявай!  Embarassed
Това горното се отнасяше за мен, не видях, че някой е задал въпрос. Сега се редактирах, за да не се объркат и други хора. Аз съм А+ кръвна група.
За да се определиш, трябва да решиш теста, защото те питат и за други неща, не само кръвната група.

# 10
  • Мнения: 13
Мимето,

Най- често с Rh -, са Изследователите, но за по- сигурно си направи теста Simple Smile

# 11
  • Мнения: 13
Привет правих теста и излезе учител  Mr. Green

Общи условия

Активация на акаунт