Помощ за пържене на картофки, моля

  • 11 482
  • 27
  •   1
Отговори
  • Мнения: 103
Здравейте, момичета!

Уж спазвам някой правила  при пърженето на картофи на тиган, но все не ми се получават, а не  искам да ползвам фритюрник. И не разбирам къде ми е грешката..

Правя ги така:
беля си картофите, нарязвам ги на дълги пръчици /като в Макдоналдс/, подсушавам ги и пускам в добре загрятата мазнина, в която има и щипка сол, за да не пръска. Като покафенеят ги поразбърквам леко.В резултат: картофите стават прекалено мазни или вътре са сурови, а отвън почти на ръба да изгорят вече.
Къде ми и грешката не разбирам, котлона ли е прекалено силен?На силно или средно загрят трябва да се пържат картофите?
Майка ми ги прави по същия начин, но в една тенжерка - идеални стават и сухи, а не мазни.Също онзи ден бяхме на гости - хората там пържиха в фритюрник - идеални бяха.Но аз  не искам да използвам фритюрника, понеже пърженето там става при много висока температура и е вредно.

Моля, за съветчета!МЕРСИИИ! newsm78

# 1
  • Мнения: 1 122
Според мен ти е силен котлона. Аз като сложа мазнината и слагам на най-силната температура, след като се загрее слагам картофите и намалявам. Моите котлони са на 6 степени, след това намалявам на 4, а понякога и на 3. Чакам съвсем малко да се запържат и тогава разбърквам и така ги бъркам от време на време докато станат готови.

# 2
  • Бургас
  • Мнения: 824
А според мен много зависи от сорта картофи.

# 3
  • Мнения: 2 562
И моите така стават когато котлона е силен.Затова пържа на по-ниска степен.Иначе за мазното нямам идея как да се избегне.Според мен не става.Свекърва ми ги прави във фритюрник и пак са мазни.

# 4
  • София
  • Мнения: 2 062
Температурата на мазнината трябва да е по-умерена, да се пържат малко по-дълго и да не са прекалено "претрупани" в тигана, само на един ред.

# 5
  • Мнения: 2 029
1.Зависи от сорта картофи.
2.От силата на котлона/фритюрника.
3.
Температурата на мазнината трябва да е по-умерена, да се пържат малко по-дълго и да не са прекалено "претрупани" в тигана, само на един ред
4.Никога не можеш да ги направиш така, както Мама ги прави  Peace

Купувам си бланширани от магазина и пак има разлика- значи проблема не е в теб  Heart Eyes


# 6
  • Мнения: 5 001
*Най-добре за пържене стават сорта червени картофи.
*НИКОГА не купувайте френски картофи(имат повече нишесте и захарност и почерняват при пържене......Виж за пюре са перфектни!)
* Пържене на умерен котлон на един ред
* след изваждането за кратко ги слагам върху кухненска хартия ,за да попият излишната мазнина.
*посолявам след изваждането им от тигана.

# 7
  • На небето
  • Мнения: 5 530
При пържените картофки на тиган имай едно в предвид, няма как да останат белични отвън и изпържени отвътре. Отвън винаги трябва да са леко кафевички за да си сигурна, че са се изпържили отвътре. Ако искаш да останат бели, отвън а отвътре добре изпържени, това става на фритюрник. Предполагам, че там ти е грешката, а не толкова температурата на котлона. При по ниска температура на котлона може да станат доста мазни картофите, понеже попиват много мазнина. Картофките на МакДоналдс за които говориш се пържат във фритюрник. Няма как картофа да не е мазен ако се пържи на тиган.

# 8
  • Някъде по Дунава
  • Мнения: 4 754
А според мен много зависи от сорта картофи.
Наистина е така. Има много трикове за картофките. По Фиеста ТВ гледах как един готвач след пържене ги изважда на решетка, за да са хрупкави.

# 9
  • Мнения: 7 779
най-добре е като минавате през някой планински села на БГ да си купите картофи от там. хубав (вкусен) картоф расте в по-високите части. оставете ги тези западни хибриди , които на външен вид са като за списание. има си видове картоф за пържене , за печене и за варене.
действително червения става най-вкусен за пържене. не че няма да може да се сготви манджа с него , но все пак аз само го пържа.
за качествено пържене зависи и каква е мазнината. не видях някой да го споменава. има олио и олио. напоследък са толкова качествени , че като го сипа в тигана и след 2-3 мин започва да "стреля" като картечница - толкова много вода има в него. да не говорим ,че и при олиото има видове за пържене,готвене и салати. но всички стават за всичко според етикета.  Joy
добавете малко свинска мас в олиото/зехтина. може пък да получите по-добър резултат.

# 10
  • Мнения: 5 001
.... има олио и олио. напоследък са толкова качествени , че като го сипа в тигана и след 2-3 мин започва да "стреля" като картечница - толкова много вода има в него. да не говорим ,че и при олиото има видове за пържене,готвене и салати. но всички стават за всичко според етикета.  Joy
добавете малко свинска мас в олиото/зехтина. може пък да получите по-добър резултат.


Аз лично не съм попадала на "стрелящо" олио......Засега!(пу-пу-пу!) .....
А за мас при пърженето на картофи - аз лично съм за!.....Много вкусни стават,а и в пъти по-здравословни от тези пържени с палмова мазнина примерно(по заведенията).....

Имам опасения,че повечето потребители (потребителки) ще подскочат като ощипани при това предложение....Но това си е техен проблем де..... Mr. Green

# 11
  • Мнения: 103
Благодаря вииии!

Проблема е бил, че котлона ми е силен, но като намалих степента нещата се оправиха!А и днес с червените картофи стана супер - децата се спукаха от ядене.Ще пробвам и с добавянето на свинска мас в  олиото - сигурна става доста вкусно Peace

# 12
  • Мнения: 2 138
Свекърва ми ги правеше с мас - по-вкусни не съм яла.

# 13
  • Мнения: 5 001
Еееее....Браво на вас! Опровегахте ми думите,за което съм доволна..... Laughing


Между другото да споделя ,какво каза майка ми по повод на свинката мас.....
Ходили  с баща ми на рутинен преглед при лекуващият лекар.......Той казал,че свинската мас е в пъти по-полезна от маргарина и е по-добре да се пържи в свинска мас отколкото в олио зимно време........Е,на ти сега тема за размисъл!  hahaha
А на майка ми захарта била ниска и доктора казал....
Абе жена - захар няма ли?! Бонбони няма ли?!...Я да захващаш нещо сладко,че те набих" (това го казва лекар на 45-50 години на майка ми,която е на 76 години и все не искаше да яде захар,щот' била вредна............Така,че и бялата захар е полезна,когато не е в повече от необходимото......

Последна редакция: вт, 08 яну 2013, 21:14 от TheNMaster

# 14
  • Мнения: 7 779
"дървен" картоф , подходящ за варене , дори и със св.мас не е вкусен при пържене.

Общи условия

Активация на акаунт