Черешката на тортата - ти си звездата - 3 сезон - 4 тема

  • 44 683
  • 742
  •   1
Отговори
# 720
  • Мнения: 2 172
И аз съм доволна от Юри.Това вече беше друго нещо.Готвеше с лекота,правеше и обясняваше всичко професионално и видяхме различно приготвени неща.Бих опитала с удоволствие от абсолютно всичко!Масата беше разкошна.Атмосферата-също.
Заслужен плакет!   Hands Thumbsup

# 721
  • Мнения: 2 708
Изгледах с "тефтер" в ръка Адриан в името на рецептата за пица. Та така и така гледах, записах и другите неща, не че ги няма в рецептите, но на мен ми беше интересно. (всъщност защо в рецептите ги няма пицата и тортата на Ели хмммм)

По реда на приготвянето. Започна с десерта.



Чийз кейк с ванилия и рикота

Бадемова бисквита, демек дъното на чийз кейка се получава като наситни с нож 55 гр бадеми. Измери количеството след като вече бяха нарязани.
70 брашно
70 захар кристална
70 масло предварително разтопено
В сухите съставки, изсипа разтопеното масло и разбърка.
Готовата маса изсипа във форма с отлепващо дъно и започна с лъжица да натиска и да разнася по дъното. Така като го гледам на екран и съпоставям с околните предмети, ми изглежда като да е около 22 см диаметъра на формата.
Манчев рече, че в „дъното” му липсва малко ликьор. Така че, който иска може да го послуша.
Пече се на 110 гр за около 10 мин.

За крема:
750 гр Рикота
5 жълтъка
течна ванилия
200 гр захар
Изсипва рикотата в купа, върху нея изсипа 1 ампула от течната ванилия и първо за малко я бърка само рикотата в купата. След това започна да сипва лекинко от захарта, като продължаваше да бърка. После жълтъците 1 по 1.
Готовия крем изля върху вече готовото бисквитено дъно и сложи да се пече на 160 гр за около 40 мин. Не трябвало директно да се извади от фурната, а мъничко да се изчака.

По-късно направи сироп от 200 мл вода и 200 гр захар. Имаше боровинки и къпини, изглеждаха като току що набрани, може и да са били замразени. С горещия сироп заля плодовете и ги прибра в хладилника. После ги използва да гарнира чийз кейка с тях.




Няколкото снимки, които свалих, ако искате в по-голям формат са от тук нататък


Салата с патладжани

На 4 разряза чери домати.
Патладжана на филийки по дължина, не на колелца.
Обезкостени маслини.
В купичка сложи чери доматите, маслините, листа от босилек накъсани, малко сол и заля със зехтин да се мариноват.
Отделно наряза биволско сирене на средно големи кубчета. Маринова го с пипер, зехтин и пресен риган.
В тиган запържи патладжана.
Самото сглобяване е по следния начин (виж снимката по-долу):
В чиния сложи по 2 от изпържените патладжана (всъщност май е едно парче, разрязано на 2).
В зелената купа с ръка отсипа определеното от него количество за 1 порция от доматите с маслините. Върху тях пусна от руколата, дето е в най-лявата съдинка. Овкуси леко руколата, като ги разбърка леко с ръка да поемат от маринатата на доматите.


Оформи гнездо от патладжана и в получената дупка сложи доматите с руколата. Вече от външната страна на получената купчинка постави по няколко парченца от овкусеното с риган биволско сирене.



Предястието му – боб с риба тон.

Намачка с ВИЛИЦА боб, сол, риба тон, пипер, сок от лимон, зехтин, див лук. и от него направи топче. Освен него имаше в чинията ементал с прошуто и круша.





Накрая

Дълго чаканата ПИЦА на АДРИАН

2, 8 л вода
20 гр мая
5 кг брашно (италианско брашно си беше купил някво от метро)
Стига за около 36 пици.
Изсипа го в огромен миксер и почна бъркането.
150 гр сол, ги добави по-късно, защото маята и солта били 2 неща, които не се обичали. Вредели си едно на др. За накрая добави зехтин – 150 мл. Да стегнело тестото, горе долу принципно вървяло като количество наравно със солта. После доомеси и със зехтина.

Хубаво е да се приготви 1 ден предварително – за да ферментира и втаса добре.

За доматената салца, която е основата върху пицата взе консерва домати, в нея сложи шепа пълна босилек листа, пресен риган, сол и зехтин. Това го разбърка с пасатор. И добата било хубаво да се подготви 1 ден предварително. Да си поеме от миризмите.
Това е готовото тесто. Завивало се с влажна кърпа, а ако нямаме, щото и той нямаше, го поля със зехтин, който го предпазва от изсъхване. Така престоява около 20 мин.


След това се формова на дълги салами.


Правят се топки (от този „салам” той направи 5 топки), и се прибират в кутии.

В кутиите отзад на снимката, със синия и червен капак се виждат топчета-заготовка за пица, измерени, подготвени за разточване (не с точилка, на ръка на плот и във въздуха).

 
Отгоре сложи моцарела. Пече така
тази с формата на сърце беше за Ели.
Върху изпечената пица сложи луканков салам и поля със зехтин



 



Последна редакция: сб, 15 дек 2012, 12:20 от сапьорка

# 722
  • Мнения: 1 338
сапьорка , браво за труда за рецептите   bouquet
Между другото, в страницата с рецептите на участниците, липсват много рецепти  Crossing Arms - не си спомням коя точно търсих последно, обаче да си вземат поука - ако трябва лично от участниците да ги поискат  Naughty

# 723
  • Мнения: 2 185
И аз я прегледах няколко пъти и ми се струва много малко 20 гр мая за 5 кг брашно  Thinking

# 724
  • Мнения: 11 747
Ако втасва 24ч., както той го даде е тъкмо добре. Ако искаш да ти втаса за 1-2 часа е много малко.

# 725
  • Мнения: 283
сапьорка, много благодаря за труда, който си положила.  smile3525

# 726
  • София
  • Мнения: 247
Аз не го виждам качен последния епизод в Нова плей. newsm78

# 727
  • Мнения: 68
сапьорка, хиляди благодарности   bouquet

# 728
  • Мнения: 11 607
То не знам дали има нужда от нова тема.......

Ама да питам......повторението е майка на знанието казват.....и баща на затъпяването.....

Някой да иска скариди с кисело зеле?

# 729
  • Мнения: 1 338
То не знам дали има нужда от нова тема.......

Ама да питам......повторението е майка на знанието казват.....и баща на затъпяването.....

Някой да иска скариди с кисело зеле?

Ами аз така или иначе гледам повторенията на този сезон, така че съм отворена за каквито и да е коментари  Laughing

# 730
  • Мнения: 5 097
Аз така или иначе не съм гледала тези епизоди, така че за мен са си новички.  Peace

# 731
  • Мнения: 11 747
Виждаш, че не си изпуснала много - скариди с кокосово мляко и кисело зеле  Laughing

# 732
  • Мнения: 1 939
И аз съм за новата (стара тема). Харесвам "Черешката на тортата" А й втори сезон не съм го гледала.

# 733
  • Мнения: 5 097
Виждаш, че не си изпуснала много - скариди с кокосово мляко и кисело зеле  Laughing

Да, изобщо не съм впечатлена. А и тези хора не са ми любимци. Може би с изключение на Нона Йотова, която харесвам като актриса.

# 734
  • До морето
  • Мнения: 7 127
Аз пък баш Нона не харесвам  Crossing Arms И пак се ядосах, като я чух да казва, че пюрето на Рут не се връзвало  Stop Шото пък нейните скариди с кисело зеле са много вързани  ooooh! Преди като го гледах го написах тоя коментар и сега пак  Laughing

Общи условия

Активация на акаунт