Сладко с кори от грейпфрут?

  • 6 993
  • 16
  •   1
Отговори
  • София
  • Мнения: 2 658
Вчера се върнах от почивка в Гърция. В хотела едната вечер ни правиха Средиземноморска вечер и поднесоха и сладко с кори на грейпфрут. Много ми хареса и бих си направила, но търся такава рецепта. Самите кори бяха доста дебели и навити на розичка. Не като нашенското сладко от портокалови корички, което се прави само с ароматната част от кората. Много ми хареса, много сочни и със съвсем лек горчив привкус.  Grinning

# 1
  • София
  • Мнения: 2 658
Намерих в нета тази рецепта: http://www.mycookingbookblog.com/?p=1441 Не съм сигурна дали ядох кори на грейпфрут или помело, но май това е технологията.

# 2
  • 14°25´17˝ ... някъде по линията...
  • Мнения: 504
Идеята е добра, но цитрусовите, които се продават в България са химически третирани и корите им не би трябвало да се консумират. Доколкото знам, даже и измиването им не е достатъчно. В Гърция, Турция, Испания и т.н. южни страни направата на такива сладка е нещо нормално, но там тези плодове си виреят, така че са пресни и корите им не са химически обработени. Искам да попитам, дали знаеш по-сигурен начин на почистването им от химически препарати, така че и в България да могат да се ползват за сладко.

Последна редакция: нд, 24 юни 2012, 15:18 от Ferda Valkyriata

# 3
  • София
  • Мнения: 2 658
Идеята е добра, но цитрусовите, които се продават в България са химически третирани и корите им не би трябвало да се консумират. Доколкото знам, даже и измиването им не е достатъчно. В Гърция, Турция, Испания и т.н. южни страни направата на такива сладка е нещо нормално, но там тези плодове си виреят, така че са пресни и корите им не са химически обработени. Искам да попитам, дали знаеш за по-сигурен начин на почистването им от химически препарати, така че и в България да могат да се ползват за сладко.
Ох, знам го това за химикалите, но се надявам кисненето в няколко води и после варенето пак в няколко води да пречиства корите.
Дано да се искаже някой с повече опит!

# 4
  • 14°25´17˝ ... някъде по линията...
  • Мнения: 504
Дано, пък аз ще шпионирам тайничко, защото също обичам сладко от цитрусови кори, а ароматът на грейпфрут ми е много приятен.

# 5
  • Мнения: 492
Аз съм правила това сладко от портокал и се получи страхотно, смятам че ще стане и с грейпфрут  Thinking 

http://niksya.ru/?p=15487

Последна редакция: вт, 26 юни 2012, 09:28 от svetlane

# 6
  • София
  • Мнения: 2 658
Аз съм правила това сладко от портокал и се получи страхотно, смятам че ще стане и с грейпфрут  Thinking 

http://niksya.ru/?p=15487
много добре изглежда. То повече прилича на нашите сладка. Онова, което ядох си беше само кората, както на рецептата, която намерих. Ама много е вкусно, аз не очаквах.  Crazy
Мислих по въпроса с химикалите и прецених, че не стига, че се кисне и вари в сумати води, ами се и маха ароматната част, която на практика се третира с химикали. Намеря ли хубаво помело, ще го пробвам.  Wink

# 7
  • варненка от София
  • Мнения: 4 882
Идеята е добра, но цитрусовите, които се продават в България са химически третирани и корите им не би трябвало да се консумират. Доколкото знам, даже и измиването им не е достатъчно. В Гърция, Турция, Испания и т.н. южни страни направата на такива сладка е нещо нормално, но там тези плодове си виреят, така че са пресни и корите им не са химически обработени. Искам да попитам, дали знаеш по-сигурен начин на почистването им от химически препарати, така че и в България да могат да се ползват за сладко.

Супер адекватно мнение е това. Аз също се чудя как масово правят сладко от портокалови кори, които са бъкани с гадорийки. Имам близки, които се занимават с внос на портокали от Гърция, ами никак е е препоръчително да се ползват. А и след като голямата ни дъщеря направи алергичен шок от лимонова кора, не бих и помислила за експерименти. Иначе като идея супер.

# 8
  • 14°25´17˝ ... някъде по линията...
  • Мнения: 504
Здравейте отново.
Наскоро ме почерпиха със сладко от тиквички с лимони и портокали, та се сетих за тази тема... Какво стана - някой опита ли да приложи рецептите и какъв беше резултата? Мисля си, че ако намеря био цитруси бих се пробвала и аз, макар че според гръцката рецепта с помело приготвянето трае почти седмица - ужас.  Wink  Използвахте ли сърцевината?

# 9
  • Sofia
  • Мнения: 4 056
Аз също бих пробвала, но и мен ме притеснява това, че цитрусите които купуване са третиране с много химикали. Интересни са ми рецептите обаче.

# 10
  • София
  • Мнения: 2 658
Аз не съм се отказала да направя сладко, но още няма хубаво помело или грейпфрут на пазара. Определено ще пробвам рецептата, която намерих!  Peace

# 11
  • Мнения: 1
Не съм пробвал такъв вид сладко

# 12
  • Мнения: 138
О,момичета,напомнихте ми за такова сладко,което ядохме в Испания- от кори на грейпфрут-няма такава вкусотия,бяха го сервирали на закуска с дузина други неща.Нищо не погледнах,изядох промишлено количество сладко с препечени филийки.Но вярно е , че цитрусите ,които получаваме тук, са ужасно третирани с химикали,за да съхранят дълго плодовете и не ми се мисли каква отрова би било едно такова сладко #CrazyЩе поръчваме от страните производителки на цитроси Peace

# 13
  • Мнения: 1 265
Идеята е добра, но цитрусовите, които се продават в България са химически третирани и корите им не би трябвало да се консумират. Доколкото знам, даже и измиването им не е достатъчно. В Гърция, Турция, Испания и т.н. южни страни направата на такива сладка е нещо нормално, но там тези плодове си виреят, така че са пресни и корите им не са химически обработени. Искам да попитам, дали знаеш по-сигурен начин на почистването им от химически препарати, така че и в България да могат да се ползват за сладко.

Привет мили дами, бих искала да споделя от първа ръка мнение по въпроса за  това че в Гърция, Турция и Испания цитрусовите плодове не се третират химически.
Живяхме 10 години в Гърция и имахме близки занимаващи се само с производство на цитрусови плодове. ПРОСТО си нямате идея с какви химикали се пръскат - за повече плод, за бързо узряване ако времето е лошо, против болести и т.н.
Да, имаха и отделен участък само за тяхна консумация. Но аз не вярвам че промишленото производство на сладката се прави с плодове от такива участъци. В Гърция тези сладка - от портокалови, неранзови, лимонови и грейпфруктови кори се правят и ядат в големи количества. Когато отидеш на гости, с кафето непременно се сервира и такова сладко.
По въпроса за сладкото, което коментирате !!! Говорила съм с хора занимаващи се с такова производство (лекар съм). Казват че АКО кората се накисне за 24 часа в студена вода сменена поне четири пъти, никакъв проблем няма.
Аз ще се опитам да поискам да ми пратят оригинална нормална рецепта за сладко от такива кори и ще Ви я напиша преведена.
Надявам се да съм отговорила на въпроса свързан със страховете Ви   Thinking bouquet

# 14
  • Мнения: 3
Аз не съм се отказала да направя сладко, но още няма хубаво помело или грейпфрут на пазара. Определено ще пробвам рецептата, която намерих!  Peace Stop


___________

ahsin

Общи условия

Активация на акаунт