Царският готвач

  • 5 188
  • 8
  •   1
Отговори
  • Пловдив
  • Мнения: 686
Търся книгата на главния готвач на Цар Борис 3-ти НАЦКО СОТИРОВ/поне така го прочетох/.
 Hug
Проблемът е, че идея си нямам как изобщо се казва книгата му, кой я издава, коя година е издадена и т.н.
Човекът бил учил кулинария и  сладкарство във Франция и Италия. Любопитен факт бил, че когато Сръбският крал бил на посещение тук толкова му харесала храната на готвача, че нарушил етикета, като си поръчал още 1 порция мусака.
Някъде четох, че ястията в книгата му били за малко по-опитни хора в кухнята, а не за новаци.

 Crossing Arms

Искам я тази книга!!  Naughty

Знаете ли точно как се казва и къде да я намеря?

# 1
# 2
# 3
  • Пловдив
  • Мнения: 686
О, много ви благодаря момичета.

# 4
  • Пловдив
  • Мнения: 686
Момичета търсих я на всякъде. Тук цената и е около 40 лв. на старо при корична цена 10 лв.
Обиколих и всички антикварни книжарници за които се сетих. Никъде я няма. На 1 място жената ми каза:"Не очаквай и да я получиш. Такава скъпоценност никой не връща. Ако все пак някой я достави, бих си я оставила за себе си"....
И е напълно права!
Бай Нацко е готвил за трима Български Царе/Цар Фердинанд, Цар Борис и Цар Симеон/ и двама комунистически/Георги Димитров и Васил Коларов/.
Работил е от 14 годишен в Двореца. Учил се е от най-великите италиански, австрийски и английски готвачи. Нещо повече, той е ЕДИНСТВЕНИЯ Български готвач обявен за най-добрия в Европа в направата на сосове. Имал дори и паметна плоча пред 1 белгийски хотел.
Пред него "прехваления" Бай Данчо/готвача на Тодор Живков/ ряпа да яде....
И тук идва пародията. Точно тук в България книгата му с 3000 рецепти не може да се намери НИКЪДЕ!
При все това, че тук какви ли не тъпи книги се продават.

АКО все пак някой реши да си спретне нещо от нея ЩЕ трябва да си превежда от руски. Защо ли? Защото поне руснаците са били доволно умни да си я качат в интернет.
За тези, които знаят руски и искат да опитат нещо класическо и хубаво от Чуждата и Българската кухня, моля насладете и се:

http://knigakulinara.ru/books/item/f00/s00/z0000008/index.shtml

А моят въпрос е към тези от вас, които имат книгата на български: Какво сте изпробвали от нея и какво си заслужава да се опита?



От това, което аз видях от руския превод, книгата съдържа всички известни до 1960г./човека умира през 1969г./ Известни Класически европейски рецепти + Най-хубавите български изпитани рецепти.
Изобщо се чудя, как при това положение е останал толкова на страна, за разлика от толкова други "Нарочени за готвачи" палячовци, давани по телевизията, че и в най-гледаното време, които или ще запалят нещо в кухнята без да искат/като вчера по телевизията например/ или пък ще си фламбират веждите .... Е, нямам думи просто!
Това си е направо обида за хората, за които кулинарията е хоби и поне няма да запалят кухнята, ако ги оставиш в нея.

Последна редакция: чт, 13 сеп 2012, 12:28 от sylya

# 5
  • Мнения: 2 755
Не бях чувала за Нацко Сотиров, а сега и аз искам книгата. Явно е издавана през 90те, но вече е изчерпана. Интересно защо не се преиздава Close

# 6
  • Марс
  • Мнения: 439
Мен ме притеснява единствено, че е доста старо издание, дали ще става за рецепти т.е. за готвене от нас...

http://www.hralupa.com/index.php?act=viewProd&productId=17732

# 7
  • Мнения: 2 755
Защо мислиш, че не можеш да готвиш рецепти от преди 60 или 100 години, какво да им има? Продуктите не са се изменили много. Аз не бих имала проблем да готвя. Имам готварска книга книга на руски, издадена по сталинско време и ми е много интересна, дори съм правила някой неща от нея.

# 8
  • Най-красивата страна
  • Мнения: 12 281
Аз си купих книгата на Нацко Сотиров'' Съвременна кухня 3000 рецепти''от книжния пазар във Варна на старо, за смешната сума от 5лв.,старо издание от 1959година.
Правила съм някои салати, предястия и десерти.Има интересни рецепти напълно приложими и в днешно време.

Общи условия

Активация на акаунт