Турска кухня *5*

  • 512 477
  • 1 748
  •   1
Отговори
# 15
  • Мнения: 29
Много благодаря на всички момичета,които са ми отговорили  bouquetВ къщи харесваме много турската кухня и искам да пробвам нови подправки.И още един въпрос за въпросната лучена салата-страшно ми харесва,но ми се струва,че лука в Турция е друг-от така наречения воден лук.Сега тук внасят разни люти...-изкисва ли се в вода  EmbarassedОффф ,много тъп въпрос

# 16
  • Истанбул
  • Мнения: 307
Aми може да се използва лилав лук или един с бели глави или обикновен лук се нарязва на полумесеци ,посипва се със сол и леко се смачква между пръстите ,после се измива =така се маха и излишната сол.

# 17
  • На брега на реката
  • Мнения: 1 540
По време на екскурзия в Турция, в крайбрежен ресторант в Муданя, ядохме една бяла рибена чорба. Някой ял ли е подобна и има ли рецепта?  Praynig

# 18
  • София
  • Мнения: 3 090
Ето ги моите кадън буду кюфтета Simple Smile Не знам дали успях да докарам формата, но на вкус бяха превъзходни   bouquet благодарности за рецептата  bouquet

# 19
  • Мнения: 573
Искам да споделя един невероятен блог, на който попаднах преди няколко дена http://cafefernando.com. Рецептите са на английски и турски, има много красиви снимки.

# 20
  • In a surreal moment!
  • Мнения: 2 038
Гложди ме един въпрос, мисля, че тук ще има кой да задоволи любопитството ми   bouquet
Бяхме на лекар в Истанбул. Хапнахме много икономично, предвид оскъдните ни средства.
Четирите ястия, които опитахме за обяд и вечеря бяха много добре овкусени и леко лютички.
Толкова вкусно не бях яла...а съм яла доста Grinning
Чудя се, какво използват турците , за да предадат такъв приятно пикантен привкус на гозбите си.
Знае ли някой? Моя приятелка предположи, че е пиперкова паста с люти чушки, дали е това?
За обяд се мушнахме в някакво ресторантче, в което сервираха само неща на скара с гарнитура. В гарнитурата имаше малка купчинка , като лютеничка ,ама много гъсто и беше доста люто.
За вечеря ядохме в крайпътно заведение - спанак с ориз и боб яхния. Неповторими....опитвам се с бг лютивка да подправя, вкусно  е, но  не  е точноо...онова... Та така.... Пак ще ходим, ако знам какво да търся ще си купя, че да си отзема!  Grinning
Благодаря!

# 21
  • Мнения: 1 934
Вчера гледам едно канадско кулинарно предаване и се изненадах, че и там употребяват сумак, обаче го наричат "шмак"  Simple Smile

Икси, и аз ядох една супа от червена леща и беше приятно лютичка, май не беше от черен пипер  newsm78

# 22
  • Мнения: 573
Лютивото обикновено се дължи на лютив червен пипер, казва се pul biber, не е финно смлян, вкуса му варира. Често се употребява и лютива паста от червени чушки - acı biber salçası.  Другият лютив червен пипер се казва isot, но той е хипер лютив и не се употребява много често. Най-добре си вземи pul biber, продава се във всички супермаркети.
Това, което прилича на лютеница вероятно е Acılı ezme, прави се от домати, краставици, магданоз, лук.

# 23
  • Мнения: 1 934
Каиги, този пул бибер ще си го запиша  Simple Smile

Аз пробвах миналата година сумак, отвратителен вкус  Sick-обичам кисело, но тук имаше и някакъв специфичен привкус /дали пък не са ми продали развален или пък съм била по-щедра в количествата  Thinking/

# 24
  • Мнения: 573
Със сумака внимателно и в умерени количества, аз го слагам в салати предимно - картофена, бобена, късър.

# 25
  • Мнения: 1 934
Каиги, аз го сложих на салата Пияз само от едната страна и впоследствие я изхвърлих тази част. Мисля, че беше съвсем умерено количество, но всички хора имаме различни вкусове  Peace

Съветвам тези, които за пръв път ползват сумак, просто да пробват върху малко количество, че да не стане при мен зян  Wink

Апропо, в Пловдив продават разкошни одрински кори бг производство. Наскоро бях в Турция, но въобще не си купих, защото вече си имаме такива и тук  Simple Smile
http://goldys-foods.com/products.php

Има ги в кръгла форма и в правоъгълна.

# 26
  • Мнения: 422
От преди две години ползвам тези кори в България и са прекрасни, повече други на взимах. Тогава още не знаех и не бях ползвала турски, но от една година живея в Турция и ползвам  корите, наричат се юфка, същите са.
Престраших се да опитам соса за закуска, в предишната тема някой пита за турска лютеница, хубава е , защото е с истински зеленчуци ,едро смляна и с ядки, но за мен доста люта. Може да има и такава, която не е но аз не намерих, но може и да не съм търсила достатъчно.
От всичко, което хапнахме, на мен най-любими са ми кашкавала, който е на конци /тели кашар/ и лор пейнир. Харесваме и пуешки салам с шам фъстък. Доматеното пюре на Токаш и Кипа, другите не ми допаднаха.
Много ми допадна една салата от пържен патладжан на кубчета нарязан, отгоре нарязан на кубчета пресен домат и залято с кисело мляко с чесън. За мен бе основно, че съм на диета и не мога да опитвам доста неща.
Зеленчуковите им супи са страхотни, доматена, една с гъби и ориз, езогелин чорба, както и супа от червена леща.

# 27
  • БГ
  • Мнения: 1 162
Чудесна темичка, ще я следя с интерес!   Peace  Обичаме и хапваме с удоволствие специалитети от турската кухня, обожавам десертите им, любимо ми е кюнефе. Кори за баница ми носят от време на време и правя вита баница, незнаех че и тук има техен аналог, ще потърся.   Peace  Макаронените им изделия също присъстват редовно на масата ни, а от пакетираните десерти обожаваме пишмание, локум, а също и една бадемова паста във вид на цилиндърчета.
Черпя ви по едно локумче виртуално:

# 28
  • Сърцето ми, завинаги в Истанбул
  • Мнения: 806
Запис! Хаксев  Hug, да знаеш, че ще пробвам Кандил симита. Много ги обичам!

# 29
  • Мнения: 293
Аз се впечатлих от правенето на Künefe (от този форум - http://www.lthforum.com/bb/viewtopic.php?f=15&t=25808 ) и сега умирам от любопитство да разбера вкуса му - като кадаифа ли е ?  И пак тук видях едни супер мини равиоли ( или пелмени или не знам как се наричат - мантъ ?)
Ма то много дребни бе, ако се наема да ги правя , ще ми отнеме цял ден, а за колко кратко ще се изядат... Браво на тия жени!

Общи условия

Активация на акаунт