Нутрициология – да се лекуваме чрез висококачествена храна!

  • 31 787
  • 137
  •   1
Отговори
# 30
  • Мнения: 624
Не ми е ясно-как желязото разрушава вит.Ц,а вит.Ц спомага усвояването на желязото?По какъв начин слънчевата светлина е вредна,след като имаме живота на земята благодарение на нея,a кислород има във въздуха.За какво вредно нагряване става дума?
Кислорода?В пчелнияд мед има и вит.Ц.Когато разтворим мед с вода и приемем вътрешно този мед освобождава кислород в организма.
Става дума за досег с желязо, слънчева светлина, кислород (дори вода) преди приемането на вит.С от човек.

Витамин С е водоразтворим, участва в клетъчните окислително-редукционни процеси.
Разрушава се от нагряването, защото високите температури по-бързо задействат окислителните процеси.
За това и факторите, които предизвикват окислителни процеси (преди прием на витамин С) го разрушават, нещо повече дори е вреден за употреба, защото при окисляване (преди прием) витамин С се превръща в дехидроаскорбат, който за разлика от витамин С не пази клетката, а я уврежда.

Микроелементът, който влиза в състава на хемоглобина е желязото. Основната функция, която изпълнява хемоглобинът в организма, е да пренася кислород. Витамин С увеличава абсорбацията на желязо.

Окисляването е необходима реакция при обмяната на веществата в човешкия организъм.
При окислително-редукционните процеси се осъществява обмяна на електрони. Окислението е процес на отдаване на електрони. Благодарение на аскорбиновата киселина се образува окислително-редукционна система, способна да участвува в транспорта на електрони в някои биохимични реакции.
Чрез верига от биохимични реакции черният дроб извежда токсините от организма, (като окислява токсините) и ги превръща в безвредни, преди всичко водоразтворими вещества, които лесно се извеждат от организма. Именно в резултат на окисляването възникват химични съединения, от които се образуват свободните радикали.  В минимални количества те са необходими на организма ни, защото с тяхно участие имунната система може да се бори с  вирусите и болестотворните микроорганизи, но прекомерното им количество е опасно. Вредното им въздействие се натрупва в организма и нарушава клетъчната мембрана. Витамин С предпазва организма от свободните радикали (те са много активни частици, които са изгубили един електрон). Отнемайки електрон от молекулата, свободните радикали увреждат клетките и едновременно с това нарушават химичният баланс в организма.
Витамините А, С и Е лишават от активност  свободните радикали.
Витамин C участва в метаболитните процеси, които протичат в черния дроб, защитава клетъчната мембрана, той е много важен за съединителната тъкан, тъй като способства за изграждането на колагена. Какво означава колаген? Kola – лепило, genno – раждам, или лепилороден, т.е. слепва клетъчните елементи.
Не ми се изпада и в тази тема, тъй като е много обширна, но ракът се разпространява по-бързо и лесно, точно когато е нарушена съединителната тъкан.

Искаше ми се да е по-кратко, но пак се получи...  Whistling  но дано да съм успяла да обясня, т.е. приемайте витамин С в колкото си може по-свеж вид, да не престоява, за да не се окислява (преди прием) от досега с кислород, вода, желязо, сребро...

Последна редакция: пт, 25 май 2012, 01:11 от Passiflora

# 31
  • Мнения: 30
 Hug Страхотна тема!!!   bouquet

# 32
  • Мнения: 1 652
Поздравления за темата Passiflora!  bouquet

 ще я следя с интерес.
Основните стъпки за въстановяване на здравето са - изчистване на организма, напояване на клетките, нахранване на клетките и защита. Това са думи на Олга Бутакова-" Очистить, напоить, накормить, защитить!"

Мисля, че тази статия би ви допаднала.

http://www.zdraveto.eu/catalog/folder_02/2_01.htm

# 33
  • Мнения: 1 661
Дарена, благодаря за интересната статия!  bouquet
Само не разбрах как трябва да направим дехелминтизация на себе си и на семейството си. Моля за пояснение.  newsm78Много често ям хайвер и май имам нужда от такава.  Tired

# 34
  • Мнения: 2 761
Passiflora,аз не разбрах много от това,което си написала,какво излиза сега-че ако добавим вода към прясно изтискан сок и вит.Ц си заминава?
А за слънчевата светлина?Кой?Човек ли да не се подлага на слънце преди да употребява вит.Ц?Ако е толкова опасна светлината,то тези плодове дето растат на слънце трябва да нямат никакво вит.Ц.Явно че не е само това.Що се отнася до загряването,има и такива растения,при които вит.Ц е термоустойчив.

От тази статия има едно ценно изречение:
Цитат
Паразитите са болестотворни микроби и вируси, които живеят в организма и тъканите на гостоприемника си.
Т.е. има микроб,който не може да живee отделно,а си живee в гостоприемник.
Съгласна съм и че не трябва да се трепят с АБ,защото това води до увреждане на тъканите.
Аюрведа примерно вижда в микробите симптом на болест,а не причинител за болестта.Поради тази причина смята,че трябва да се елиминират меко,вместо да се унищожават , и след това да се подхранят тъканите,за да се възстанови равновесието.
Относно белият нелеп на езика-трябва да се изтъргва всеки ден при миенето на зъбите,по възможност със сребърна лъжица.
Има много невярна информация в статията...



# 35
  • Мнения: 5 713
Аз го разбрах така това с вит. Ц-то:
след като се откъсне плод или зеленчук, да не седи прекалено дълго на въздух и слънчева светлина; да не се кисне във вода (примерно, за премахване на нитратите); да не се реже с какъвто и да е нож. Wink  Laughing
Може и да греша и изводите да не са точни. Но това схванах.

Каква е разликата между нутрициология и диетология?
От кога датира появата на тази наука - нутрициология?
Simple Smile

Последна редакция: пт, 25 май 2012, 15:21 от Вери

# 36
  • Мнения: 2 761
Така става.Обаче като си купуваш плод от магазина определено не знаеш колко вече е стоял на рафта...
Иначе си мисля,че въздуха е проблем само най-вече ако си отхапал/отрязал плода и го оставиш за по-късно.Ако режеш с пластмасов нож не би трябвало да е проблем.Иначе ако се съхранява дълго,трябва да се спазват някои условия.
Отделно пък някои плодове си дозряват добре ако се оставят на стайна температура,какво става с тяхното вит. Ц?

# 37
  • Мнения: 5 713
Именно! Simple Smile
В магазина не знам какво става - гледам и избирам уж макс. свежото; оставяла съм да доузряват неща; не оставям да преседяват с вече нарушена структура; не кисна във вода; режа с керамичен или пластмасов/силиконов нож.

# 38
  • Мнения: 2 761
По пазарите пръскат стоките с вода за свежест-значи ?.В магазините пък понякога слагат в найлон,за да не се изпарява водата от продуктите и да не вяхнат,отделно дето няма как да разбера дали не са мазали плодовете отгоре с парафин пак по същата причина...
Е,да,ама ако водата е токова виновна за вит.Ц,то излиза,че не трябва да си мия продуктите преди употреба...Да не говорим,че плодовете и зеленчуците в повечето случаи вече са ми ги измили, за да имат добър привлекателен вид ...

# 39
  • Мнения: 5 713
E, то и дъжд вали.  Laughing Но пък са още неоткъснати нещата....
Така е, права си.

Хич не го мисля чак пък толкова це-то. Simple Smile

# 40
  • Мнения: 2 761
Кратка история на медицината:
2000 г. пр.н.е. - Ето, изяш този корен.
1000 г. от н.е. - Не яж този корен, той е езически! Кажи тази молитва.
1850 г. от н.е. - Да казваш молитви е суеверно! Изпий тази отвара!
1940 от н.е. - В тази отвара има змийска отрова! Глътни това хапче!
1985 от н.е. - Това хапче не е ефикасно! Вземи този антибиотик!
2000 от н.е. - Този антибиотик е вреден! Ето, изяж този корен!

http://www.izbrani.net/vicove-5.html

# 41
  • Sofia
  • Мнения: 1 058
В съшност стигам до извода, че Шуслеровите соли ще помогнат. И много плодове и зеленчуци.

# 42
  • Мнения: 5 713
На кое ще помогнат?

# 43
  • Sofia
  • Мнения: 1 058
В статията на доктора пишеше, че в тибет пиели ледникова вода в която са разтворени микроелементи. А Шуслеровите соли са именно това.

# 44
  • Мнения: 624
Passiflora,аз не разбрах много от това,което си написала,какво излиза сега-че ако добавим вода към прясно изтискан сок и вит.Ц си заминава?
Вери много добре е обяснила.
Ако добавиш вода към прясно истискан сок, няма нищо лошо ако го изпиеш веднага, но ако го оставиш да престои няколко часа, по-добре не го пий. Това е идеята. За мен е по-добре да се яде цял плода, но всеки си има някакви предпочитания. Така че ако си правите сок, консумирайте го веднага, не го съхранявайте, за да го консумирате след време.

А за слънчевата светлина?Кой?Човек ли да не се подлага на слънце преди да употребява вит.Ц?
Да не се подлагат на слънчева светлина и топлина витамините т.е. изстискания плодов сок или разрязания плод.

Вери, с диетология не съм се занимавала, но общо взето двете науки се препокриват в някоя степен. Припокрива се и с билколечението. Използват се множество комбинации от билки.

Нутрициологията е наука за нутриентите, кой какво влияние оказва на клетката и от там на целия организъм; комбинацията от кои нутриенти се получава максимален синергизъм. Кои нутриенти оказват влияние при лечеението на определени заболявания и т.н...
Общо взето тук се лекуват клетките, избягва се да се разделя човек на отделни органи.
Идеята е, че когато клетките са здрави и всички органи са здрави, от там и целия организъм на човек.

Нутрициологията тепърва навлиза в медицинските университети, но очаквам, че до няколко години ще са наложи като един от основните начини на лечение. Както преди години малко се използваше хомеопатията, но в момента се е наложила като основно средство при лечения на заболявания. Това ще се случи и с нутрициологията. Това е най-естественото лечение.

Последна редакция: сб, 26 май 2012, 20:54 от Passiflora

Общи условия

Активация на акаунт