Ето ги и тях:
Домашна пица (дело на съпруга ми)
Продукти:
1 кг брашно
1 ч.л. сол
1 ч. л. сода бикарбонат
2 яйца
1 кофичка кисело мляко
1 ч. ч. вода
За гарнитурата:
зехтин, доматено пюре, домати от консерва (домашна), черни маслини без костилка, печурки, варена царевица, лук, кашкавал, салам касапонса тунел, свински врат бразеола;
подправки: черен пипер, чубрица, риган
Приготвяне:
Всички по-едри продукти се режат на тънко, особено месото, освен гъбите, които не бива да бъдат твърде тънки защото бързо изгарят или изсъхват.
Докато се меси тестото се добавя още брашно, така че накрая излиза малко повече отколкото е рецептата. След като се омеси веднага се разточва до дебелина около 0,5 см. Намазва се със зехтин, отгоре се маже пюрето и се слагат малко домати. Върху всичко това се редят останалите продукти. Подправките се слагат накрая по малко.
Пече се в голяма плоска тава намазана с малко олио. Фурната трябва да е предварително загрята до максимум (300 градуса). Около 7-8 минути са достатъчни.
Лазаня с тиквички (приготвяме я и двамата)
Продукти:
2 тиквички
15 кори за лазаня (това според тавичката, моята е малка)
2 ч.ч. прясно мляко
1 с.л. краве масло
2 с.л. брашно
чесън и сирене на вкус
кашкавал
копър
Приготвяне:
Запържвам маслото и брашното и добавям почти веднага прясното мляко. Бъркам докато се сгъсти. След като го сваля от котлона, добавям сиренето и чесъна. В намазана с масло тавичка слагам ред кори, върху тях нарязани на кръгчета тиквички, залива се със сос, после малко настърган кашкавал, пак кори, тиквички, сос и кашкавал. Така докато свършат корите, като последния ред е със сос и настърган повече кашкавал. Пече се в предварително загратя на 180 градуса фурна.
Питка с магданоз (приготвя я мъжа ми, аз нямам нерви да меся )
Продукти:
2 яйца
2 с.л. кисело мляко
1/2 ч.ч. прясно мляко
80 мл вода
60 гр масло
1 ч.л. сол
1 с.л.захар
650 гр. брашно
половин пакетче мая
60 гр масло
1 връзка магданоз
кашкавал
Приготвяне:
Едното яйце, единият белтък, киселото мляко, прясното мляко, захарта, солта, маслото нарязано на кубчета, брашното и маята в тази последователност се омесват на тесто.
След като втаса, се правят малки топки, които се потапят в разтопеното масло и ситно нарязания магданоз и се редят в по-висока тава на два реда. Между двата реда се настъргва кашкавал.
Оставя се пак да втаса. Маже се със жълтъка разбит с прясно мляко. Пече се на 180 градуса.
Содени питки - тази рецепта я знам от мама, за бърза и лесна закуска
Продукти:
1 ч.ч. кисело мляко
1 ч.л. сода
1 ч.ч. натрошено сирене
2 1/2 ч.ч. брашно
Приготвяне:
Сипва се содата в киселото мляко и се смесва с останалите продукти. Омесва се тесто и се добавя още брашно, ако е необходимо. Оформят се питки, като в средата на всяка се слага парченце сирене и парче масло и се правят като торбички. Пекат се в предварително загрята на 180 градуса фурна до зачервяване.
Ронлив сладкиш
Продукти:
Тесто: 1 1/2 ч.ч. брашно, 1/2 ч.ч. захар, 1/2 ч.ч. меко масло, щипка сол
Плънка: 1 яйце, 1 ч.ч. захар, 1/2 ч.ч. кисело мляко, 1/2 ч.ч. брашно, 2 чаши къпини, начупен шоколад
Приготвяне:
Смесват се продуктите за тестото, което трябва да стане ронливо и не е точно тесто, а топченца. С половината от сместа се застила намазана с масло тавичка. Вътре се изсипва плънката, като най-отгоре се поставят парченцата шоколад. Над плънката се добавя останалата част от тестото, няма проблем ако не покрие всичко, Пече се на 180 градуса до готовност в предварително загрята фурна.
Салата с моркови, гулия и чеснов сос
Необходими продукти:
2-3 моркова
1-2 средно големи грудки гулия
3-4 скилидки чесън
половин кофичка кисело мляко
сирене
черен пипер, сол, копър по желание
Морковът и гулията се настъргват и се подправят с олио, оцет и сол. Добавяла съм към тази салата и лук и праз лук, който както му харесва. От нарязаният на дребно чесън, киселото мляко и натрошеното сирене се прави сос, който се подправя с малко сол, черен пипер и копър. Салатата се залива със соса.
Мъфини със сини сливи
Продукти:
1 кофичка кисело мляко
1ч.ч. захар
2 ч.л. сода бикарбонат
1/3ч.ч. олио
2 1/2 ч.ч. брашно
2 яйца
сливи нарязани на парченца, количеството е по желание
Приготвяне:
Смесват се отделно сухите съставки и отделно мокрите съставки без яйцата и сливите. Добавят се постепенно сухите към мокрите и когато се смесят добре, се добавят двете разбити яйца. В края се слагат сливите. Формичките за мъфини се намазват с масло, изсипва се сместа и се пече в предварително загрята фурна.
Великденска питка (отново се намесва мъжа ми)
Продукти:
1 кг брашно
2 яйца
4 с.л. кисело мляко
1/2 ч.ч. олио
1/2 кубче мая
1 с.л. захар
1 с.л. сол
2-3 с.л. масло
1 бр. жълтък за намазване
Приготвяне:
Замесва се тесто. Остава се 1 час да втасва да удвои обема си. След като е втасало се размесва отново и се оформя по желание. Оставя се пак да втаса. След това се намазва с разбития жълтък. При нас е традиция в центъра и да се слага червено яйце. Хубаво е да се пече в по-дълбока тава, защото бухва. Пече се на 200 градуса до готовност.
Баница
Продукти:
1 пакет готови кори
1 ч.ч. кисело мляко
1 ч.л. сода
3 яйца
1ч.ч. натрошено сирене
олио
Приготвяне:
Смесват се киселото мляко, содата, разбитите яйца и сиренето. Намазва се тавата с олио, редят се кора, отгоре малко олио, пак кора, сипва се от сместа, кора, олио, кора, смес, като най-отгоре се залива с малко водичка, налята в купата, където е била сместа. Пече се до готовност в предварително загратя фурна.
Това беше от мен, надявам се да ви харесат рецептите.
Весели празници