се счита за най-скъпата дървесина в света. С това име се означава смолистата, ароматна сърцевина на дървото. Произвежда се предимно от дървета от рода Aquilaria. Най-често смолата е известна като agarwood, aloeswood, eaglewood, gaharu, agalocha или oudh (на арабски).
Agarwood е бил използван от векове, за да направи висококачествен тамян. Китайците описват неговия мирис като "сладък, дълбок, но балансиран аромат" и го използват в религиозните и празничните си тържества, както и арабите, индийците и японците. Agarwood също е част от многото традиционни фармакопеи, датиращи от средновековието. Китайски лекари все още го предписват при настинки и други проблеми. Масло, извлечено от Agarwood, се използва в страните от Арабския полуостров като парфюм.
Agarwood, или oudh образува като реакция на гъбична или бактериална зараза. При заразяването с мухъл дървото отделя ароматно защитно масло в засегнатите области (корени, клони), които постепенно стават по-твърди и променят цвета си към тъмнокафяво до черно.
Видовете Aquilaria, които произвеждат аgarwood, са открити в цяла Азия, предимно в южната и югоизточната й част. Индийският полуостров е основният източник на аgarwood в продължение на много векове, но тъй като дърветата започват да стават намаляват драстично в средата на ХХ век, интензивният добив се премества в Индокитай, по-късно също и в Индонезия и Малайзия. Днес такива насаждения съществуват в редица страни, например Бангладеш, Бутан, Индия, Лаос, Бирма, Папуа Нова Гвинея, Тайланд, Камбоджа и Виетнам.
Agarwood може да се произвежда от около 15 различни разновидности на дървото Aquilaria. Aquillaria Malacenensis се счита за кралицата на индонезийски oudh. Това дърво може да достигне до 40 м височина и диаметър до 80 см.
Agarwood се изнася в различни форми (дървени стърготини, прах, масло и крайни продукти като парфюми, тамян и лекарства). Основните износители са страните в Близкия и Далечния Изток - Обединените арабски емирства и Саудитска Арабия (където Agarwood е известен като oudh), както и Хонг Конг, Тайван и Япония.
Метод за екстрахиране
Има три метода, чрез които се дестилира масло от Agarwood - хидродестилация, парна дестилация и добив чрез въглероден диоксид (първите два са най-често използвани). От голямо значение върху дестилацията на маслото е възрастта на дървото. Старите дървета имат по-високо съдържание на смола и точно както виното, старата смола се подобрява с времето. Най-доброто качество масло излиза от първата дестилация, след това дървото се подлага на втора дестилация и поради това маслото се оценява съобразно поредността на процеса, чрез който е получено. На маслото, получено при парна дестилация, липсва триизмерната опушеност, която се забелязва при хидродестилираното масло.
Синтетични заместители
Тъй като Agarwood е скъпа суровина, са създадени химически заместители, които са евтини, но трудно наподобяват качествата на природния продукт. Създаването на максимално близки синтетични заместители би било изключително скъпо, което не оправдава производството им. Не е трудно да се определи основната разлика в аромата на oudh масло и синтетичен oudh. Естественият има въздушен дървесно-смолист аромат с горчиво-сладък нюанс, докато синтетичния oudh има предимно дървесно-кожен мирис, като липсва характерната топла смолиста нотка.
Производството на Agarwood е скъпо поради ниския добив на смолата и бавния и трудоемък процес на извличане. Цената на 1 кг от това масло към момента се изчислява на 18 000 евро. Друга причина за високата цена е, че растителните видове, от които се произвежда маслото, са застрашени от изчезване и поради това са защитени от CITES (Конвенцията по международната търговия със застрашени видове от дивата фауна и флора), както и от Световния съюз за опазване (IUCN).
Приложения на Agarwood
Освен в парфюмерията, важно приложение на Agarwood е производството на тамян. Agarwood е афродизиак, както в маслена форма, така и като тамян. Маслото се продава в аптеки във Виетнам за вътрешна употреба с тази цел. Китайската медицина използва прах Aquilaria за лечение на цироза на черния дроб, тумори на белия дроб и стомаха.
Скъпи дами,
оud-ът има както големи почитателки в нашето общество, така и недолюбващи го. Той присъства както в дамски, така и в мъжки аромати (което не е пречка дамите също да ги ползват, щом им допадат ). Намира ли се той във вашия парфюмен гардероб? Как се отнасяте към него? Плаши ли ви или ви примамва? Кои са вашите любимци от oud-съдържащите парфюми?
Заповядайте
Лекциите на Натали Никол за начинаещи и не толкова начинаещи парфюмани:
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=630784.270 пост №278
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=630784.msg20742366#msg20742366 пост №554
Данни за теглото на пълни и празни флакони.
Формула на Бижу за съотношението мл - грам: 1мл. парфюм = 0,73 гр.
Предишната тема.