проблем с приготвянето на баница и разни сладкиши

  • 4 967
  • 22
  •   1
Отговори
  • 1
  • 2
  • Всички
  • Мнения: 6
Здравейте,
проблемът ми е следният. От 5-6 месеца имам нова печка Горение с вентилатор. Всички ми казваха че са много доволни от тези печки обаче на мен нито баницата нито сладкишите които правя вече ми се получават. Преди имах най-обикновена Дипломат и всичко си ставаше както трябва, проблемът не е в рецептата, а сега всичко става запечено отдолу и отгоре, а вътре е едно такова стиклено, нито бухва нито нищо. Направо вече ми се реве като видя поредното нещо което не е станало,а всичко си спазвак каквото пише в книжката за печката .Моля ви споделете вашия опит как точно печете, на колко градуса,на каква програма  Sad  Rolling Eyes

# 1
  • София
  • Мнения: 10 825
При печене с вентилатор печи на по-ниски градуси. Ако нещо си пекла на 180 градуса в обикновената печка, при вентилатора включвай на 160.
Освен това има едно "капаче " върху вентилатора в самата фурна и е добре сладкишите да се пекат без него - пише го и в книжката, иначе не винаги се получава добре.
Ако все пак имаш проблеми винаги можеш да използваш някоя от програмите за стандартно печене без вентилатор. Не знам какъв модел е твоята фурна, моята има 2 такива програми - при тях си печеш като в старата си фурна на по-високи градуси.

# 2
  • Мнения: 6
http://www.technomarket.bg/products/09093244/gorenje-bo-5320-ax - това е фурната която имам.
Всичко спазвам пека на ниски градуси когато съм включила вентилатора - 150-160 градуса, решетката на вентилатора съм я махнала, ползвам я само когато приготвям месо. Слагам и плитката черна тавичка, която върви към фурната - така пише в книжката ..... и пак нищо. Чарита кои са тези 2 програми които са като старата фурна, аз имам комбинирано  долно и горно печене само

# 3
  • София
  • Мнения: 2 658
Хм, освен да ти е дефектна печката нещо. Аз също бях до преди близо година с Дипломат, а сега съм с Горение и то май същия модел. Аз съм много доволна от опцията печене с вентилатор. Само така пека почти всичко. Говоря само за вентилатор(с топъл въздух), не вентилатор с долен нагревател или разните му там грилове и другия вентилатор.

# 4
  • София
  • Мнения: 10 825
Чарита кои са тези 2 програми които са като старата фурна, аз имам комбинирано  долно и горно печене само
Исках да кажа, че имам две програми, които са без вентилатор, предполагам, че и ти имаш някои такива. Моята фурна също е Горение, само че друг модел - едната програма беше обикновено печене с горем и долене реотан, а другата, мисля че беше, само долен. Аз изключително рядко пека без вентилатор, тъй като съм доволна от резултатите при вентилаторното печене, а и става доста по-бързо. Не ползвам плитката черна тавичка, обаче newsm78 Нямам спомен да съм чела такова нещо в книжката. Защо не пробваш някой път и без нея, ако вече не си го тествала.

# 5
  • Мнения: 282
Аз също имам Gorenje, която ползвам без забележки вече 9 години. В началото и аз също имах проблеми, докато й свикна. За мен се оказа по-удачен вариант печенето в комбинация на вентилатор и долен реотан, при решетка на втора позиция от долу на горе. Да уточня само, при вентилатора също има реотан. За градусите- от 150 при крем-карамел, до 180-200 при ястия, баници, питки и т.н.

# 6
  • Мнения: 276
Хайде и аз в кюпа,Ние си взехме Горение миналата година и аз доволна почнах баници,питки.Но баниците ми изгарят отгоре и отдолу а вътре клисави.Кексовете същата работа.Почнах като правя кекс да го слагам на дъното на фурната и после да го качвам нагоре ,но отдолу изгаря.Общо взето страх ме е вече да правя нещо.
А защо се маха решетката на вентилатора?
Нашата е тая

# 7
  • София
  • Мнения: 2 658
Хайде и аз в кюпа,Ние си взехме Горение миналата година и аз доволна почнах баници,питки.Но баниците ми изгарят отгоре и отдолу а вътре клисави.Кексовете същата работа.Почнах като правя кекс да го слагам на дъното на фурната и после да го качвам нагоре ,но отдолу изгаря.Общо взето страх ме е вече да правя нещо.
А защо се маха решетката на вентилатора?
Нашата е тая

и теб да питам, вентилатора с горещ въздух ли пускаш или другия? Аз от другия не съм очарована, много бързо прегаря.

# 8
  • Мнения: 276
По принцип знам че е с два вентилатора,но че се пускат поотделно незнаех.В книжката ни няма на БГ превод и не мога да се ориентирам.

# 9
  • Мнения: 6
(Теди) мойта фурна е същата и аз имам същия проблем. Сладкиши,баници и разни такива неща просто не стават,а като готвя някоя манджа или пека месо няма проблеми. Не знам дали аз просто не мога да се оправя с фурната или вече почвам да си мисля, че тя има някакъв дефект щом и при теб проблемът е същия.
petia_tag пробвала съм и с двата вентилатора по отделно и с горен и долен реотан, ниски градуси - ефектът е все един и същ

# 10
  • Мнения: 276
Аз малко не мога да разбера на едно място е отбелязан вентилатор и  отгоре и отдолу,а на другата позиция е вентилатор с едно назъбено отгоре.Мисля си да не е грил това.Ех ако имаше упътване на бг език Whistling

# 11
  • Мнения: 6
да това назъбеното трябва да е грил

# 12
  • Мнения: 2 168
Здравейте,
проблемът ми е следният. От 5-6 месеца имам нова печка Горение с вентилатор. Всички ми казваха че са много доволни от тези печки обаче на мен нито баницата нито сладкишите които правя вече ми се получават. Преди имах най-обикновена Дипломат и всичко си ставаше както трябва, проблемът не е в рецептата, а сега всичко става запечено отдолу и отгоре, а вътре е едно такова стиклено, нито бухва нито нищо. Направо вече ми се реве като видя поредното нещо което не е станало,а всичко си спазвак каквото пише в книжката за печката .Моля ви споделете вашия опит как точно печете, на колко градуса,на каква програма  Sad  Rolling Eyes

Все едно аз съм го писала това.

# 13
  • София
  • Мнения: 2 658
Аз малко не мога да разбера на едно място е отбелязан вентилатор и  отгоре и отдолу,а на другата позиция е вентилатор с едно назъбено отгоре.Мисля си да не е грил това.Ех ако имаше упътване на бг език Whistling
Това назъбеното е грил, много е силен. Пускам го много накратко само да запека. Това с едното триъгълниче надолу е слаб грил за сандвичи. Студения вентилатор, който не ползвам е като триъгълник, а топлия, от който съм много доволна е малко като знак за опасност от облъчване.  Laughing Кръгче с триъгълник вътре. Има го и в комбинация с долен реотан. Пиши ми на лични, ако имаш въпроси по другите знаци.  Peace

# 14
  • Мнения: 2 168
Упътване може да си дръпнете от нета.

# 15
  • Мнения: 276
Упътване може да си дръпнете от нета.
Можеш ли да ми подскажеш малко от къде по точно и как да го открия.

# 16
  • Мнения: 2 168
Упътване може да си дръпнете от нета.
Можеш ли да ми подскажеш малко от къде по точно и как да го открия.

В сайта на Gorenje.

# 17
  • Мнения: 6
Онзи ден ходих в магазина, от който закупихме фурната да направя рекламация. Казаха,че ще ми пратят техник да установи евентуално каква е повредата. Надявам се вече да направят нешо Simple Smile

# 18
  • Мнения: 2 168
Пиши какво се е случило  Peace

# 19
  • Варна
  • Мнения: 107
Да си кажа и аз - печката ми е Горение, модел BO5330AX, изглежда като тази от снимките, които сте показали. Нямам проблем с печенето, слагам плитката тавичка отдолу предимно като пека манджи, основно да не пръска (пръска си в тавичката). Цял кекс не съм правила, но пък кексчета доста съм пекла. И хляб и хлебчета  различни се получават, баници също. Още експериментирам - ползвам я от 3 месеца, но пък готвя често. Мога да кажа, че като цяло използвам по-ниски температури, например максимум 200 без вентилатор и 170 180 градуса с вентилатор, за малки кексчета 160 с вентилатор, сладките също 150-160. Ако видя че нещо много се зачервяват изключвам вентилатора. Манджите обикновено ги пека без вентилатор.
Но докато готвя все зяпам през стъклото, проверявам Laughing, особено при печивата и сладките дали се е зачервило отдолу Blush.
Да допълня, че като пека хляб или питки вече не ползвам черната тава отдолу, че се забавя запичането отдолу, но я слагам на първото ниво на решетката, не директно на дъното. Директно на дъното не пека нищо.
Дано съм била полезна.

# 20
  • Мнения: 6
можете ли да ми напишете точната рецепта на баницата, която правите и на каква програма точно и на колко градуса я печете, защото при мен все още нищо не се получава. Пробвах какво ли не и не става. Така че бих желала да изпробвам точна рецепта и начинът по който се пече,пък дано този път да стане

# 21
  • Мнения: 282
можете ли да ми напишете точната рецепта на баницата, която правите и на каква програма точно и на колко градуса я печете, защото при мен все още нищо не се получава. Пробвах какво ли не и не става. Така че бих желала да изпробвам точна рецепта и начинът по който се пече,пък дано този път да стане
Най-новата рецепта, която пробвах скоро и се получи страхотна баница:
1 пакет кори (ползвах "Сърбиянка")
4 яйца
500 гр сирене
1 майонеза
250 мл газирана вода
олио и малко масло
Наръсваш една кора с лъжица олио, слагаш върху нея втора кора, пак ръсиш с олио, натрошаваш от сиренето и завиваш на руло. И така с всички кори. Намазваш си тавичката с олио, режеш рулата по дължина, колкото е височината на тавичката и редиш в тавата(получават се розички). Разбиваш яйцата с майонезата и газираната вода, заливаш баницата и слагаш тук-там парченца масло. Печеш на 180 С с вентилатор с горещ въздух и долен реотан, като слагаш скарата на второто деление от долу на горе. За около 1/2 час трябва да е готова. Към края на печенето можеш да я свалиш на първото деление, за да се запече хубаво отдолу. Правила съм всякакви баници, но тази наистина си заслужава!

# 22
  • Мнения: 8 218
Аз също съм с Горение, макар и по стара - всички тестени неща - баници, кексове, питки пека на долен реотан с вентилатор на 180 градуса. Стават перфектни.

Общи условия

Активация на акаунт