Нашите любими торти ... глазури, покрития и фигурки за тях 119

  • 105 697
  • 755
  •   1
Отговори
# 735
  • София
  • Мнения: 1 078
С огромно удоволствие донасям страхотната новина, че Марияна с ник Maninka , днес в 12.10 ч е родила момиченце 3.150 кг и ръст 48 см. Да е жива и здрава малката госпожица!!! Честито на цялото семейство и много щастливи мигове им желая!
Йеееееееее!
Целувки от мен!
 Hug

# 736
  • Мнения: X
С огромно удоволствие донасям страхотната новина, че Марияна с ник Maninka , днес в 12.10 ч е родила момиченце 3.150 кг и ръст 48 см. Да е жива и здрава малката госпожица!!! Честито на цялото семейство и много щастливи мигове им желая!
Йеееееееее!
Целувки от мен!
 Hug

И от мен!!! Марианка, честито, много се радвам за вас!!!

# 737
  • Мнения: 148
Мариянче,честита малка госпожица!
Много радост,здраве и щастие нека носи на на цялото ви семейство.А на теб бързо възстановяване.

# 738
  • София
  • Мнения: 25
Честито бебче в темата!  Hug Да расте весело и щастливо и да радва мама!!!

След като вчера пуснах само текстче, мисля днес да ви пусна едно жълтурче ))) пак в стилистиката на предишните ми тортички, щото си беше пак за една близка приятелка и пак беше изненада за нея )))

Bub's cake by @marvina, on Flickr
и чочковците отблизо Wink

Chochkovtsi by @marvina, on Flickr

Мисля, че трябва тук не само да слагаме картинките, ами и да си споделяме по-често опит с различните блатове и кремове, както и с останалите мат'риали за съответното торте...
При този жълтур си скъсах нервичките (и ръцете) с обличането с Пикко, както май вече споменах... не можах да открия назад в темата, скоро някой показа торта с перфектно и тънко разточено пикко  newsm78 бързо да си признава коя беше и да каже как точно стана този номер  Laughing изобщо не мога да го разточа равномерно - по средата остава по-дебело, а краищата ужасно изтъняват, чак грозно... и не ще и не ще!!!  Crossing Arms Другата гадост бяха новите ми маркерчета от куки-то - зелен и прасковен - ами НИЩО не пишат, то на тортата се вижда!!! Отвратителна работа  Sick а си ги взем, защото имам черен и той си е перфектен!!!
Блатовете са ми от любимата ми рецепта за спаначен кекс/торта, който видях в последното ви предизвикателство, обаче за съжаление не съм си записала кой е източника, беше една голяма торта, отгоре поръсена с трохи от блата  newsm78 моля за извинение "автора" на рецептата, че не съм си записала, но по принцип за мен нещо, което публикувам в И-нет е ясно, че много хора ще прочетат и евентуално използват, та никога не бих претендирала за "авторски" права (споменавам го по повод един спор преди време тук за едни меденки - на кого била рецептата и т.н. ooooh!) Та за новите като мен ето това е рецептата:
Спаначена торта/кекс
....Първо включваме фурната на 180С, печене отгоре и отдолу...
4 яйца + 2 ч.ч. захар + 1 ванилия
се разбиват с миксер, докато "бухнат", като кремче;
1 ч.ч. олио + 200 гр. замразен спанак
се пасират хубаво и се добавят към яйцата+захарта;
2 ч.ч. пресято брашно+ 1 бакпулвер
се смесват и се добавят към горните...
Сипваме в тава с хартия отдолу и бухваме във вече загрятата фурна. Пече се м/у 25 и 35 минути, в зависимост от големината на тавичката, готово е, когато не залепва по клечка за зъби.
***От опит: Навивам си часовничето на 20 мин., проверявам с клечка и ако "лепне" още, покривам отгоре с фолио и оставям още 10тина мин...
И изваждаме ароматен и вкусен "кекс", който изобщо НЕ мирише на спанак, няма и такъв вкус... От спанакът остава само зеленият цвят! Wink)))

Тиквена торта
Пиша я направо след спаначената, защото я правих по абсолютно същия начин и със същите продукти, като смених спанака с 1 ч.ч. сварена тиква...
Получи се същото нещо като спаначената - няма нито мирис, нито вкус на тиква, но блатовете станаха много нежно жълто-оранжеви...

И кремчето към блатовете ))))
Крем със заквасена сметана (свежичък на вкус)
2 големи кофички закв.сметана (от 400 гр.)
1 ч.ч. пудра захар
2 пак. желатин на д-р йоткер или 3 пак.на "Биосет"(понеже вторите са за по-малко количество течност)
по желание добавяме (може всички изброени заедно или поотделно - както ви харесва):
1 кутия (от 500 мл/гр) нарязан ананас
2-3 банана/орехчета/натрошен шоколад/еклери и/или мн.други любими на вас неща...
Разбърквам сметаната със захарта, желатинът го разтварям със 100 мл. студена вода за 5 мин, докато набъбне, слагам го в МВ за 20 сек, разбърквам и ако не се е разтопил го "врътвам" още 5-10 сек., като често проверявам, за да НЕ заври... Като се разтвори сипвам в него лъжичка по лъжичка малко от сметаната, за да се темперира и после го изсипвам в купата със сметана и захар, разбърквам добре и си добавям останалите продукти-"по желание"... След няколко часа в хладилника е стегнат Wink
***Какво правя аз: Правя си сметаната с желатина + сока от ананаса, като сложа първия блат сипвам малко от сметаната да покрие блата, нареждам еклерите (препоръчвам на фирма Теди05 - УНИКАЛНО ВКУСНИ) и заливам с останалата сметана, нарязаните банани и ананаси ги набучвам между еклерите плътно и слагам отгоре втория блат...

горният крем ЗА ВЕГЕТАРИАНЦИ:
заменям желатина с 1 с.л агар-агар (кантен) - това е желатин от японски водорасли... С него се работи подобно на желатина, но в МВ само за 2-3-5 сек, иначе става гъста маса, а може и аз да не съм му "хванала цаката" още )))

Вариации на кремчето:
Както описах по-горе с желатин или агар-агар, но заменям заквасената сметана с едно от следните неща:
1) 2 коф.кисело мляко;
2) изцеждам 3-4 коф. кисело мляко;
3) разбивам течна растителна сметана около 1/2 голяма кутия и добавям 1/2 - 1 коф. кисело мляко;

... Май доста импровизирам, така като препрочитам какво съм написала newsm78  Joy ))))))

Дано съм била полезна на някой с тези описания  Hug

# 739
  • Sofia
  • Мнения: 3 566
Тъй като стана дума за пикото да си призная последно изхвърлих едни 3кг, партидата им в момента която продават за мен е замръзвала и не става за нищо, ще ме прощават, но повече ММ от тях няма да купя и без това сме само ние тези дето им я изкупуваме, коя сладкарница видяхте с белгийска маса да покрива.
Вече ще си бъркам тесто, наумила съм си да пробвам на Руми, това с бонбоните също и ще видя с кое ще се харесаме повече. Аз така или иначе нещата си ги планирам предварително, няма опасност да се окажа неподготвена.

Ето пускам си едната торта сега да не кажете, че бездействам.


Duck cake by Leapula, on Flickr


Ванче, преди да ме сядеш душко да си призная, че тортата е малка за моите критерии ама е за детенцето на приятелка, които няма да празнуват а само ще се почерпят в къщи 4 човека.  Mr. Green

# 740
  • София
  • Мнения: 2 671
marvina, приветствам с две ръце ентусиазма ти да говорим и за рецептите  Peace Ние двете с Дими бяхме правили Спаначената торта за Предизвикателството, авторката е lichtstrasse http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=600004.0
Неперменно ще пробвам варианта с тиква, не ми беше хрумвал. Мислех си за пасирано сварено червено цвекло аз  Thinking

# 741
  • София
  • Мнения: 2 116
Честито бебче на Манинка!!! Да са живи и здрави двете, много да си допаднат в съжителството оттук насетне:)

# 742
  • Мнения: 11
ЧЕСТИТО ФОРУМСКО БЕБЧЕ! ДА НИ Е ЖИВО И ЗДРАВО, ДА РАДВА МАМА И ТАТКО!

Радвам се, че ще споделяте рецепти за кремчета, защото аз на око карам, импровизации разни. но напоследък все ми се втечняват и се налага да ги сервирам в купички... Laughing  Затова скоро не съм показвала нищо, купичките не се сетих да снимам, никак не бяха секси. Joy

Валерия - страхотна, весела, искряща, зареждаща, почти човешка торта!!! Heart Eyes Heart Eyes Heart Eyes

# 743
  • Мнения: 1 965
Мило ми Марианченце, да сте живи и здрави всички! Честито ново попълнение. Много да те слуша малката кукла. Дано да бъде най-доброто момиченце на света.
Останалите - който иска да забременява, да заповяда на семинара. Нали виждате че там всичко е възможно.  Mr. Green
Мисля, че трябва тук не само да слагаме картинките, ами и да си споделяме по-често опит с различните блатове и кремове, както и с останалите мат'риали за съответното торте...
Едно време всичко това се споделяще наред със снимката. И пълнежа и разреза и проблемите и новооткритията. Признавам си, че аз бях една от първите които спря да си коментира кремовете и пълнежите, просто защото ми се видя излишно. И клипчета спрях да правя, и постъпкови снимки. Не че и това ми се вижда излишно, но времето ми напоследък е ужасно малко. А и открития и сложнотии не съм правила скоро, та няма смисъл според мен да снимам.
Хубаво е да се споделят нещата и по този начин да се обнови и библиотеката.
По този повод, да кажа, че с Наталина от доста време обсъждаме да обновим библиотеката. И с модератор се свързахме, но се оказа че няма вариант да имаме достъп и двете, затова сме решили да я "препишем" но с нов акаунт, паролата на който ще имаме и двете. Ако една от двете "изчезне" от форума по някаква причина, другата ще решава кой ще наследи правата. Имам много нахвърляни бележки по темата, много допълнения и корекции ще направя, смятам да засегна всички досадни, болни проблеми, които се бистрят по 5 пъти във всяка тема, но нека ми остане малко време, да се самоорганизирам. Тогава ще ви напиша подробно какво обмислям и ще ви раздам пионерски поръчения да помагате. Не ме питайте кога - незнам. То ще се чуе.
Торти сте правили като гледам... аз само заготовки въртя. Пак стана изложба на моята секция. И пак като си направя тортите ще ми останат забравени резервни части... както винаги.  Rolling Eyes
Valeria - Мини тортичката ти е много хубавичка. Патето е страшно сладко. Като гледам, не ти трябва отливка от кора на дърво. Справяш се перфектно. Относно търсенето на подходящи кори. Аз ти казах вече. Давай да те водя с мене на вилата. Намираме си някое дърво, клякаме отдолу и забъркваме адската смес. Обливаме бора със силикон и готово. Ако не ни арестува горския, добре ще е. Ходи, обяснявай какво му правиш на горкото дърво.  #Crazy
Бях изяла библиотеката и бях изгледала всички клипчета на Ванчето, още тогава казах, че я чувствам много близка тази жена, като роднина.  Mr. Green
Shocked Shocked Shocked - Ако си го казвала, аз изобщо не го помня, обаче така ме срази с тази информация и така се надух, че от днес нататък държа да ми говориш на "Вие" и да се обръщаш към мен с "Учителю"!  bowuu Освен това, когато желаеш да кореспондираш с мен, ще си записваш предварително час, за да мога да ти отделя онзи половин час, който винаги се натрупва като се чуем по телефона. Виваком трябва да ни пуснат преференции ми се струва. Е, това е. Достатъчно редове ти посветих..... ученичко....  Joy Joy Joy
marvina - Ако ПикКото те е затруднило, то незнам какво ще правиш с другите меки и лигави теста.... Тънкото покриване за което говориш, последно беше на Стефина. Незнам как си вдигаш чаршафа, за да го сложиш върху тортата, но ако е с ръце, сигурно имаш проблем. Винаги стават едни неравности от пръстите, колкото и да внимаваш. Аз съм се отказала завинаги от този начин на пренасяне, ако съм разточила 2-3 мм както обичам. Винаги премятам на точилката и с нея пренасям, като гледам страната която е била към масата, да остане видимата част на чаршафа. Тоест, захлупвам обратно. Съответно, винаги има много нишесте. Дали го обясних като хората?  newsm78 Незнам защо се мъчиш с тънък чаршаф. Точи си го толкова колкото се чувстваш сигурна. Постепенно с практиката ще си намалиш дебелината без да усетиш. Този ефект с дебела среда и тънки краища, се получава, когато при точенето средата на чаршафа ти залепне. Ако отдолу няма достатъчно нишесте, ти точиш, ама то се разточва по края, защото в средата не се плъзга по нишестето и лепне. Поне така се получава при мен. Много е важна и точилката ,убедих се! Преди точех с дървена и откачах. После си купих страхотната дебела, пластмасова, въртяща се точилка, която е толкова тежка, че половината работа върши сама. Трудно ги преживях тези 150 лв, но не съжалявам нито за секунда. 
Отплеснах се в лекции и пропуснах да кажа, че тортата ти е много хубава, въпреки че е тънка за моя вкус.
нещо не мога да се оправя като хората, вече не ми излизат прозорци за личните, никакви шансове няма да видя в срок ако някой ми е писал.
Защо ли не се учудвам????
Я, както си четеш сега и ми се подхилваш, погледни право нагоре, където е обновения напдис на БГ МАМА. След лупичката с търсачката имаш още опции. Пак не виждаш нали? Ами горе имаш опция за английски. Пробвай, може да ти стане по-ясно.  Mr. Green Точно до EN, са ти сложили профила а до него пише Съ-об-ще-ни-я!  Както си четеш, изведнъж, до пликчето се появява число. 1..2...22...102... зависи колко съобщения си пропуснала. Гадното е, че не ти се отваря в нов прозорец, а ти скрива сегашния. Нещо да ти стана ясно?

Последна редакция: чт, 16 фев 2012, 17:56 от van444eto

# 744
  • Мнения: 634
Честито на Манинка и от мен  bouquetЖива и здрава да е малката кукличка .На теб мила бързо възстановяване.
Мили майсторки успявам само да ви следя но не смогвам да пиша .Шедьоврите тук са в изобилие.

# 745
  • София
  • Мнения: 2 658
marvina, много сладко торте! Иска ми се да беше малко по-височко, но и моите торти в началото бяха ниски.  Wink Маркерите не ти пишат хубаво, защото са за изсъхнал фондан. Опитай да си изсушиш парче като картичка и после ще видиш, колко по-добре пишат.
Преди време Tandoori беше обяснявала как е най-добре да се пренася чаршафа върху тортата. Слад като разточиш, пъхаш ръцете не с дланите нагоре, а с обърнати ръце(с кокалчетата нагоре). Така наистина не се разтяга при пренасяне.  Peace

Валерия, страшен бонбон е това пате.  Simple Smile За цялата торта, няма какво да коментирам. Страхотна си!!!

# 746
  • Мнения: 264
Мариянка Hug Hug Hug честита кукла, да е здрава като камък и много щастлива, а и вие покрай нея!!! Страхотна новина, надявам се и раждането да е минало лесно, не както по нашия сценарий

Valeria Много красиво, вчера я видях на живо но не беше завършена.Патока ми иде да го грабна или да цопна при него.
marvina Много слънчева торта, ти се ядосваш че фулмастрите не пишели аз пък се възхищавам на краснописа ти, аз такъв калиграфски надпис не мога да изкарам на лист, а да не говорим на торта, като знам че няма как да поправя и ръцете ми почват да треперят.
Има още толкова красиви торти за коментиране, аз на тази тема по тъча минах, само силикони показвам. Не мога да не спомена Дракона на Марина Д Възхитителна торта, скалите са като истински , как преливат в морето. Както и да те ядът за снахата, аз ако ти бях снаха щях да съм поласкана. Невероятно талантлива си.
Нелка Винаги се радвам да те "видя".  Африканската торта мисля, че за момента ми е любимата, невероятна фантазия имаш и сръчни ръчички да претворяваш на живо емоции!!!
Аз пак по същество готова съм с гипсовите отливки от еднна торба различни текстури от Вал, огромни благодарности Вал  bouquet за предоставените модели.

http://www.facebook.com/media/set/?set=a.253985818014906.60502.2 … 319363&type=1

Това са позитивите тоест така изглежда формата на захарно тесто ( това в случая е гипс де). Тези неща които съм изляла директно с гипс в молдовете се получиха отлично, има някой които съм прехвърляла през захарно тесто, като валяци и пластмасови молдове в които няма как да наливам гипс. Там качеството е малко по-относително, за мен са приемливи, вие сами си преценете стават ли за вас. Цоклите на по-големите плочки са оръфани и те няма да имат много търговски вид, нямах идея да се получава така но се оказа че гълтат страшно много гипс ( този е специален20 лв 3 кг - твърд се нарича) аз имах само 3 кг, освен тях още 2 кг изразходих на колегите в лабораторията но и те нямаха повече в наличност. Та стана пестеливо с гипса и за това. Embarassed
Сега как излизат молдовете като цени
Малките плочки - дърво, камъчета, тухли излизат много добре, материала е около 3 лв за плочка плюс два за мен да кажем плочката става 5 лв
По-малките още по-изгодно че силикона ще е по-малко.
Текстилните текстури са големи А4 като размер, те ще глътнат материал за поне 10 лв всяка, общо са 6 то излиза по-изгодно да си ги купиш за около 40 лв май бяха в хитрините.  Мога да направя от тях малка плочка с елемент който можете да наслагвате, с петте става чудесно, кожата е различна  но и от нея мога да извадя елемент който да повтаряте, просто ще стане по-хомогенна не като оригинала, който има някакво разтегляне.
Този тип плочки http://a5.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash4/431593_2539865946 … 3_494887023_n.jpg не съм ги заливала да премеря колко силикон отива, предполагам и тук ще излезе нерентабилно, защото една такава плочка гледах някъде по онлайн магазините е 18 лв Ако отива силикон за 10 лв и два лв за труд тогава ще си струва, но ако излиза към 15 и повече по добре е човек да си купи качествена оригинална.
Бебето много ме е яд, че не го измерих това на Вал,  то със сигурност ще е изгодно, но ако някой който го има ми го измери ще мога да ви кажа и точна цена. По груби сметки смятам че ще излезе 10тина 12 лв.
Като ми остане време планувам да направя молдове с автомобилни гуми  различни големини, както и молдове на Cars - Макуин, Сали, Фин макмисъл, Холи хайтех и ако успея Матю, че е много ретенционен пък той.
Мога да ви предложа още ето тези камъчета като на  стената http://a1.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash4/401762_2921951474 … _1297531247_n.jpg , те са от един замък на Виктор има и  един рицар на фона на същите камъчета, ако някой има да прави замък.
Разбрала съм се с Мечопух и Дитсан за новото бебе и едни дантели и цветя, но тази седмица нямах никаква възможност да ги взема, ще видим другата как ще съм пък и те!
Това е от мен, сега правете планове какво ще поръчвате да знам колко силикон да купувам.

# 747
  • Мнения: 24
Изпуснала съм страхотно много неща! Първо, честито бебче на Мариянка! Жива и здрава сладка госпожица да расте!

По повод извънземните корени на Валерия - ами, не я познавам лично, малко сме общували виртуално, но ужасно много се радвам на хора, които са открили таланта си и си го употребяват! Удоволствие ми е да гледам тортите й и няма да им се наситя! Много бих се радвала, ако е Землянка, да се гордеем с нея в междугалактическото пространство  Wink

За тънкото разточване - подкрепям Ванчето с 2 ръце и точно защото не съм толкова обиграна майсторка, мисля, че ще ми повярвате  Laughing Мисля, че на сайта на Satin Ice гледах едно клипче, в което жената обясняваше, че е много важно да се точи с точилка без дръжки, от тези силиконовите, за да получиш равномерно разточване. Аз, даже, бих казала че на моменти "изтеглям" самата ММ. И прежалих (Ванче, съжалявам) 55-60 лв. Но си заслужава, да!

От ММ, Пиккото ми е твърде голямо като количество, все пак правя торти само за домашна употреба и приятели. Напоследък съм ползвала Сатен айс (белия и шоколадовия) - и двата страшно много ми допадат. Шоколадовият е с почти истински шоколадов вкус. Ползвах също белия на РМЕ, много е пластичен и удобен за работа, но пък не съхне. Сега имам остатъци и ги комбинирам. И на вкус са ок.

Поздрави и лека вечер!

# 748
  • Варна
  • Мнения: 691
има ли някоя добра сладкарка от Варна която би ми направила тези фигурки?


трябват ми за 23 февруари-тортата ще я правя аз но фигурките не мога-може ли някой да помогне и колко ще струват

# 749
  • Мнения: 1 965
Мисля, че на сайта на Satin Ice гледах едно клипче, в което жената обясняваше, че е много важно да се точи с точилка без дръжки, от тези силиконовите, за да получиш равномерно разточване. Аз, даже, бих казала че на моменти "изтеглям" самата ММ. И прежалих (Ванче, съжалявам) 55-60 лв. Но си заслужава, да!
Няма за какво да ме жалиш. Говорим за съвсем различни оръдия. Ти ми говориш за правата тояга, която е толкова популярна в Ютубе-то и в повечето кулинарни предавания. Има ги и бели и дървени. Аз ти говоря за точилка с висше образование, която точи сама.  Twisted EvilЕТО ВИЖ Я. И не се заблуждавай че е малка. Знаеш ли колко е дебела? ТОЛКОВА А, знаеш ли колко тежи? ТОЛКОВА Дълга е 65 см с дръжките, а разточващата и площ е 40 см. Ръбовете са много добре заоблени и не остават дири. Нали се сещаш, че при тази дебелина и тежест, наистина половината работа я върши сама. При мен основния проблем при точенето идваше от многото търкане с длани, което е неоходимо при точене с тоягата за която ти говориш. Като врътнех 2-3-4 торти за 2 дни, щото имаше и такива периоди и после дланите ми една седмица бяха като натъртени.  Изооообщо не съжалявам за цената. Преглътнах я още с първата торта, която беше 5 етажната сватбена. Нищо не разбрах от разточването на чаршафите. Даже ми се искаше още... и още.  Mr. Green
иглика333 - още не съм ти благодарила за силикона, защото още не съм си го взела от дзвера. Което ме подсеща 2 неща. Че и дължа пари и че има опасност тя да се заиграе и да остана без силикон. Въпреки това, благодаря за съдействието. Ако, оная ти благодари двойно, значи аз няма вече силикон...

Общи условия

Активация на акаунт