НАЧИНАЕЩА готвачка,моли за лесни и вкусни рецепти.

  • 18 839
  • 41
  •   1
Отговори
# 30
  • Мнения: 11
Поздравления за ентусиазма! Ако имаш желание, не само, че ще се научиш, но ще станеш виртуоз! Пиши, какви са любимите ви продукти и ястия, и ние ще помагаме.
За мен кулинарията е един вид терапия. Така си почивам, а удоволствието на близките ми е най-гоямата награда.
Ще следя темата с удоволствие!

# 31
  • Варна
  • Мнения: 107
Гърдите от 1 пиле се нарязват на парчета. Посоляват се с малко сол, малко черен пипер и розмарин. Друг вариант е да ползваш само пикантина. Внимавай защото тя е солена подправка и няма нужда да ползваш допълнително сол. Объркваш месото с 2-3 с.л. зехтин или олио и оставяш за половин час да се овкуси месото. Слагаш една малка тенджерка (най-добре с незалепващо покритие) на котлона и запържваш месото както си е с марината за 2-3 минути или докато започне да се зачервява. След това добавяш 1 малка кофичка(200г) заквасена сметана и 2-3 топени сиренца от триъгълните. разбъркваш и оставяш да покъкри на слаб огън за 10 минути.
Ако ти изглежда много гъст соса може да добавиш няколко лъжици топла вода докато къкри ястието.
Въпрос на вкус. Ястието наистина става много бързо - няколко разбърквания и е готово.

# 32
  • Мнения: 24
   Пилешко с картофки:

1,5 кг. картофи
600 грама пилешко месо (горните бутчета, обезкостени и с остранена кожа)
сол на вкус
сух копър
3-4 с.л. зехтин (може и масло)
1 ч.л. къри на прах
черен пипер на вкус

Измиваме, обелваме и нарязваме картофите на месечинки. Нареждаме ги на дъното на тава. Добавяме солта, черния пипер, копъра и разбъркваме добре. Отгоре нареждаме пилешкото месо, което предварително сме овкусили с малко сол, черен пипер и къри, добавяме зехтина и поливаме с 200 мл. хладка вода. Слагаме тавата в предварително загрята фурна на 180-200 градуса и печем около 40 минути до готовност (или в зависимост от фурната). Приятен апетит!

Последна редакция: пн, 07 окт 2013, 22:11 от Isabell

# 33
# 34
  • София
  • Мнения: 10 888
Предястие с грах

150 г пушено сирене
1 буркан стерилизиран грах
3 с.л. масло
250 г телешки салам
150 г кашкавал
В огнеупорен съд се нарежда нарязаното на кръгчета пушено сирене. Върху него се изсипва задушеният в маслото грах. Покрива се с кръгчета салам. Най-отгоре се разстила на равномерен пласт настърган кашкавал. Предястието се пече до зачервяване.

# 35
  • Мнения: 5 727
Предястие с грах

150 г пушено сирене
1 буркан стерилизиран грах
3 с.л. масло
250 г телешки салам
150 г кашкавал
В огнеупорен съд се нарежда нарязаното на кръгчета пушено сирене. Върху него се изсипва задушеният в маслото грах. Покрива се с кръгчета салам. Най-отгоре се разстила на равномерен пласт настърган кашкавал. Предястието се пече до зачервяване.
Тази рецепта много ми харесва.Ще я направя още тази вечер,само че със замразен грах.

# 36
  • София
  • Мнения: 10 888
Става и със замразен грах. Много е вкусно. Дано да ви хареса!

# 37
  • Мнения: 24
Много вкусно звучи!  Simple Smile

Последна редакция: пн, 07 окт 2013, 22:19 от Isabell

# 38
  • Мнения: 76
Предястие с грах

150 г пушено сирене
1 буркан стерилизиран грах
3 с.л. масло
250 г телешки салам
150 г кашкавал
В огнеупорен съд се нарежда нарязаното на кръгчета пушено сирене. Върху него се изсипва задушеният в маслото грах. Покрива се с кръгчета салам. Най-отгоре се разстила на равномерен пласт настърган кашкавал. Предястието се пече до зачервяване.

Това у нас го правим само че с картофи вместо грах.

# 39
  • зад парка
  • Мнения: 1 583
Пържени кюфтета

Продукти

600-700 гр. свинска кайма от чисто месо без мазнини (карета, ябълка)
5-6 тънки филийки многозърнест хляб;
1 яйце
1 главичка лук;
3-4 скилидки чесън;
1/2 връзка магданоз- листата;
5-6 стръка джоджен- листата;
сол, черен пипер на вкус.
2 с.л. узо;
олио за пържене;
царевично брашно за паниране.

Забележка: узото може да се замени с бренди или светло сухо шери.
Пробвала съм , когато аз меля каймата, да добавя към месото 1 нарязана червена чушка и да ги смеля заедно. Вкусът става по-лек.


Приготовление:

Каймата се размесва със сол, черен пипер и ситно нарязани магданоз и джоджен. Добавя се узото. Лукът и чесънът се нарязват на ситно и се добавят към каймата. Кората на филийките хляб се изрязва, натопяват се във вода, изстисква се и се добавят към каймата. Накрая се прибавя яйцето. Всички продукти се размесват добре.

Оформят се неголеми кюфтета. Овалват се в царевично брашно и се пържат в сгорещено олио.

След като се извадят от тигана, се оставят да се задушат в покрита тенджера.

# 40
  • София
  • Мнения: 5 606
След сваряване някои продукти се заливат с много студена вода за да запазят цвета си.

Благодаря, наистина за пръв път го чувам, но съм пълен лаик в тая област, хайде да напиша любител, синоним е, но по-добре звучи. Grinning  bouquet 
Лабрекс, ти сериозно ли написа, че си лаик ooooh! Абе жена, ти си кулинарен шедьовър Mr. Green. Толкова неща съм научила от теб!!! Hug

# 41
  • Мнения: 22 867
Лабрекс, ти сериозно ли написа, че си лаик ooooh! Абе жена, ти си кулинарен шедьовър Mr. Green. Толкова неща съм научила от теб!!! Hug

tzvety26, ама така ме развесели, искрено се разсмях! Grinning Какъв ти шедьовър, и аз много неща съм научила от тук, както казва еликсир, тук сме да си помагаме, не да си доказваме кой е по-по-най, пък и толкова много още не знам, ама нали човек цял живот се учи! Благодаря ти все пак!  bouquet

Общи условия

Активация на акаунт