Отговори
  • Мнения: 447
Здравейте!

Днес опитах да направя шоколадов мус, но изглежда сбърках някъде с изпълнението на рецептата.

Рецептата е тази:

ПРОДУКТИ:
80 гр. натурален шоколад
120 мл. прясно мляко
2 листа желатин (за ориентир – за литър течност се използват 12 листа)
250 мл. течна сметана (ако е неподсладена – добавяме 2 с. л. захар при разбиването)
2 с. л. Адвокат (по желание)
1 пак. ванилена захар
 
Натрошаваме шоколада на малки парченца и го разтапяме на водна баня в прясното мляко. Внимаване да не заври. Когато всички бучици са се разтопили, оставяме настрани да изстива, разбърквайки от време на време. Според инструкциите на желатина го накисваме и съответно разтапяме на водна баня. С миксер разбиваме сметаната, докато стане на твърд крем. Към нея добавяме Адвоката и ванилената захар. Отново разбъркваме добре. Когато сместа от мляко и шоколад е изстинала съвсем, добавяме я към сметаната. Прибавяме и желатиновата смес и разбъркваме всичко много добре с шпатулка (като не прекаляваме, за да не спадне сметаната). Разпределяме в чаши (при мен 4 стъклени) и прибираме в хладилник за няколко часа, докато мусът се стегне. При сервиране може да гарнираме с още Адвокат или бисквитка.


Аз направих следното: Разтопих шоколада в млякото на водна баня, докато стана хомогенна смес, като преди това добавих и лъжичка нескафе, защото харесвам вкуса му. Накиснах малко повече от 3 грама желатин в около 30 мл хладка вода, докато набъбне. Мисля, че водата беше повече, защото набъбналите гранулки плуваха вътре, а изчаках 30 минути...
Разбих сметаната, но по липса на ванилена захар, сложих 2 лъжици пудра захар и ванилия на прах. Мисля, че допуснах грешка, защото изсипах захарта още в началото, а не след като разбих сметаната. В резултат на това тя така и не стана на твърд крем. Остана си с меки върхове и колкото и да бърках с миксера, консистенцията не се промени, особено пък след като сипах вътре и 2 с.л. Бейлис.
След това сложих 30-те милилитра вода с разтворения желатин на водна баня, за да се стопи. Стана много воднисто и част от желатина се отложи на дъното на съда, въпреки че по моя преценка температурата беше ниска.
Накрая смесих всичко и се получи нещо като горещ шоколад. Представях си го по-гъсто някак... Сега, няколко часа по-късно, опитах "произведението". Мусът е с гъстота на мед и май няма изгледи да се сгъсти повече. Вярно, много е вкусен, но като чуя "мус", си представям нещо по-креместо...

И така, моля, кажете ми къде сбърках? Трябваше ли да прибавя разтворения желатин в още вода? Къде другаде може да съм допуснала грешка?
В подфорума има много кулинарни майсторки, така че ще съм благодарна за всяко мнение и препоръка!   bouquet

# 1
  • Мнения: 0
Аз смятам, че желатина ти е бил недостатъчен. 2 листа желатин (за ориентир – за литър течност се използват 12 листа) , твоите продукти са към 500 мл. грубо изчислени, следователно е трябвало да сложиш поне 6 листа желатин  Peace
Също за по стегната консистенция към посоченото количество продукти, може да се добави около 50гр. масло  Peace Освен това забелязах в рецептата отсъствието на яйца. Можеш да добавиш 2 яйца за тези продукти, като желтъците прибавиш към шоколада след разтапянето му, а белтъците разбиеш на твърд сняг и внимателно с дървена шпатула смесиш с шоколадовата смес до хомогенна консистенция. Чрез разбити белтъците на сняг, ще получиш ефекта на "въздушност" на муса, ако мога така да се изразя. Освен, което трябва да внимаваш с температурата на шоколада, не трябва да е горещ.
В този сайт има доста рецепти на мусове, смятам че рецептата, която си използвала може да се подобри
http://evatoneva.com/index.php?option=com_content&view=artic … ove&Itemid=11
Следващият опит със сигурност ще бъде с по-добри резултати  Hug

# 2
  • Мнения: 447
Аз смятам, че желатина ти е бил недостатъчен. 2 листа желатин (за ориентир – за литър течност се използват 12 листа) , твоите продукти са към 500 мл. грубо изчислени, следователно е трябвало да сложиш поне 6 листа желатин  Peace

Eliza_bet, аз ползвах желатин на прах. Много се чудих колко точно да сложа, после прочетох, че едно пакетче желатин на прах се равнява на 6 листа. Така сметнах, че трябва да сложа 1/3 от пакетчето, което си е малко над 30 грама (използваното от мен количество).
Преди да опитам тази рецепта, правих друг мус, в който имаше крема сирене - рецептата открих тук, във форума. Не знам защо, но маслото, което беше дадено в рецептата, не се смеси добре с другите продукти и изплува на повърхността, когато разсипах муса в чашите. Всъщност, не съм убедена, че проблемът беше в маслото. Допускам, че може да е било и в крема сиренето, защото то не се стопи добре, остана си на зрънца, колкот и да бърках. Може тази мазнина да се е отделила от него. Вероятно трябваше да заложа на "Филаделфия", за да си гарантирам добър краен резултат. С тази марка никога не съм имала проблеми, независимо какво правя. Sad
Всъщност, в момента експериментирам в търсене на перфектния шоколадов мус. Опитите ми започнаха, откакто се сетих за шоколадовия мус, който опитах в ресторанта на един турски хотел. Беше съвършен - перфектен цвят, лека и въздушна консистенция, топящ се в устата... Оттогава поръчвам шоколадов мус почти винаги, когато го има в менюто. Е, втори такъв така и не опитах, затова реших да пробвам да си го приготвя сама.

# 3
  • Мнения: 27 524
Определено желатинът ти е бил крайно недостатъчен  Peace

# 4
  • под тепетата
  • Мнения: 9 292
Както и да го смятам 1 пакетче желатин на доктора е 10 гр. 1/3 от него е 3гр, т.е. почти 1 лист . За 500мл течност ти трябва 1 пакет от 10гр желатин.

# 5
  • Мнения: 27 524
аз ползвах желатин на прах. Много се чудих колко точно да сложа, после прочетох, че едно пакетче желатин на прах се равнява на 6 листа. Така сметнах, че трябва да сложа 1/3 от пакетчето, което си е малко над 30 грама (използваното от мен количество).

Няма желатин на прах по 90гр пакетчето  newsm78

# 6
  • Мнения: 22 867
А защо не пробваш леко да го загрееш и да добавиш желатин? Мисля, че ще се оправи, най-много да стане желе, но поне ще е по-стегнато. Мусът трябва наистина да е по-кремест и пухкав. Малко е желатинът, но пък от друга страна не трябва да се прекалява с него, разбитата сметана също трябва да държи, но при теб не се е разбила според очакванията. Или просто го остави и през нощта в хладилник, може пък до утре да се постегне! Peace

# 7
  • Мнения: 0
Аз смятам, че желатина ти е бил недостатъчен. 2 листа желатин (за ориентир – за литър течност се използват 12 листа) , твоите продукти са към 500 мл. грубо изчислени, следователно е трябвало да сложиш поне 6 листа желатин  Peace

Eliza_bet, аз ползвах желатин на прах. Много се чудих колко точно да сложа, после прочетох, че едно пакетче желатин на прах се равнява на 6 листа. Така сметнах, че трябва да сложа 1/3 от пакетчето, което си е малко над 30 грама (използваното от мен количество).
Преди да опитам тази рецепта, правих друг мус, в който имаше крема сирене - рецептата открих тук, във форума. Не знам защо, но маслото, което беше дадено в рецептата, не се смеси добре с другите продукти и изплува на повърхността, когато разсипах муса в чашите. Всъщност, не съм убедена, че проблемът беше в маслото. Допускам, че може да е било и в крема сиренето, защото то не се стопи добре, остана си на зрънца, колкот и да бърках. Може тази мазнина да се е отделила от него. Вероятно трябваше да заложа на "Филаделфия", за да си гарантирам добър краен резултат. С тази марка никога не съм имала проблеми, независимо какво правя. Sad
Всъщност, в момента експериментирам в търсене на перфектния шоколадов мус. Опитите ми започнаха, откакто се сетих за шоколадовия мус, който опитах в ресторанта на един турски хотел. Беше съвършен - перфектен цвят, лека и въздушна консистенция, топящ се в устата... Оттогава поръчвам шоколадов мус почти винаги, когато го има в менюто. Е, втори такъв така и не опитах, затова реших да пробвам да си го приготвя сама.

Аз смятам, че перфектният шоколадов мус, от черен или млечен шоколад
1. не съдържа крема сирене 
2. мисля че се бъркаш в измерването на количеството желатин (в първия пост си ги изчислила 3гр., а във втория 30гр.), което съответно е фактор за незавършеност на муса
3. смятам, че не спазваш правилната технология на смесване на продуктите
4. това, което описваш в турция е класически шоколадов мус. За мен, от всички рецепти, които съм изчела (някои от които френски) и пробвала, перфектният мус съдържа следните съставки:

- шоколад
- животинска сметана
- мляко
- яйца (разделени желтъци от белтъци)
- масло
- не много захар

Последна редакция: пт, 06 яну 2012, 21:41 от Eliza_bet

# 8
  • Мнения: 447
Последно, количеството желатин, което ползвах, е малко над 3 грама.
Търсих информация в Интернет и попаднах на няколко публикации, в които беше написано, че едно пакетче желатин се равнява на 6 листа. Има ли пакетчета, които са по повече от 10 грама?  newsm78

Моля ви, препоръчайте ми изпитана марка желатин, от която сте доволни и при която не сте имали издънки!  Praynig

3. смятам, че не спазваш правилната технология на смесване на продуктите
4. това, което описваш в турция е класически шоколадов мус. За мен, от всички рецепти, които съм изчела (някои от които френски) и пробвала, перфектният мус съдържа следните съставки:

- шоколад
- животинска сметана
- мляко
- яйца (разделени жълтъци от белтъци)
- масло
- не много захар


Eliza_bet, къде точно бъркам, според теб, при смесването на продуктите? И аз имам съмнения, че не само в желатина е проблемът, а допускам и други грешки. Бедата е, че нямам представа къде бъркам... ooooh!

Под "животинска сметана" заквасена ли имаш предвид? Мислиш ли, че горната рецепта може да бъде изпълнена с млечен шоколад? Thinking

А защо не пробваш леко да го загрееш и да добавиш желатин? Мисля, че ще се оправи, най-много да стане желе, но поне ще е по-стегнато. Мусът трябва наистина да е по-кремест и пухкав. Малко е желатинът, но пък от друга страна не трябва да се прекалява с него, разбитата сметана също трябва да държи, но при теб не се е разбила според очакванията. Или просто го остави и през нощта в хладилник, може пък до утре да се постегне! Peace

labrex, мусът вече е почти изяден. Във финалния му вид приличаше по-скоро на пудинг и беше наистина чудесен на вкус, т.е. явно съставът е ОК и грешката е в смесването и количествата. При следващия опит определено ще сложа цяло пакетче или просто ще си купя желатин на листчета и ще спазя рецептата така, както е написана.  Peace

Момичета, какво е мнението ви за тази рецепта?

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:
300г. черен шоколад min 80%, 1 ч.ч. кафе, 100 мл. течна сметана 40%, 3 жълтъка, 3 с.л. захар

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

Изсипваме кафето в малка тенджерка, слагаме и начупения шоколад и го стапяме на слаб огън. Добавят се и жълтъците, дръпва се от огъня. Разбиваме сметаната със захарта, прибавяме в нея разтопения в кафето шоколад, объркваме внимателно. Ако искате по-лек вариант, вместо течна сметана, разбийте белтъците на яйцата със захарта, и добавете тях към шоколада. Или пък добавете и сметаната, и белтъците, ще стане по-пухкаво и повече.

# 9
  • под тепетата
  • Мнения: 9 292
Ползвам желатин на д-р Йоткер. Доволна съм от него, но той е 10гр пакетчето. Големи пакети съм виждала в Метро, но не помня марка и количество.
 Рецептата изглежда добре, но според мен шоколадът с кафето трябва да е изстинал, за да добавиш сметаната. Питаш коя е животинска сметана - има се предвид течна сметана в картонена кутия., не растителна!  Доколкото знам такива са Президент, в Била има една немска - 200мл за около1,50лв.
 При мен обаче го има проблема, че трудно разбивам животинска сметана до твърди връхчета.

# 10
  • Мнения: 447
Ползвам желатин на д-р Йоткер. Доволна съм от него, но той е 10гр пакетчето. Големи пакети съм виждала в Метро, но не помня марка и количество.
 Рецептата изглежда добре, но според мен шоколадът с кафето трябва да е изстинал, за да добавиш сметаната. Питаш коя е животинска сметана - има се предвид течна сметана в картонена кутия., не растителна!  Доколкото знам такива са Президент, в Била има една немска - 200мл за около1,50лв.
 При мен обаче го има проблема, че трудно разбивам животинска сметана до твърди връхчета.

bilqna_69, благодаря ти!  Hug
Въобще не знаех, че сметаната в кутии има и "животинска" разновидност - мислех, че са все растителни.  Peace
А дали с растителна сметана няма също да се получи?  newsm78

# 11
  • под тепетата
  • Мнения: 9 292
мисля, че ще се получи, разликата е в съдържанието.Сладкарската ми се разбива по-добре и в такъв случай намалям  останалата захар на вкус.

# 12
  • Мнения: 447
В такъв случай, мисля, че ще пробвам последната рецепта, но ще сложа черен и млечен шоколад в съотношение 50:50 и ще намаля малко количеството захар в рецептата, за да не стане твърде сладко.
Когато направя муса (въпрос на време е и зависи донякъде от бебето, което диктува правилата у дома), ще пиша задължително какво се е получило.  Peace

Ако междувременно някой се сети за някоя препоръка или съвет, ще съм му безкрайно благодарна! Също така ще се радвам да споделите изпитани от вас рецепти, които обичате и с които сте се справили успешно!   bouquet

# 13
  • под тепетата
  • Мнения: 9 292
Виж този шоко-мус на Йоли.\не съм го правила/.  Ако не сложиш портокал , а вода за желатина е горе-долу същото. Каквото съм правила по нейна рецепта винаги е ставало.
 http://yoli-www.blogspot.com/2009/02/blog-post_27.html

# 14
  • Мнения: 0
Шоколадов мус с кафе

Необходими продукти:

200 гр. шоколад
100 гр. течна сметана
2 яйца
50 гр. масло
20 гр. безкофеиново нес кафе
1/2 пакетче желатин (5 гр.)
щипка сол

Шоколада, маслото и кафето се разтапят на водна баня, добавят се разбърканите желтъци и предварително разтопения желатин. Оставя се настрани. Разбива се сметаната. Добавя се на малки дози към шоколадовата смес, разбърква се внимателно. Разбиват се белтъците със щипка сол твърд сняг, много внимателно се добавят и те. Разбъркава се всичко с дървена шпатулка до получаване на хумогенна смес.

Последна редакция: сб, 07 яну 2012, 15:16 от Eliza_bet

Общи условия

Активация на акаунт