Днес опитах да направя шоколадов мус, но изглежда сбърках някъде с изпълнението на рецептата.
Рецептата е тази:
ПРОДУКТИ:
80 гр. натурален шоколад
120 мл. прясно мляко
2 листа желатин (за ориентир – за литър течност се използват 12 листа)
250 мл. течна сметана (ако е неподсладена – добавяме 2 с. л. захар при разбиването)
2 с. л. Адвокат (по желание)
1 пак. ванилена захар
Натрошаваме шоколада на малки парченца и го разтапяме на водна баня в прясното мляко. Внимаване да не заври. Когато всички бучици са се разтопили, оставяме настрани да изстива, разбърквайки от време на време. Според инструкциите на желатина го накисваме и съответно разтапяме на водна баня. С миксер разбиваме сметаната, докато стане на твърд крем. Към нея добавяме Адвоката и ванилената захар. Отново разбъркваме добре. Когато сместа от мляко и шоколад е изстинала съвсем, добавяме я към сметаната. Прибавяме и желатиновата смес и разбъркваме всичко много добре с шпатулка (като не прекаляваме, за да не спадне сметаната). Разпределяме в чаши (при мен 4 стъклени) и прибираме в хладилник за няколко часа, докато мусът се стегне. При сервиране може да гарнираме с още Адвокат или бисквитка.
Аз направих следното: Разтопих шоколада в млякото на водна баня, докато стана хомогенна смес, като преди това добавих и лъжичка нескафе, защото харесвам вкуса му. Накиснах малко повече от 3 грама желатин в около 30 мл хладка вода, докато набъбне. Мисля, че водата беше повече, защото набъбналите гранулки плуваха вътре, а изчаках 30 минути...
Разбих сметаната, но по липса на ванилена захар, сложих 2 лъжици пудра захар и ванилия на прах. Мисля, че допуснах грешка, защото изсипах захарта още в началото, а не след като разбих сметаната. В резултат на това тя така и не стана на твърд крем. Остана си с меки върхове и колкото и да бърках с миксера, консистенцията не се промени, особено пък след като сипах вътре и 2 с.л. Бейлис.
След това сложих 30-те милилитра вода с разтворения желатин на водна баня, за да се стопи. Стана много воднисто и част от желатина се отложи на дъното на съда, въпреки че по моя преценка температурата беше ниска.
Накрая смесих всичко и се получи нещо като горещ шоколад. Представях си го по-гъсто някак... Сега, няколко часа по-късно, опитах "произведението". Мусът е с гъстота на мед и май няма изгледи да се сгъсти повече. Вярно, много е вкусен, но като чуя "мус", си представям нещо по-креместо...
И така, моля, кажете ми къде сбърках? Трябваше ли да прибавя разтворения желатин в още вода? Къде другаде може да съм допуснала грешка?
В подфорума има много кулинарни майсторки, така че ще съм благодарна за всяко мнение и препоръка!