П А Р А Д Н А С Ъ С Т А В К И Т Е
К А Н Е Л А
Канелата представлява кафявата кора на канеленото дърво, която се суши, навива на руло и приема форма, известна като канелена пръчка. Канелата може да се намери във формата на пръчици канела или на прах.
Съществуват около сто сорта Cinnamonum verum (научното наименование за канела), но Cinnamonum zeylanicum (Цейлонската канела) и Cinnamomun aromaticum (Китайската канела) са водещите най-консумирани сортове. Цейлонската канела е известна също като „истинска канела”, докато Китайската - като „касия”. Макар че и двата вида са със сравнително сходни характеристики и са с ароматен, сладък и топъл вкус, ароматът на Цейлонската канела е по-рафиниран и силен.
Канелата е една от най-старите известни подправки. Тя е спомената в Библията и е била използвана в древен Египет не само като напитка, за аромат и в медицината, но и като средство за балсамиране. Считана е дори за по-ценна от злато. Около това време канелата става популярна и в Китай. В последствие канелата става една от най-популярните подправки и в средновековна Европа. Поради своето търсене, канелата е една от първите редовно търгувани стоки между Близкия Изток и Европа.
Цейлонската канела се произвежда в Шри Ланка, Индия, Мадагаскар, Бразилия и Карибите, докато касия се произвежда предимно в Китай, Виетнам и Индонезия.
Съхранение на канелата
Канела можете да си купите под формата на канелени пръчици или в прахообразна форма. Канелените пръчици могат да се съхраняват по-дълго от канелата на прах, но пък тя е доста по-силно ароматизирана. За качеството на канелата говори нейния мирис, който трябва да е сладък, силен и чист. Канелата задължително трябва да се съхранява в плътно затворен стъклен контейнер на хладно, тъмно и сухо място. Канелата на прах издържа около шест месеца, канелените пръчки остават свежи дори за повече от една година. Добра възможност за увеличаване срока на годност на канелата е съхранението й в хладилник.
Освен отдавна установените лечебни свойства на канелата при консумацията й, не са за пренебрегване и нейните благотворни качества при употребата й в аромат. Канеленият мирис повишава мозъчната дейност, от което вероятно следва да се заключи, че потребяващите парфюми с аромат на канела са с високо ниво на духовност и интелигентност. Освен това канелата е традиционно средство за сгряване, което я прави много уместна за сезона и наближаващите Коледни празници, когато човек има нужда не само от физическа топлина, но и от уюта на компанията на близки и любими хора. Прегръща ли ви канелата? Причинява ли ви топлината, от която имате нужда в мразовита вечер? Създава ли ви настроение на спокойствие и доверие, рисува ли ви картина на заснежени прозорци, горяща камина, чаша вино, чиния с уханен сладкиш... и още нещо?
Вие сте Заповядайте
Предишната тема.
Данни за теглото на пълни и празни флакони.
Формула на Бижу за съотношението мл - грам: 1мл. парфюм = 0,73 гр.