Кълновете - красота отвън, здраве отвътре

  • 583
  • 4
  •   1
Отговори
  • Мнения: 1 161
В България кълновете като част от хранителното меню са рядкост. Все повече жени обаче оценяват, че в тези на пръв поглед нищо и никакви семена се съдържат редица жизненонеобходими вещества.

Кълнове от жито

Те имат приятен сладък вкус, а здравословното им значение е изключително. Покълналото жито засилва имунната система и подмладява организма. Според изследвания в университета в Минесота след покълването зърната съдържат 6 пъти повече Витамин C в сравнение със суровите зърна.

Освен това в кълновете рязко нарастват витамините от група B, както и лесно усвоимите минерали - калций, фосфор и магнезий.

Кълнове от леща

Те са богати на протеини и са незаменими за безупречната работа на мозъка и нервната система. Освен това съдържат желязо, от което зависи кръвообразуването.

Кълновете от леща са известни и с козметичния си ефект - изчистват и подмладяват кожата, засилват косата, като дори не са редки случаите на потъмняване на побелелите коси. Според най-нови изследвания на Запад лещата е особено полезна за жените, тъй като стимулира женските хормони и я препоръчват на жените в критична възраст.

Кълнове от слънчоглед

Особено приятни вкус, те са много богати на протеини и наситени масти, забавят стареенето, помагат при сърдечно-съдови и жлъчно-чернодробни заболявания. В тези кълнове се съдържат калций, йод, мед, желязо, флуор, магнезий, фосфор, цинк и др.

Кълнове от грах

Те са богати на белтъчини и аминокиселини. Повишават тонуса на организма и стимулират обновяването на клетките, т.е. спомагат за запазване на младостта по-дълго време. Грахът съдържа витамините от група B, а те укрепват нервната система. Фолиевата киселина у тях действа благоприятно на кожата и косата.

Граховите кълнове са много ценни и поради факта, че съдържат лецитин и цинк, които повишават потентността на мъжете. Богато съдържание на целулоза понижава холестерина в кръвта и укрепва сърцето и кръвоносните съдове.

Кълнове от лук

Те са естествен антибиотик, унищожаващ болестотворните бактерии. Много подходящи за консумация при грип, кашлица, бактерии в устната кухина, атеросклероза, косопад, запек, затлъстяване, хемороиди, хронична умора, ревматизъм, чревни паразити, повишено кръвно налягане, туберкулоза, подагра.

Тук с гордост мога да допълня, че вече има и  coolcool
българска автоматична машина за домашно покълване.

# 1
  • Мнения: 243
Привет  Hug
Имаше период, в който и аз се бях запалила по кълновете. Правех си от жито и от люцерна, но ако трябва да бъда честна житните не ми се нравеха на вкус  Embarassed ама си ги хапвах.
Людмил, в поста си не си отбелязал люцерната- чувала съм, че точно тези кълнове са много полезни, т.к. корените достигат много надолу в почвата и извличат повече полезни вещества  Wink
А най-любими са ми соевите кълнове, но не можах да си намеря соя за покълване  Rolling Eyes
А такава машинка не ми е нужна  Crossing Arms правя си в една пластмасова плитка и широка кутия, като периодично пръскам отгоре с вода  Peace
Благодаря, че ме подсети, ще започна пак да си правя   bouquet

# 2
  • Мнения: 1 161
Привет  Hug
Имаше период, в който и аз се бях запалила по кълновете. Правех си от жито и от люцерна, но ако трябва да бъда честна житните не ми се нравеха на вкус  Embarassed ама си ги хапвах.
Людмил, в поста си не си отбелязал люцерната- чувала съм, че точно тези кълнове са много полезни, т.к. корените достигат много надолу в почвата и извличат повече полезни вещества  Wink
А най-любими са ми соевите кълнове, но не можах да си намеря соя за покълване  Rolling Eyes
А такава машинка не ми е нужна  Crossing Arms правя си в една пластмасова плитка и широка кутия, като периодично пръскам отгоре с вода  Peace
Благодаря, че ме подсети, ще започна пак да си правя   bouquet
да, правилно, пропуснал съм люцерната. Тя много се тачи на запад, продават я сушена, на таблетки, на чай. Има много минерали, витамин К, който е важен за усвояване на калция. Полезна е, особено за зимата, когато няма зелечуци на пазара.

проблема при гледането в кутии и буркани е, че няма проветряване, което естествено има в природата. И може да се завъдят плесени.

# 3
  • Мнения: 1 732
тази тема не дублира ли другата?
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=483772.0;all


проблема при гледането в кутии и буркани е, че няма проветряване, което естествено има в природата. И може да се завъдят плесени.

Е, хайде, сега, зависи от кутията / буркана. На пазара има специални такива за покъване, които са произведени с дупчици именно за проветряване. Ако пък ще позлваме обикновен буркан, отгоре се слага едра марля и се разстила по стените на целия буркан.

# 4
  • Мнения: 36 001

и форумът е по-подходящ  Grinning

Общи условия

Активация на акаунт