Чугунени тигани-от къде?

  • 25 105
  • 42
  •   1
Отговори
# 30
  • Мнения: 300
Аз имам Лодж - чугунен тиган без покритие. Пише в упътването да се намаже с растителна мазнина и да се пече във фурна на 170 градуса час и половина. Слагам го върху алуминиево фолио за печене, да не цапа много. Разбира се, одимява се цялата къща - явно вентилацията ми куца. Така се образува временна патина, която пак се изтърква, май на третото четвъртото печене вече се задържа окончателно. Миризми не пренася - само риба не съм правила. Когато го ползвам, веднага го измивам с веро и гъбка и го подсушавам. Струва ми се, че ще си купя следващият път съд с емайлирано покритие, нещо това печене много ми досажда. Но вкусът на храната е невероятен наистина.
Не мога да го правя това в печката (предполагам има вариант и на котлона), защото избрах вариант с дървена дръжка. Всички други вариации (с чугунена, стоманена, силиконова) мисля, че стават да се ползват и във фурната.

Далеч съм от идеята точно аз да давам съвети в случая, но пише, че точно миенето с препарат пречи на образуването на патината  Peace


Значи без това изпичане сега няма да се оправят нещата?  Rolling Eyes

# 31
  • Мнения: 505
Ами миенето "с мек препарат" не е по книга, препоръчва се като поизстине съда да го напълниш с гореща вода и да го изтъркаш така, ама на мен все ми е чоглаво, че няма да е чист. После подсушаваш и намазваш леко растителна мазнина. Това е по учебник. Да питаш защо се дърпам толкова, но по моя тиган все още всичко залепва и пада сериозно стържене след употреба.

# 32
  • Мнения: 120
но по моя тиган все още всичко залепва и пада сериозно стържене след употреба.
Аз правя така :След като изстине тигана го напълвам  с гореща вода и малко веро и го оставям да покисне малко - после всички залепвания  се отделят лесно при миене. Намазвам го с олио и отвън и отвътре и следващия път при печенето го намави с мазнина преди печенето като обикновен тиган или мажа с четка /омазнена /продуктите ,които слагам на него. Само веднъж ми пое миризнмата от едно гадно свинско месо/онази на лекарства и нещо тежко/. Щях да убия месара с тигана  Mr. Green - толкова бях побесняла.После изпекох кило- две тиквички , които подправих с много чесън за да могат да се ядат и после миризмата изчезна.

# 33
  • Мнения: 300
Така, сега почетох още малко. Това изпичане може да се направи на котлона. За целта обаче трябва да се използва олио с висока точка на горене (точката на горене е като почне да пуши Simple Smile). Такова олио трябва да се използва и за пържене естествено. Има доста таблици в интернет за различните олиа, но нарочно не давам линк, защото се разминават.

Аз съм си свикнала с нашенското слънчогледово олио. Зехтин обичам само на салата от моркови и на нищо друго. Тук обаче слънчогледовото има един мнооого по-силен вкус на слънчоглед. Със сигурност е по-здравословно, но не мога и не мога да свикна с вкуса. Затова започнах да използвам и за салати и за готвене олио от гроздови семки - няма вкус. В един от източниците пише, че това олио има много висока точка на горене. Аз и сама го виждам, защото не ми пуши и при много висока температура, особено сравнено със слънчогледовото, което пуши та се не знае Simple Smile

Има един позитивен момент в цялата работа и той е, че чугунените тигани с времето ставали все по добри  Mr. Green Е, това ме крепи  Laughing

Чесно казано не ви разбирам какво сте се хванали за това веро  Peace Peace Peace Баба ви все с веро мила  Mr. Green  Hug
Пише даже ако няма нужда (няма нищо залепнало) и с вода да не се мие, а само да се забърше със салфетка.

На мен лично не ми пречи - дори да преположим, че след горещата вода е останало нещо, то при следващото загряване със сигурност ще се стерилизира  Simple Smile

Добавям нещо, което ми бе интересно, даже най-отдолу има отговор на основния въпрос в темата Wink http://funkook.tumblr.com/post/567986197

Последна редакция: пт, 21 окт 2011, 13:04 от Шанта

# 34
  • Мнения: 300
Втори опит за палачинки днес  Embarassed - реших да му дам още един шанс преди процедурата с изпичането - перфектни:)

Сутринта течността ми беше леденостудена и май разредих твърде много с мляко. Отдавам неуспеха не на тигана, а на производствения процес и продължавам в същия дух  Simple Smile

# 35
  • The point of no return
  • Мнения: 822
Здравейте, момичета!

Препоръчаха ми ги и на мен тези чугунени тигани и сега съм в процес на избор  Crazy

Забелязвам, че има много скъпи тигани, и много евтини, та съм в голяма чуденка, ще ви следя  Grinning

# 36
  • Мнения: X
Джемма От къде ти е чугуненият тиган?

# 37
  • Пловдив
  • Мнения: 686
Искам да си купя тиган, но не тефлонов. Купих си 2 тефлонови 2004 г. на ТЕФАЛ с точки от БИЛА. Как ли не ги пазех, но тефлона се излющи. И двата вече ги изхвърлих. Сега си купих 1 керамичен/но не е на ДЕЛИМАНО/. Много е удобен, лек и хубав, но както и да го пазя, вече се появи първата драскотина. 

Отидох в 1 магазин за ресторантско и сладкарско оборудване да купувам пош за тесто и там видях тигани-ПРОФЕСИОНАЛНИ. Доста тежат и са с метални дръжки, че да можели да се слагат и в печката. Момчетата от магазина ми казаха, че били чугунени. Едните от тях бяха с незалепващо покритие. Когато ги попитах дали не е тефлон ми казаха, че тефлона е боклук работа и бързо се унищожава. Това незалепващо покритие било от някакви метални стружки.
   Имате ли представа какво е това покритие?   

Този тиган, който ми хареса е 28 см. - 65 лв.
Тиган от 24 см. - 50 лв. и нещо

Попитах, дали като тежи толкова няма да се загрява трудно и ми отговориха, че няма проблеми със загряването. Много съм му се навила, но нямам много имформация по въпроса. . Вече обаче съм решила да си купувам малко неща, но професионални. Май са по-качествени от шир-потребата.

Какво всъщност е патина?

# 38
  • Мнения: 20
ами аз гледах в този сайт http://shop.elekom.bg/index.php?main_page=product_info&cPath … p;products_id=438 ама някой има ли инфо за качеството? newsm78

# 39
  • Мнения: 505
Искам да си купя тиган, но не тефлонов. Купих си 2 тефлонови 2004 г. на ТЕФАЛ с точки от БИЛА. Как ли не ги пазех, но тефлона се излющи. И двата вече ги изхвърлих. Сега си купих 1 керамичен/но не е на ДЕЛИМАНО/. Много е удобен, лек и хубав, но както и да го пазя, вече се появи първата драскотина. 

Отидох в 1 магазин за ресторантско и сладкарско оборудване да купувам пош за тесто и там видях тигани-ПРОФЕСИОНАЛНИ. Доста тежат и са с метални дръжки, че да можели да се слагат и в печката. Момчетата от магазина ми казаха, че били чугунени. Едните от тях бяха с незалепващо покритие. Когато ги попитах дали не е тефлон ми казаха, че тефлона е боклук работа и бързо се унищожава. Това незалепващо покритие било от някакви метални стружки.
   Имате ли представа какво е това покритие?   

Този тиган, който ми хареса е 28 см. - 65 лв.
Тиган от 24 см. - 50 лв. и нещо

Попитах, дали като тежи толкова няма да се загрява трудно и ми отговориха, че няма проблеми със загряването. Много съм му се навила, но нямам много имформация по въпроса. . Вече обаче съм решила да си купувам малко неща, но професионални. Май са по-качествени от шир-потребата.

Какво всъщност е патина?
Ако тиганите, които са ти показали, настина са от чугун и с покритие, значи са и много евтини. За дебелината не се притеснявай, лесно се свиква. Тъй като разпределят топлината бързо и равномерно, храната пак се готви бързо, като в леките тигани, но по-равномерно и в дълбочина.
Това покритие от стружки, за съжаление, не ми е ясно.

# 40
  • Мнения: 4 401
Това покритие от стружки, за съжаление, не ми е ясно.
Стои такова едно лъскаво.Новите Lodge са с такова и пише че не се пекат,но и не се мият с грапава гъба и препарат а само с мека гъба и вода.В края на лятото закупих такъв 28см Lodge за около 37 паунда от амазон.
Пишеше че се пръска със спрей малко мазнина и се готви.Действително не залепва.Ползвам го за месо и зеленчуци.Но с мазнина.
Без мазнина не става.Опитах с яйце започна на залепва и веднага го махнах за да не съсипя тигана.Ако го бях чакала да се изпече  не ми се мисли.Та незалепващи са но с мъничко мазнина.Паднало е ограничението за кисело с новото покритие.Все така тежи обаче ,но пък миенето е само изплакване и леко забърсване и поне видимо е чисто.Съхранявам го намазан с мазнина .

# 41
  • Мнения: 505
Това си е супер! Храната става много вкусна в Лодж, направо превъзходна! Ако не беше неприятното миене и непрестанното ръждясване, сигурно щях да го ползвам всеки ден.

# 42
  • Балчик
  • Мнения: 9 220
Джемма От къде ти е чугуненият тиган?

Аха, аз много рано виждам питането ти, но все пак да отговоря- от Ибей.

Общи условия

Активация на акаунт