Колко често се изварява помпата за кърма?

  • 4 316
  • 25
  •   1
Отговори
# 15
  • София
  • Мнения: 2 190
Цитат на: boo

Другият вариант е да си вземеш таблетки за стерилизиране - течността трае 24 часа, само бълбукваш помпата вътре - и готово.

Това ще го пробвам! Мерси за идеята!
Аз бях чела за тези таблетки тук, във форумите, но /простете за невежеството/ си мислех, че за всеки път трябва нова таблетка за стерилизация. Щом е за 24 часа - става.

# 16
  • София
  • Мнения: 2 190
Цитат на: Collibri
А като я замразявате, наведнъж ли замразявате една порция или как?!
 Защото аз се изцеждам след кърмене, каквото остава от гърдата -а то е 20-30-40 мл, после на следващото кърмене добавям още ако има - и държа в хладилника - 24часа... И ако има нужда додавам добавка допълнително.
Но си мислех ако искам да замразявам... наведнъж ли трябва да съм се изцедила?!
Как постъпвате вие и по колко всъщност изцеждате?! за са замразите?

И аз съм така. До замразяване още не съм стигнала. Просто изцеденото след сутрешните кърмения ползвам да додавам следобед или вечер.

# 17
  • Мнения: 3 569
Не знам за преваряването на помпите, но с едно съм съгласен и boo го е казала: "Не! на женските мустаци." Simple Smile

# 18
  • Мнения: 7 106
Колибри,
няма проблем от събраната през целия ден кърма да направиш една порция и да я замразиш.Кърмата издържа в хладилник 24 часа.Ако изцеждаш по повече,замразявай такова количество,каквото после ще ползваш наведнъж,за да не се налага да изхвърляш - например 50мл,100 мл и  т.н.Имай предвид,че веднъж размразена кърмата,не може да се замразява повторно.

# 19
  • Анкх-Морпорк
  • Мнения: 3 476
Кърмата е ИДЕАЛНА СРЕДА ЗА РАЗВИТИЕ НА БАКТЕРИИ!!!

Съдържа захари, белтъчини и мазнини, все неща, с които бактериите се хранят.  

Помпата за кърма я изварявайте. Ако кърмата се замразява, най-добре е да се изцежда с ръка направо в пликчето за фризера.

Защо лекува конюнктивит - защото съдържа ензим, който убива бактериите - нарича се лизозим. Той се съдържа сьщо в слюнката и сълзите.

# 20
  • Мнения: 3 379
Не знам дали е идеална среда за развитие на бактерии кърмата, но факт е, че моят Гого вече втора седмица се храни с изцедена кърма от юни-юли и няма никакви проблеми. А аз от самото начало изварявах само по веднъж на ден първо, а после почнах и през ден, два.

Във всеки случай не можеш да държиш детето си в стерилна среда - в някакъв момент ще започне да поема и бактерии помежду всичко останало. Освен това кат осметнеш, че той лапа каквото докопа вече, какво ти изваряване въобще...

# 21
  • Анкх-Морпорк
  • Мнения: 3 476
Има огромна разлика между това,  детето да лапа играчки, вдигнати от пода, и да яде кърма, в която са се развили бактерии!!!
Когато детето лапа играчки от пода, в устата му му попадат предимно спори на бактерии, които не винаги се развиват, многобройните защитни механизми на организма се грижат за това.
Когато в недобре съхранена кърма се развият бактерии, настъпва ФЕРМЕНТАЦИЯ. Разликата е като между прясно мляко и пресечено прясно мляко. Идеята е да се предпазим от ферментацията.

# 22
  • Мнения: 3 379
Ако има ферментация, няма ли да е пресечена кърмата? Като при прясното мляко.

А иначе - никъде по сайтовете и книгите със съвети за кърмачки не съм чела, че е задължително да се изварява или стерилизира помпата за кърма след ВСЯКО цедене.

За да не съм голословна, копирам:

This is the basic technique for hand expression:
1. Wash your hands before you start.
2. Express into any clean container – bottle, cup, bowl, etc.  You don’t need to boil it, just wash with hot soapy water or run it through the dishwasher. Don’t touch the inner surface after you clean it.
...
Follow the manufacturer’s instructions on cleaning the pump.  Only the parts that actually touch the milk need to be cleaned, and usually hot soapy water or running them through the dishwasher is all that is needed, although they can be boiled as well.

Източник: Breastfeedingbasics.com: Collecting and Storing Breastmilk

# 23
  • Анкх-Морпорк
  • Мнения: 3 476
Да, ако има ферментация, ще се пресече, но не ти ли се е случвало млякото да си изглежда прясно и след като го кипнеш, да се пресече... а кърмата не я кипваме.
Относно инструкцията - там пише да се мие с гореща сапунена вода, в съдомиялна  - повечето бактерии загиват над 40 градуса,  по издръжливите - на 60, остават спорите... Сапунът също убива бактериите.
Ако искаш, не изварявай, ама все пак внимавай...

# 24
  • Мнения: 3 379
Е, внимавам де...  Simple Smile

За мен е важно, че след като бебчо вече е ял от тази кърма, която съм изцеждала и нищо му няма (да чукна на дърво), значи е ок.

Мерси все пак за разяснението. Добре е да се знае това за бактериите за в бъдеще.

# 25
  • София
  • Мнения: 2 190
Цитат на: firebird
повечето бактерии загиват над 40 градуса,  по издръжливите - на 60, остават спорите...

Ясно - значи ако потопявам в кипнала вода, без да варя след това, почти на 100 % е обеззаразено.

Общи условия

Активация на акаунт