МАШИНА ЗА ХЛЯБ -42 ТЕМА

  • 67 870
  • 745
  •   1
Отговори
# 720
  • София
  • Мнения: 7 881
Тази вечер реших да направя доматен хляб по тази рецепта :

Доматен хляб

...
200 мл. доматено пюре/дом. сок, млени домати/
...

заредих машината и отидох да къпя и приспивам малкия. След час и малко поглеждам да видя какво става, а вътре сместа като за кекс  ... че нещо не ми допадна висенето почти час до машината да я наблюдавам и да добавям брашно  Crossing Arms

Нали ме разбирате, че гъстотата на доматеното пюре е една, па на сока втора а пък на настърганите домати трета. Изобщо как може да се дава така рецепта без да се уточняват различните обеми.

И така ... Доматен хляб.

Омесете си хубаво тесто за най обикновен хляб, но по-твърдо от обикновеното. Сгорещете масло или олио, сложете в него босилек или мащерка и веднага го махнете от огъня и го оставете да се охлади. Добавете ароматизираното масло към доматеното пюре и го разбъркайте хубаво. Пуснете отново машината на програма за месене и оставете да минат единичните превъртвания. Като почне машината да върти постоянно добавяйте по малко от доматеното пюре докато се поеме хубаво от тестото. Ако тестото ви се струва прекалено меко, добавете една или две супени лъжици брашно (най добре царевично). Лично аз никога не съм се притеснявал от меко тесто (не говоря за кексово, а за меко тесто).

И ... от там нататък по обикновения ред.

Моят съвет е да си приготвите доматената добавка предварително. Па ако ви се играе едната половина от тестото да оставите чиста, а другата да омесите с доматената добавка, па после да ги усучете ... айде да не продължавам.

Сега ... ще се юрнете да ме питате ама колко масло, па колко домати, па колко босилек. Ами не знам, никога не готвя по рецепти винаги готвя по вътрешен усет, пък си зависи и от обема на тестото нали. За всеки случай доманетото пюре не бива да е повече от 10 максимум 15 % от обема на тестото. А маслото (или олиото) толкова колкото подправките (босилека или мащерката, па ако имате и смарагдла още по-добре) да се омаслят (иначе ще стоят на клечки в хляба) и ако са сухи да се „освежат” ( не става с вряла вода - пробвал съм го, мазнината е тази която ще поеме ароматите им и ще ги разнесе после).

Приятен апетит !

Последна редакция: сб, 10 сеп 2011, 00:42 от дядо хаджия

# 721
  • Мнения: 1 111
а някой пробвал ли е да замеси БГ содена питка в машината,в смисъл нали като е содена не се меси толкова много и какво да й втасва толкова....та така де,понеже ме мързи да меся,пък и аз обичам содени,дали може машината да ми я омеси...програмата ми за месене е 1,20 ч.
Та има ли някой с опит?
ама какъв е проблема да не изчакаш края на програмата и да прекъснеш месенето когато си поискаш ? какво те притеснява  newsm78
това,че машината меси да речем 15 минути....не  ели много за соден хляб

 Кимбърли, козунаците аз само ги меся в машината,на програмата за месене, а си ги пека във фурната във форма за кекс напр. /тестото става доста,така че разделям за две или три тавички/

Последна редакция: сб, 10 сеп 2011, 11:57 от tuly

# 722
  • София
  • Мнения: 7 881
а някой пробвал ли е да замеси БГ содена питка в машината,в смисъл нали като е содена не се меси толкова много и какво да й втасва толкова....та така де,понеже ме мързи да меся,пък и аз обичам содени,дали може машината да ми я омеси...програмата ми за месене е 1,20 ч.
Та има ли някой с опит?
ама какъв е проблема да не изчакаш края на програмата и да прекъснеш месенето когато си поискаш ? какво те притеснява  newsm78
това,че машината меси да речем 15 минути....не  ели много за соден хляб
....

До колкото разбирам точно това ви се предлага. Да месите толкова време, колкото прецените и след това да превключите на програмата за печене. Лично аз го правя много често, особено с арбанашкия хляб.

# 723
  • Мнения: 7 779
това,че машината меси да речем 15 минути....не  ели много за соден хляб
ако ти трябва месене 5 мин - изключваш машината след 5-та мин.
ако ти трябва 20 мин - изключването става след 20-та мин.
много е лесно , да знаеш от мен  Joy

# 724
  • София
  • Мнения: 1 312
Привет на всички любители на хубавия хляб!
Днешното хлебче
 Така хубаво ухаеше, на терасата бях поставила машината за хляб и съседите усетиха, Simple Smile че има прясно хлебче наблизо... Simple Smile

# 725
  • Австрия
  • Мнения: 28
Привет момичета и МОМЧЕТА,   Wink

наскоро ви споделих, че мисля да си купя нова книжка с рецепти за хляб. Та направих го, купих я.
Това е първия хляб от нея. За хляб направен почти само от ръж е много добре. Не съм го разрязала, че е още горещ. Утре за закуска, дано да се сетя да снимам.

Ръжен хляб по селска рецепта ( Австрия )

# 726
  • Мнения: 1 111
да,наистина така ще направя...Бонго и Дядо Хаджия,благодаря...ще пробвам

хей,дружина, има ли желаещ за оформяне на новата тема или да се заема пак аз?

# 727
  • Мнения: 3
Искам да попитам ако някой има хлебопекарна NEO ,има ли по-къса програма от 3часа.И още един въпрос -когато си избера програмата и дам старт ми се показва 1,а не например 6 програмата която съм избрала.

# 728
  • Мнения: 276
mukimi, аз имам Нео БМ-201, 4-ри от програмите са 3 часа и отгоре, другите са по-малко от 3 часа. След като дам старт, не се показва 1, започва да си работи програмата която съм задала. Thinking

# 729
  • Мнения: 3 410
Мукими, изключи си машинката от контакта за няколко часа  Peace

# 730
  • Мнения: 1 111
при последните ми 2-3 хляба,след изпичането им и при опитите ми да ги извадя от контейнера, все ми остава залепнал хляб около бъркалките,което прави ваденето трудно, а  и хляба ми остава с големи дупки от долу Sad  как да  се преборя с това?

# 731
  • София
  • Мнения: 102
при последните ми 2-3 хляба,след изпичането им и при опитите ми да ги извадя от контейнера, все ми остава залепнал хляб около бъркалките,което прави ваденето трудно, а  и хляба ми остава с големи дупки от долу Sad  как да  се преборя с това?
След като извадиш контейнерчето от машината остави хляба да престои в него 5-10 минути и тогава го вади, образува се конденз и хлебчето излиза по-лесно. Аз, обаче, винаги вадя бъркалката след последното премесване, като започне последното втасване. Няма грешка - хлебчето излиза лесно и е с малка дупка.

# 732
  • Мнения: 9 776
при последните ми 2-3 хляба,след изпичането им и при опитите ми да ги извадя от контейнера, все ми остава залепнал хляб около бъркалките,което прави ваденето трудно, а  и хляба ми остава с големи дупки от долу Sad  как да  се преборя с това?

И при мен се получава поради олющеното покритие на бъркалката. Най-добре ако и при теб е така, да я смениш, но за мен се оказа мисия невъзможна. Можеш да слагаш мазнината от рецептата върху бъркалката, в случай, че не ти тече казанчето. Wink

# 733
  • Мнения: 1 111
баба Станислава,аз именно така правя,винаги оставам да преседи поне 5 мин.
Полина,ще пробвам с мазнината...иначе не ми  е олющено покритието на бъркалките Peace

# 734
  • София
  • Мнения: 2 658
Привет и от мен!

След сигурно 3 месеца пауза се включвам отново и то за съжаление с въпрос и милба за съвет. След като толкова дълго време нямах хлебопекарна, след като тръгна да се подпалва в цикъл печене, най-накрая я ремонтираха и от седмица си я ползвах. Днес я вдигам, за да я измия, както я бях накиснала и едната бъркалка ми изпадна отдолу. Не знам уплътнени ли е заминало, но няма задържане. Като с триста заоря я нагласих в машината, тръгна, но не посмях, да и пусна хляб да правя, за да не би да изтича от течността и да направи късо съединение.  Rolling Eyes Мога ли аз да сложа някакво уплътнение или си трябва нов контейнер?
Тъкмо вчера си я ползвах да ми измеси Болярската питка на Боляна и толкова ми беше хубаво....

Общи условия

Активация на акаунт