...
200 мл. доматено пюре/дом. сок, млени домати/
...
заредих машината и отидох да къпя и приспивам малкия. След час и малко поглеждам да видя какво става, а вътре сместа като за кекс ... че нещо не ми допадна висенето почти час до машината да я наблюдавам и да добавям брашно
Нали ме разбирате, че гъстотата на доматеното пюре е една, па на сока втора а пък на настърганите домати трета. Изобщо как може да се дава така рецепта без да се уточняват различните обеми.
И така ... Доматен хляб.
Омесете си хубаво тесто за най обикновен хляб, но по-твърдо от обикновеното. Сгорещете масло или олио, сложете в него босилек или мащерка и веднага го махнете от огъня и го оставете да се охлади. Добавете ароматизираното масло към доматеното пюре и го разбъркайте хубаво. Пуснете отново машината на програма за месене и оставете да минат единичните превъртвания. Като почне машината да върти постоянно добавяйте по малко от доматеното пюре докато се поеме хубаво от тестото. Ако тестото ви се струва прекалено меко, добавете една или две супени лъжици брашно (най добре царевично). Лично аз никога не съм се притеснявал от меко тесто (не говоря за кексово, а за меко тесто).
И ... от там нататък по обикновения ред.
Моят съвет е да си приготвите доматената добавка предварително. Па ако ви се играе едната половина от тестото да оставите чиста, а другата да омесите с доматената добавка, па после да ги усучете ... айде да не продължавам.
Сега ... ще се юрнете да ме питате ама колко масло, па колко домати, па колко босилек. Ами не знам, никога не готвя по рецепти винаги готвя по вътрешен усет, пък си зависи и от обема на тестото нали. За всеки случай доманетото пюре не бива да е повече от 10 максимум 15 % от обема на тестото. А маслото (или олиото) толкова колкото подправките (босилека или мащерката, па ако имате и смарагдла още по-добре) да се омаслят (иначе ще стоят на клечки в хляба) и ако са сухи да се „освежат” ( не става с вряла вода - пробвал съм го, мазнината е тази която ще поеме ароматите им и ще ги разнесе после).
Приятен апетит !