Първата рецепта с фурмите я сподели едно от майчетата живеещо в Арабските страни. Ще ви пусна това, което тя пусна като рецепта, пък аз си направих допълнение
Спирали с бадеми и фурми
5-6 кори за баница
400 масло
400 гр фурми без костилка(нарязани)
пол.лъж. канела
пол.лъж.джинджър
пол.лъж.индииско орех4е
половинка 4аша сметана
половинка 4аша бе4ени обелени бадеми(наситнени)
2 л кора от лимон
Върху пергаментова хартия корите се наслагвад една върху друга като по между им се ръси маслото.
Отделно фурмите подправките сметаната лим.кора се слагат на котлона и се бъркат непрекъснато докато стане нещо като каша и малко поизври сметаната
Изтиналата смес се разтила бърху корите в единият краи(по дължина).Завиват се на руло и се слагат за малко в хладилник да стегне.След това се режат на филиики около 1.5 см и се пе4ът в загрята фурна до порозовяване на корите
може да се сложе и пове4е от корите за баница въпрос на вкус
Та допълнително понеже нямах половин чаша бадеми, бутнах около 100гр бадеми и 200 гр шам фъстък (безсолен разбира се). И другата промяна, която направих е да сиропирам сладкиша накрая с 300гр захар, 300гр вода, 3с.л мед, 1 стик канела, кората на един лимон и сока на половин.
Резултата е горе долу това
С другата рецепта казвам благодаря на Долче вита
Ябълков сладкиш
6 лъж захар се карамелизират до светъл карамел на дъното на тавичка. Прибавят се 100 гр маслои отгоре плътно се нареждат ябълки на еднри парчета. Върху тях се слагат 1 чч едро нарязани орехи. Отделно се прави пандишпанено тесто от 3 яйца, 1 чч захар, 1 чч брашно, 1 пак бакпулвер и ванилия. Тестото се изсипва върху орехите, пече се на 180 около 25 мин. Още горещ се обръща в тортена чиния.
Към рецептата само добавих около 1 с.л канела, която наръсих върху ябълките.
Резултата е това и едно парче не много на фокус