Как да направя конфитюр от домати? Помогнете ми моля.

  • 7 369
  • 9
  •   1
Отговори
  • Мнения: 2
Как да направя конфитюр от домати? Моля помогнете ми.

# 1
  • Мнения: 1 589
търся рецептата,знам,че я сложих в "любими",но не я намирам.Провери в блога на Пепчо,рецептата е от там.

# 2
  • зад кестените
  • Мнения: 796
Да попитам първо за какви домати питаш, защото  има   конфитюр от    зелени доматчета   с   бонбони лукчета и един селски конфитюр от много  добре узрели  домати.Защото ако става дума за този със   узрелите домати искам и аз рецептата защото я имах но я загубих. Embarassed

# 3
  • на дъното
  • Мнения: 1 547
Ммммм нареждам се и аз на опашката за рецептата само,че с зелените домати.Помня от детството си една баба от село ни правеше и беше много вкусно.

# 4
# 5
  • зад кестените
  • Мнения: 796

 happy_mama Hug Hug Hug HugМного ти благодаря, това търсех е как не съм го видяла досега   Embarassed

Точно за това сладко си мислех , в голяма селска тава, викат бабите на село рания Laughing  Пепчо Heart Eyes сякаш си ми  прочела мислите Heart Eyes Heart Eyes Heart Eyes Heart Eyes ,  благодарности за  припомнянето  на тази любима  рецепта, да не се каня много ама таз година ще се пробвам да го направя.

# 6
  • Мнения: 45
Израстнах с нещо подобно на това, което Вие търсите.
Дали ще го наречем конфитюр,сладко или мармалад , мисля че не е голяма разликата.
Накратко: някакво количество домати ,августовски, се смилаше , слагаше се в една голяма тава да извира, и когато започнеше да се образува пътека, след дървената лъжица,която се придърпва по дъното на тавата ,се изсипваше някакво количество захар, и есенция „горска малина”, и се доваряваше, докато всичко , и захарта, стане хомогенна смес.
Поставяше/наливаше се в буркани, за през зимата , и се закусваше с пържени филии или питки.
Дано съм бил полезен !

# 7
  • зад кестените
  • Мнения: 796
 valentor благодаря  и на теб  bouquet, моята баба и тя го правеше така но за аромат му слагаше нещо друго някаква билка май беше.,  правеше го в промишлени количества  Даже и капачки не му слагаше а го покриваше с едни кърпички завързани с конец.Не мога и до ден днешен да си отговоря как можеше да издържи до другото лято.

Утре ще си търся тефтерчето с рецептите там имам записана една доста сполучлива рецепта за сладко   но    от     зелени    доматчета  и ще я напиша тук.

# 8
  • зад кестените
  • Мнения: 796
  zhivka Ето и рецепта за зелени доматчета.Взета е навремето от една   книга за  домашно консервиране.Препоръчват се доматчета от  сорт Идеял , подбират се добре развити дребни зелени но избистрени доматчета .Те  се се почистват от плододръжките и заедно с това се отрязва малко от връхната им част , като се изрязва  и част от семето.Почистените доматчета се варят
3- 4 пъти в отделни води  за  по 5 мин. за остраняване  на  горчивия им вкус , като след всяко изваряване се измиват    обилно със студена вода .След последното изваряване и измиване кожичките  на доматчетата се напуква  и те се  белят лесно.На 1 кг доматчета  се заварява  захарен сироп от 1 кл захар със 3 водни чаши вода  .Във врящия сироп се слагат  оцедените доматчета
 и се варят на силен огън до необходимата гъстота , като се бърка  постоянно и отпенва.Преди да го свалим от огъня  се поставят 2 ч. лъж лимонтозу. Когато е готово сладкото взето с лъжичка се точи, а не тече като вода.     Готовото сладко се налива  в добре измити  и после напълно изсъхнали затоплени  бурканчета .Затваряме ги и съхраняваме на сухо и хладно.
Ами това е!Ако  има нещо питай пак. Hug

# 9
  • Мнения: 2
Момичета, много Ви благодаря за съветите и за рецептите. Търсих рецепта от червени домати, но ще опитам да направя и от зелени доматчета.

Общи условия

Активация на акаунт