Как да си изпечем агнето по хайдушки ?

  • 6 090
  • 5
  •   1
Отговори
  • Мнения: 0
Здравейте всички Simple Smile
Изчетох всичкия интернет, но наистина търся по-скоро дискусия за горната рецепта.

Идеята е от миналия гергьовден и отлежава цяла година, но сме решени този година да печем агне. Тъй като сме млади и зелени всички, надявам се вие хората с повече опит да дадете акъл, понеже си е майсторлък. И единственото което мога да направя за да се опитам да предотвратя провала е проучване  Praynig

Понеже всичко ще се случва на диво в гората се спряхме на горната рецепта.
Въпроса е че не виждам, кой знае колко писано и то от хора който са правили. newsm78

Навсякъде пише че агнето се пъха в кожата и се шие.На места пише кожата се обръща.Но в крайна сметка се пече с руното навън нали ?
Въпроса не изгаря ли руното отвън не се ли омирисва цялото месо на пърлена вълна  Grinning щото манджата си отива. Вярно е че се наморкя хубаво преди да се зарови, но все пак.
Та се чудя как да упитомим рецептата някак. Чудих се дали да не се увие в някво фолио. Дайте някви идеи за пакета. Въпреки, че кожата си звучи най-добре. Другото е как се събира месото обратно в нея и как се шие. На 1 място пишеше, че и главата се пускала в кожата и се чудя откъде място за всичко. А и главата така ли се пече  newsm78
Другият чисто кулинарен въпрос е: Как мислите дали може да се нарежат дреболиите, заедно с зелениийки и оризец и да се изпекат вътре в агнето, като се зашие и да е пълнено. И дали ще се сготви по този начин заровено в трап.  chef
Добри хора приемам всяааакакви идеи, за готвенето така че да стане по вкусно. Адски ще съм благодарен ако откликнете.

Второто нещо е копаенето на трапа и жарта в него. Мисля си докъто жарта нагаря да наслагаме и камъни отдолу че и отстрани които да се нагорещят. И върху тях да се зарови агнето. Или няква ламарина, защото не мога да преценя колко е достатъчна топлината от жарта отдолу.
Колко жар всъщност трябва да остане отдолу. Последно пеках яре на пещ и заради малкото вода изпозагоря та сега ме е страх да не стане същото. Май тук в форума някой беше писал, че няма как да стане сухо като се пече по-хайдушки. Ако наистина е така би било чудно Simple Smile.. защото просто може да го печем повече за да сме сигурни.  chef
Другото мисля, че няма какво да се обърка. Смисъл 6-8 часа огън отгоре. Но ако има нещо по-специфично казвайте.

Благодаря мн. на всеки писал Simple Smile ще следя зорко темата

# 1
  • Мнения: 0
май никой не го е готвил това  Shocked
нищо де пиша пак с надеждата да вдигна темата и някой да види Simple Smile

# 2
  • Пловдив
  • Мнения: 2 516
Да ти кажа досега не съм виждала някъде чеверме да се пече с кожа newsm78

http://prikachi.com/images/380/3299380e.jpg - и нито едно не е с кожа  Grinning

Не че лично съм пекла, но съм присъствала. Тънкостите са в дупката да се накладе богат огън от подходящо дърво, така че да има жарава за 4-6 часа за печене после. Слага се после на 2 чатала, върти се периодично и се маже (с дълга пръчка на върха на която в тензух е завито масло/мас). Става доста бавно (няколко часа), за да не прегори отвън, пък да е сурово вътре.

Пък също доколкото знам, по хайдушки значело да си го хванеш просто от нейде и да си го опечеш, та е в доставката, а не в печеното хайдушкото  Mr. Green

# 3
  • out of space
  • Мнения: 8 573
И аз ти препоръчвам чеверме. Най-хубавото му е, че се слага голяма тава отдолу, където да капе мазнината и в нея се подреждат филии хляб. Няма такава вкусотия- последният път изобщо не стигнах до агнето, наядох се с намазнените горещи филии  eat

Това с трапа и кожата, хмм...не ми се вижда лесна работа. Каквото и да решиш- моля, пусни после снимки.  Simple Smile

# 4
  • Мнения: 5 001
Ние правим агне така в кожата,както е описано(в кожата,която се зашива и се намокря хубаво преди да се сложи и зарови....Месото го овкусяваме със сол,черен пипер и така го слагаме в кожата.....Дробсърмата я правим отделно....

http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=415187.msg11964875


Правили сме и вариант в голяма дълбока тава с капак или фолио....И самата тава се заравя в жарта.....

И по двата начина става страхотно.

# 5
  • Мнения: 74
За нашето печено агне НА ТРАП в село Паталеница, прочетете - ТУК

http://colourmagicp.blogspot.com/2011/05/blog-post.html

Общи условия

Активация на акаунт