Жива закваска за кисело мляко ???

  • 49 316
  • 33
  •   1
Отговори
  • 1
  • 2
  • 3
  • Всички
  • Мнения: 1
Има ли някой представа какво представлява живата закваска за кисело мляко и от къде или как мога да се снабдя с такава smile3502?

# 1
  • Мнения: 258
запис,любопитна съм и за да науча.

# 2
  • Варна
  • Мнения: 1 179
Харесвам киселото мляко на ЕлБи, те изнасят от 1972г. за Япония и са може би едни от малкото фирми в България, които правят истинско кисело мляко. Продават и закваска, доколкото виждам в сайта им, но не съм се интересувала как точно да купя. Ето линк http://www.lbbulgaricum.bg/bg/products.php?m=2&s=26
Иначе съм чела в готварския подфорум, че някой купуват закваска на прах от аптеките.

# 3
  • Sofia
  • Мнения: 8 221
Аз вече не зная кое мляко е качествено и кое не...

# 4
  • София
  • Мнения: 90
Нас ни сервираха за закуска в едно хотелче в Панагюруще кисело мляко със закваска от Музея на киселото мляко в с.Студен извор, гр.Трън. От там си поръчват закваската и им я пращат, но не знам как точно става. Млякото беше страхотно. По-скоро приличаше на сметана. Нямаше кисела жилка, а беше като крем. Много ми хареса. Ако не намериш друг вариант, мога да се обадя до хотела и да питам.
http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9C%D1%83%D0%B7%D0%B5%D0%B9_%D0% … D1%8F%D0%BA%D0%BE

# 5
  • София
  • Мнения: 3 816
Аз съм взимала от тази.

# 6
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
аз имам закваска на прах и резултатът зависи много от прясното мялко.
в момента имам в хладилника кисело мляко от преди 2 седмици засвасено и грам не е кисело!
а се е случвало със същата закваска, но друго мляко на 5я ден да става кисело  Rolling Eyes

# 7
  • Мнения: 0
аз пък никога не съм ползвала друга закваска освен тази от кисело мляко.отивам в магазина и си купувам кофичка,на която пише, че има жива закваска,слагам по една малка лъжичка от нея и резултата е фантастичен(ядем натурално кисело мляко) после ползвам моето заквасено  мляко когато имам нужда

# 8
  • Мнения: 762
Гелева, от офиса им в София ли си купувала ? Разгледах им сайта, нямат много предтавителства и непредлагат доставка по пощата newsm78. което е много лошо за мен.  Дано се включи някой с друго предложение, защото аз отдавна се опитвам да намеря такава фирма.

# 9
  • Мнения: 9
     http://www.matatama.com/zakvaski     

 Това е един вариант за доставка на закваска чрез курер.

# 10
  • София
  • Мнения: 3 816
Зузи, от Софийския им офис съм купувала, да. Ако искаш им се обади и ги питай дали не доставят и с куриер. Peace

# 11
  • Мнения: 762
Как трябва да се съхраняват тези закваски? Имали изискване да се държат в хладилник и какъв им е срока на годност ?  Питам защото като си купувам пробиотици от аптеката някой от тях трябва да са в хладилник и ако ги поръчам през куриер да не се скапят

# 12
  • Мнения: 43
Здравейте момичета.Хубава тема.Препоръчвам жива закваска на LBB BY http://www.lbbulgaricum.bg/bg/products.php?m=2&s=26 .На мен самата ми го препоръча д-р Атанас Михайлов.Синът ми имаше проблем със стомаха и по негова препоръка си купуваме от LBB.1 пакетче с "добрите войници",така казваме на синът ни ,струва 4.80лв и е за 5 литра мляко.Аз забравих какво е да ядеш купешко мляко.Дори си взимам домашно прясно мляко и резултатът е...мммм.Пробвайте,нищо общо с което и да било купено кисело мляко.Не ги поръчваме по куриер,мъжът ми ходи на место ги взима и после -бам във фризера.

# 13
  • Мнения: 488
 dirama, от къде точно я купувате тази жива закваска LBB BY - от кой магазин или аптека. А като я сложиш във фризера не се ли поврежда и колко време след това е годна за подкваса ?

# 14
  • Мнения: 166
Жива закваска за кисело мляко продават в завода на Елби в София на Малашевска 12. Както е написала dirama едно пакетче е около 4-5 лева за 5 литра. Трябва да се съхранява във фризер при -18 градуса.

Dirama, а ти как точно подквасваш млякото като използваш тази закваска, може ли да опишеш по-детайлно? Като извадиш закваската от фризера трябва ли да престои на стайна температура?

# 15
  • Бургас
  • Мнения: 130
Привет, мацки! Виждам, че коментирате живите закваски.
Въпроса ми е каква закваска търсите за "българско кисело мляко" или просто "жива закваска". И двете могат да се получат от кофичка мляко в магазина, като трябва да се внимава, защото не от всички млека може да се получи добър материал за подквасване. За да получите хубаво кисело мляко у дома е много важно млякото да е добре сварено, (но не кипнато), охладено до температура около 48-52 градуса, хубава закваска и разбира се да се затопли за около 4-5часа. Добре е ако използвате за закваска кисело мляко, което сами сте подквасили да не го правите повече от два последователни път, защото закваската се изтощава и е възможно да получите продукт, който е с доста ниски вкусови качества. Успех на всички и  се надявам да ви бъда полезна Simple Smile

# 16
  • Мнения: 762
DeeDee76
в купешкото кисело мляко % на бактериите е доста малко. Ако си правиш киселото мляко с жива закваска ще е най-добре, но ние от провинцията май няма как да се уредим с такава.

# 17
  • Бургас
  • Мнения: 130
Зузи и аз съм в провинцията Simple Smile! В Бургас никъде не се продава лиофилизирана закваска на Елби или каквато и да е друга "българска" има закваски за кисело мляко, но не са за българското такова Simple SmileОпределено ако БДС е това, което описват, то би трябвало да няма проблем със заквасването и получаването на качествено кисело мляко. Лично аз обаче много държа на лактобацилусите, а много трудно намирам мляко в което да се виждагт живи "пръчици", макар и в малко количество Simple Smile

# 18
  • София
  • Мнения: 9 875
DeeDee76,ще те помоля да обясниш по-подробно ето тази част от написаното:
 Добре е ако използвате за закваска кисело мляко, което сами сте подквасили да не го правите повече от два последователни път, защото закваската се изтощава и е възможно да получите продукт, който е с доста ниски вкусови качества.
Искаш да кажеш,че след като подквасим кисело мляко два пъти ,повече не трябва да се използва това мляко за закваска,така ли?
Аз правя кисело мляко от около три години вече.Първата година заквасвах с мляко от магазина-получаваше ми се около три пъти с една и съща закваска.Тоест слагам от купешкото мляко,правя кисело,ползвам това кисело като закваска за ново и това новото пак като закваска Crazy...и дотам,най-много три четири пъти и заквасеното мляко ставаше гадно,с много цвик и парцалки в него.
В никакъв случай не искам да прозвучи като заяждане въпроса ми,напротив,много са ми интересни всякакви мнения и коментари по темата. Hug
От две години ползвам показаната по-горе закваска на ЕлБи.Купувам я от Женския пазар от едно магазинче-поръчвам си я и обикновенно на другия ден я доставят.Държат я в хладилник,а аз във фризер.Последно ползвах сухата закваска през октомври миналата година и оттогава си заквасвам с киселото мляко ,получено от нея.Не мога да преброя колко пъти,през ден подквасвам мляко,нито вкусовите му качества са променени,нито вида му.
Прясното мляко го кипвам,даже го оставям 5 минути да ври като го разбърквам постоянно.Може и да не е добре за киселото след това,но се надявам така да убия вредните бактерии,ако ги има.После същото това мляко го замразявам във фризера и през ден си вадя,за да правя кисело.Както е видно явно не спазвам нито една технология правилно-нито варенето на млякото,нито при съхранението му,нито при заквасването Mr. Green.Обаче получавам превъзходно на вкус кисело мляко,без да звучи самохвално-който го е опитвал винаги е оставал много доволен от вкуса.Става гъсто,показвала съм тук и снимка на обърнатия надолу буркан с отворена капачка-млякото си стои на мястото.Това,ако предварително не съм махнала каймака от прясното мляко.Обикновенно го махам и от него правя масло.
Във форума има много интересни теми по въпроса,включително и две теми с експерименти на една съфорумка с различни марки млека,ако на някой му е интересно може да ги изрови и да чете.

# 19
  • Русе
  • Мнения: 11 922
  Записвам се за темата. Купувам си заквасено кисело мляко от познат,който го кваси и винаги е гъсто и хубаво, ще се поинтересувам каква закваска ползва.

# 20
  • Бургас
  • Мнения: 130
Валенцето нищо не приемам като заяждане, защото мисля, че сме тук да споделим опита си, а въпроса ти е много внимателно и любезно зададен Hug. Явно аз не съм се изразила достатъчно ясно и разбрано - моя грешка Simple Smile! Embarassed
Не е проблем да ползваш и 5-6 пъти кисело мляко за закваска - въпрос е кога ще се получи фал. До толкова, че когато подквасиш едно мляко и от полученото кисело оставиш за да подквасиш следващото и след като подквасиш от новополученото кисело отново си оставиш подквас и т.н. се получава т.нар. "изтощаване на закваската". Ако използваш суха, лиофилизирани или каквато и да е друга готова закваска говорим за друго нещо, защото всеки път заквасваш със свежи бактерии. Бактериите като всички живи организми имат определен жизнен цикъл и т.нар. "работоспособност", която не е безкрайна и съответно закваска взета от едно изходно бурканче кисело мляко и пренасяна няколко пъти отслабва, изражда се и в един момент не може да осъществи млечнокиселата ферментация в което няма нищо опасно за здравето просто не получаваме свестен краен продукт. Относно повече от две заквасвания да не се правят с подквас от последователни партиди (така го наричам условно) го бяхме приели технологично, защото когато процеса е промишлен загубите са сериозни Simple Smile. Едно е да рискуваш с 2,3 или 5 литра мляко и друго е да рискуваш с около тон Simple Smile. Когато квася у дома спазвам за себе си принципа на две последователни заквасвания и после нова кофичка от магазина Simple Smile. Микроорганизмите са като хората - непредвидими. Едни са по-силни други по-слаби и съответно някои могат да заквасват 4,5,6 пъти други 2-3 пъти и така. Принципно има индикации за изтощаване на закваската. Млякото започва да се "точи", по-трудно коагулира, вдига киселинност без да е добре стегнато! Относно завирането на млякото според мен е по-добре да го загрееш 1-2 пъти до около 70-75 градуса и да го оставиш само да се охлади (поне при първото загряване), защото при кипването се разграждат важни вещества. Самата пастьоризация, ако се прави както трябва не допуска завиране на прясното мляко. Основоно пастьоризацията се прави заради салмонели, ешерихии и други патогенни микроорганизми, които се унищожават при около 70 градуса за 10 минути. Сега на доста места пастьоризират млякото под налягане, при по-ниски температури на принципа на автоклавирането ( образно тенджера под налягане), което не променя хранителните му качества, а същевременно го прави микробиологично безопасно и годно за директна консумация. Относно преваряването на млякото няма как да разбереш, че си разградил определени термолабилни вещества, това е все-едно да разбереш по вкуса, че вит. С се е разградил в свареният зеленчук Simple Smile. Просто е по-полезно да не се завира млякото, това имх предвид! Ако мога с  още нещо да помогна ще се радвам и се извинявам отново, но не съм особено добра в обясненията:)

# 21
  • София
  • Мнения: 9 875
Много полезни обяснения,много! GrinningСега прочетох отгоре-отгоре,но довечера като нямам дивеещи дечурлига около мен ще се постарая да вникна по-добре в написаното.
Аз подквасвам в уред,обикновенна йогуртница,но е факт,че при едни същи начални условия-закваска еднаква,прясно мляко еднакво-резултата в йогуртницата е в пъти по -добър от този под одеялото.
Значи заквасеното много пъти с една и съща закваска мляко ако има добър вкус и вид не е опасно за здравето,така ли да разбирам?
Аз,както писах,от октомври досега не съм променяла закваската и става все по-хубава,незнайно защо.Това не знам колко заквасвания прави,но като сложим седмично по три....не мога да сметна. CrazyАма са много.
За варенето на млякото ми е голям проблем.Искам хем да убия вредните бактерии,хем да оживеят полезните Laughing.Как да премеря колко са 75 градуса при варенето на млякото?Има си термометри сигурно,професионални някакви?
Много благодаря за отговорите,чета с интерес!

# 22
  • Мнения: 1 092
Здравейте,  киселото мляко на "Домлян" също става за закваска.

# 23
  • Мнения: 2
Няма мъртва закваска;) Пробваите с Елена или ЕлБи изпитано е. Погледнете и за млека по новият стандарт БДС те са една идея по кисели на вкус или с други думи киселото мляко преди 20 години. 

# 24
  • Дивия Северозапад
  • Мнения: 75
Момичета, знам че въпросът ми не е за тази тема, но се надявам някой да отговори. Купувам мляко от различни частници, които гледат крави. Стават вече няколко години. Това мляко подквасвам с направеното от мен рпедишно кисело мляко. Често се случва киселото мляко да има силен дъх на горчиви бадеми. Толкова силен, че нито аз, нито детето можем да го ядем. Винаги предупреждавам хората, от които взимам мляко, че съм кърмачка и че имам малко дете, което яде млякото, но явно те са безсъвестни и кой знае какво слагат в него или не дай Боже дават лекарства на животните. Моля, ако знае някой от какво е този дъх, да пише.

# 25
  • София
  • Мнения: 9 875
Идея нямам от какво може да е тази миризма. Обаче не бих купувала отново от същото прясно мляко. А да не би да е от подквасата? Може да пробваш със сухата закваска или просто да смениш твоята,може вече да се е "изродила".
Аз продължавам да си ползвам една и съща закваска от миналата есен и млякото става все така хубаво. Simple Smile

# 26
  • Дивия Северозапад
  • Мнения: 75
Взимам мляко от различни частници и при всички се случва. Не остана частник в нашия район от които да купувам мляко.

# 27
  • София
  • Мнения: 9 875
Да де,това имах предвид-пробвай да смениш самата закваска,не прясното мляко.

# 28
  • Под гъбата
  • Мнения: 1 457
Момичета, знам че въпросът ми не е за тази тема, но се надявам някой да отговори. Купувам мляко от различни частници, които гледат крави. Стават вече няколко години. Това мляко подквасвам с направеното от мен рпедишно кисело мляко. Често се случва киселото мляко да има силен дъх на горчиви бадеми. Толкова силен, че нито аз, нито детето можем да го ядем. Винаги предупреждавам хората, от които взимам мляко, че съм кърмачка и че имам малко дете, което яде млякото, но явно те са безсъвестни и кой знае какво слагат в него или не дай Боже дават лекарства на животните. Моля, ако знае някой от какво е този дъх, да пише.
Проблемът с дъха който усещаш , може да се дължи и на храната на кравата. Довечера ще разпитам по подробно мъжът ми, на кое лекарство може да се дължи.

# 29
  • Дивия Северозапад
  • Мнения: 75
mama_mima, много те моля  Praynig питай мъжа си, точно от това се притеснявам, че е от лекарство. Това е най-лошия вариант, защото кърмя бебе, отделно имам малко дете което яде от това мляко.

Последна редакция: ср, 13 апр 2011, 17:06 от Петлето

# 30
  • София
  • Мнения: 109
До толкова, че когато подквасиш едно мляко и от полученото кисело оставиш за да подквасиш следващото и след като подквасиш от новополученото кисело отново си оставиш подквас и т.н. се получава т.нар. "изтощаване на закваската". .....Бактериите като всички живи организми имат определен жизнен цикъл и т.нар. "работоспособност", която не е безкрайна и съответно закваска взета от едно изходно бурканче кисело мляко и пренасяна няколко пъти отслабва, изражда се.....
Интересно ми е как така се получава изтощаване на закваската? Преди години сигурно са подквасвали едно от друго млеката и е нямало от къде да купуват нова закваска. Как тогава преди не се е изтощавала?
А когато подквасваме, ние слагаме 1 лъжица подкваса. При самото подквасване не се ли образуват нови бактерии и те се разпространяват в цялото мляко и тогава те са нови бактерии, не са старите от най-първото мляко използвано за подкваса?
Аз си купих закваска на ЛББ и от там ми казаха същото, че мога да подквасвам най-много 2 пъти подред после се изтощавала закваската, но честно просто не ми е ясно поради гореизложените ми разсъждения.
Ако някой даде по-подробна информация, ще ми бъде интересно и полезно да разбера.
Благодаря

# 31
  • Мнения: 341
И аз тук, че ми стана интересно.

# 32
  • Мнения: 249
Много интересна тема, записвам се да я следя.

# 33
  • Мнения: 1
половин чашка с малко сол  от кис.мляко Елби или Елена /само да не е Верея, то се прави с тази на прах/ в затопленото пресно мляко и т.н. - в нета има мн писано как се подквасва кисело мляко в домашни условия!

Общи условия

Активация на акаунт