има ли глутен в кашкавала?

  • 4 870
  • 7
  •   1
Отговори
  • Мнения: 162
Здравейте мами.
Започнах захранване при моя мъж(на 25 години, има глутенова ентеропатия и започна да става изключително бързо килограми, опитвам се да внеса разнообразие в диетата му) и се интересувам дали в кашкавала има глутен и на коя фирма сте купували, давали на вашите деца и знаете, че не са имали проблеми след това.
Интересува ме също в суровите ядки има ли някаква обработка с брашна и може лида се дават след като се опекат? Благодаря предварително.

# 1
  • София
  • Мнения: 44 229
не би трябвало, все пак глутена е протеин съдържащ се в зърнените култури...не всички де...

ето една статия(от стотици)
http://www.bb-team.org/articles/3878_gluten#axzz1EcEi59ei

за ядките - не бих ги обработвала с брашно, то си има глутен.

# 2
  • Sofia
  • Мнения: 4 495
Може би ще намериш повече информация при майките в подфорума за деца с увреждания. Peace

# 3
  • Мнения: 162
аз знам че не би трябвало да има, но пише, че съдържа мая- а маята  за подкваса на хляб, не знам дали не е същата като тази за подквасата на кашкавала- ако Да, то не може да се консумира кашкавал, заради наличието на дрожди в маята  Sad

# 4
  • София
  • Мнения: 44 229
мая за сирене и мая за хляб са отделни неща...
нямам идея обаче за какви дрожди става дума... и от какво е добита маята за сирене...мисля има различни видове...

един съвет - запиши си час и поговори с един алеголог по въпроса.

http://dieti.rozali.com/dieti-lubopitno/p14268.html тук даже пише че се яде кашкавал.

Последна редакция: пн, 21 фев 2011, 22:06 от Angel_Dust

# 5
  • Мнения: 9 487
Ето ти полезно инфо:
http://glutenfree-bg.blogspot.com/
http://www.befit.bg/mag/tag/%D1%86%D1%8C%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D0%B0 … 0%BA%D0%B8%D1%8F/

и изобщо като напишеш "цьолиакия" в гугъл, ще ти излезнат много сайтове Wink

# 6
  • София
  • Мнения: 6 477
мая за сирене и мая за хляб са отделни неща...
нямам идея обаче за какви дрожди става дума... и от какво е добита маята за сирене...мисля има различни видове...

един съвет - запиши си час и поговори с един алеголог по въпроса.

http://dieti.rozali.com/dieti-lubopitno/p14268.html тук даже пише че се яде кашкавал.
Маята за сирене и кашкавал няма нищо общо с дрожди......Тя е смес от ензими...В миналото са се получавахи от агнешки стомахчета, сега се получават по микробиален път.

# 7
  • Мнения: 5
Знае ли някой къде има специализирани магазини в София за безглутенови продукти?

Общи условия

Активация на акаунт