каноли сичилиани

  • 6 944
  • 12
  •   1
Отговори
  • Мнения: 402
 Чувствам се малко неловко ,да ви представя този шедьовър на италианската /и по-специално сицилианската/  кухня. Затова се опитах да преведа оригиналната рецепта от този сайт  http://www.ricettedisicilia.net/dolci/il-cannolo-siciliano-la-ri … e-e-gli-aneddoti/ ,а по-долу ще напиша моя опит.

Необходими продукти за канолите                              
400гр. брашно
75гр. мас
40гр. захар
2 яйца
1 белтък
щипка сол
15гр. какао /не сладко/
60мл.  ликьор Марсала  
60мл. бял оцет
олио за пържене

Необходими продукти за крема
1кг. прясна овча извара
600гр. захар
щипка канела / по-добре е ванилия/
150гр.шоколадови топченца /продават се готови/
сиропирани череши /кандити/
сиропирани портокалови корички/кандити/

Приготвяне на канолите
Смесват се брашното,захарта,какаото и солта.Прибавете маста,размесете,прибавете яйцата ,марсалата и оцета,до не много твърдичко тесто.Прави се на топка и се оставя да почине поне 1ч. в хладилника.
Разточва се тънко,реже се на кръгчета с диам.10см. Последните се завиват на намазнени метални формички за каноли,като се мажат по ръбовете с белтъка ,за да залепнат. Пържат се в горещо олио,вадят се в/у кухненска хартия да изстиват.

Приготвяне на крема
Изварата предварително се оставя да се отцеди от водата,смесва се със захарта и се оставя да почине 1ч.,след което се минава през сито. Прибавят се канелата/ванилията/ и шоколадовите капки.

Канолите се пълнят,като в единия край се слага кандитната черешка,а в другия кандитната портокалова коричка.

Вижте тук http://www.google.it/images?hl=it&rlz=1I7MOOI_it&q=canno … =1123&bih=591

Това е оригиналният вариант. .Аз как го правя : Разделих горепосочената доза на 2. Не съм слагала ликьора Марсала в тестото.
За крема използвах кравешка извара,но от мн.хубава марка, и сложих само ванилия и захар по мой вкус.
От двата края слажих само ,разделена на 2 кандитна черешка.
!!! Канолите се пълнят само няколко часа преди консумацията,защото иначе се овлажняват !!
                              
 Това е моето произведения,но в този случай черупките/канолите/ са готови,аз направих само крема. Правила съм ги обаче и излизат добре и естествено по-вкусни от готовите Peace

# 1
  • Мнения: X
Разкошно изглеждат тези сладки изкушения Crazy Crazy,но  на фона на другите,за които си дала линк в търсачката,твоите личи,че са купешки,тъй като са с идеално еднакви форми.Въпреки,че на ръка няма да са така естетически перфектни,със сигурност ще са много вкусни Peace.Ще си запиша рецептата,само не знам на какво ще ги увивам Thinking,на прима виста може би на точилката.На крема освен захар,ванилия и извара ако му сложа мляко и едно Оле Ала Лабрекс  Winkще се получи перфектно.
Благодаря,че сподели с нас рецептата!  bouquet

п.п.оцета задължителен ли е ,може ли да се пропусне?

Последна редакция: пт, 11 фев 2011, 13:20 от Анонимен

# 2
  • Мнения: 402
На точилката няма да стане.. NaughtyЗавитите тестени кръгчета,се пържат заедно с металната формичка.
Според мен може да се използва в краен случай, металните формички за фунийки - т.е. няма да са каноли,ами фунийки с изварен крем  hahaha
В никой случай,естествено ако държите да опитате нещо доближаващо се до оригинала, не препоръчвам смесването на изварата с крем  Оле  Naughty Но подчертавам ,че изварата трябва да е висококачествена,за да няма гаден вкус и мирис  Peace PeaceСпоред мен,за обичащите кандитните плодове,в крема могат да се добавят малки парченца от тях.

Оцета може да се пропусне,маста може да се замени.

Ето и линкове с видео материал
http://www.google.it/search?hl=it&q=http%3A%2F%2Fprikachi.co … =c39fe121e3d1c683

Не са трудни за правене,много са вкусни.

Последна редакция: пт, 11 фев 2011, 14:32 от ffr

# 3
  • Мнения: X
Значи,ако се пържат без формичките ще си развалят формата.Нямам и за фунийки,за жалост Rolling Eyes.Освен да си направя от алуминиево фолио на няколко пласта.
Добре,няма да слагам Оле,но тогава ще пасирам изварата с малко заквасена сметана,защото тукашната извара е много суха и тричава. Peace

# 4
  • София-Младост
  • Мнения: 23 377
Дано авторката на темата не се разсърди, но си позволявам да дам линк към рецептата и приготвянето на Lois. Просто варианта на крема е с продукти по-достъпни от овча извара Simple Smile
http://loisslokoski.blogspot.com/2010/04/i-cannoli.html

# 5
  • Мнения: 402
Защо да се разсърдя...Аз по-горе отбелязах ,че това е оригиналът Peace
А пък всеки може да си прави каквото иска, само че няма да е същото...

И аз ги правя с кравешка извара. А в посочената  рецепта на Лоис,не е уточнено каква е. Слага маскарпоне,може би да подобри не толкова качествената извара.. hahaha Никога досега не съм виждала тук ,такова нещо . Naughty

За шам фъстъка,мога само да уточня,че какво се слага в края на канолите,е въпрос в  кой регион на Сичилия сте.

# 6
  • На запад от Сетагая
  • Мнения: 4 588
Браво! Поздравления за хубавата тема и дадената оригинална рецепта на Cannoli Siciliani.   bouquet

Аз имам овча извара и всичко останало, но с тези тръбички.. Докато не си купя оригинални от Италия, няма да се наема да ги направя.

Благодаря отново за темата!

# 7
  • Мнения: 402
 Росонера, тръбичките ще ти ги подаря, като дойдеш  Peace Laughing Hug

# 8
  • Мнения: 2 708
Извинявам се, аз италиански не разбирам, ама ми се стори че пише рикота, което може и дословно да се превежда извара, не зная, но в нашите магазини си има рикота, така че може да си се направи директно с нея:) Като дете помня изварата, която се продаваше в едни кутийки като тия на сегашната майонеза, ама беше по квадратна и по-висока, и си беше баш като това дето сега само като вносна рикота го виждам по магазините, а такава нашенска извара, като от едно време така и не съм виждала Simple Smile

иначе тръбички и аз ще си търся, защото изглежда супер вкусно, откакто пусна снимките в другата тема се облизвам Simple Smile

# 9
  • Мнения: 402
 Рикотта ,се превежда действително извара. Купи си обаче хубава марка,защото е важно за крайния вкус /както и минаването и през сито/ Peace Така няма нужда да я смесваш с маскарпоне например hahaha ,така накрая ще развалиш и маскарпонето hahaha

Ако си купуваш тръбички,търси си по-малки,тъй като според мен излизат по-кокетни и  по-лесни за ядене. На мен специално един голям канелон ми накръща накрая..

Сега като си мисля,ако струват скъпо не си заслужава,защото после май за друго немогат да се използват Thinking.Затова препоръката ми е да пробвате с бг.формички за фунийки и извареното кремче Peace

# 10
  • Мнения: 1 117
чух, че ме споменавате, та идвам да се отчета и аз  Grinning
ffr, когато търсех рецепти за каноли, попаднах и на такива, в които слагат в крема най-различни добавки - от сметана, през маскарпоне, та до крема пастичера. И както ти сама отбелязваш, би трябвало да се използва рикота от овче мляко, която е с по-висока масленост от тази от краве мляко, а на пазара тук такава няма. И тъй като ми се искаше да направя вкуса на крема малко по-благороден, сложих една част маскарпоне. Рикотата, която купувам, е на Galbani, в Италия сигурно има и по-добра, но в София е тази.
Както съм написала и в поста си, това беше първата ми пряка среща с канолите, и изобщо не претендирам за автентичност. Дори напротив, обикновено се старая да придам на рецептите нов прочит. Но поне тръбичките си ги направих лично  hahaha и всички, които успяха да опитат, ги оцениха високо  hahaha  макар и да бяха с маскарпоне.

А "кандитните" плодове са всъщност захаросани плодове, да внесем още малко яснота   Grinning

# 11
  • Мнения: 402
Лоис, радвам се ,че са се харесали Hug
Както казах,и аз самата не правя оригиналната рецепта , да не говоря ,че напоследък купувам черупчиците  готови:hug: Mr. Green
Галбани не е лоша марка,не е трябвало да и слагаш маскарпоне.Гледай само датата на крайния срок Peace

Не очаквах да се "запознаем" Hug,затова искам да използвам случая и да ти изкажа комплименти за блога ти ,който редовно чета Peace  bouquet Peace

# 12
  • Мнения: 1 117
Благодаря!
Надявам се да не шокирам твърде много с италианските си вариации и интрепретации  Mr. Green

Общи условия

Активация на акаунт