Сьомга?

  • 5 454
  • 20
  •   1
Отговори
# 15
  • густо майна Филибето
  • Мнения: 8 539

Аз използвам понякога филета, понякога нарязани стекове сьомга (на подкови).
Нареждат се филетата (подковите) върху фолио, всяко се осолява, слага се черен пипер, копър, магданоз, (босилек) малко нарязан пресен лук, около половин супена лъжица зехтин, лимонов сок- става и с лайм. Завива се отгоре с фолиото и се пече на фурна на 190 С за около 15 min максимум (около 4-5 мин на 180 С за всеки см риба, но е въпрос на вкус).

Може да се приготви и сос от авокадо и заквасена сметана (light sour cream или heavy cream беше в оригиналната рецепта), сок от лимон и малко чили сос, сол.
Също така върви със задушени зеленчци или доматена салса и ориз.

Струва ми се , че това ще се получи много добре. Много е важно времето на печене, за да не изсъхне рибата. Аз я пека 12-13 мин в тава, с наредени парченца масло отгоре. Не ми е любимата риба, защото няма мазнина и аромата и е прекалено фин за риба (падам си по миризливите Wink), но.... въпрос на вкус.

# 16
  • Мнения: 11 319
Ако някой си пада по по-така рецепти ще ви предложа една от любимите, щото така само мога да накарам децата да ядат спанак

Сьомга със спанак на фурна
Продукти
филета сьомга по едно за всеки човек
една кутийка замразен спанак
1 коф, сметана от малките
малко синьо сирене и моцарела (може и прост кашкавал)
1-2 скилидки чесън

Приготовление
Филетата се нареждат в намаслен гювеч, леко осолени и напиперени.
Спанака се размразява и се нарежда отгоре като 2 пласт. Сиренето с сметаната се стопява на тих огън с чесъна и след това се залива с соса рибата, нарежда се моцарелата на кръгчета (или се ръси с настъргания кашкавал) и се запича за около 35-40 мин.

Да ви еи сладко!

# 17
  • Мнения: 978
Звездата ти е дала най-хубавата рецепта. Аз лични бих махнала сметаната, но принципа е колкото по-малко я бъркочиш по-вкусна става, защото тя има един много фин вкус. Най-добре е пеена на скара върху легло от спанак или някакъв сос.
Аз лично я обожавам пушена.

# 18
  • Мнения: 1 356
Просто, бързо, ефектно и вкусно:

СЬОМГA С МЕД

ЗА 6 порции:

6 филета от сьомга се нареждат всуха тава и се намазват със смес от 6 чаени лъжички майонеза, 3 чаени лъжички горчица (най-добре такава на зрънца),1 ½ чаени лъжички мед. Пече се на силна фурна 15 минути.


Много вкусно стана. Благодаря !!!   bouquet

# 19
  • София
  • Мнения: 8 283
Аз не се възползвах от рецептата с меда, но има време .. и още розова рибка в хладилника Simple Smile
Пак експериментирах използвайки идейки от тук там
Ето резултата

Сьома със сметана и орехи

6 шайби/котлетчета сьомга
1 ч.ч. смлени орехи
2 гл. лук
1 шепа стафиди
10 маслини
1 лимон
2 с.л. сметана
2 с.л. зехтин
1 ч.ч. доматен сос
сол, копър, магданоз, черен пипер

Рибата се овкусява със сол, черния пипер и 1 с.л. зехтин след което я подредих в тавата плътно във формата на цвете.
Ситно нарязания лук се задушава със 1 с.л. зехтин след което се прибавят орехите, стафидите,  парченцата маслини и магданоза. Тази смес се слага върху рибата (1-1,5 см) и отгоре се покрива с резенчета лимони. доматите се поливат отсрани смесени с малко вода.(хем да не загаря тавата, хем да е сочно Simple Smile)
Пече се 15-20 мин в MW+грил.
При сервирането се полива със сметанов сос - сметана, копър, сол и малко вода.

Гарнитура - картофи на пара овкусени с зехтин, сол и магданоз

# 20
  • Мнения: 141
Просто, бързо, ефектно и вкусно:

СЬОМГA С МЕД

Охо, позната ми е тая рецепта!!! WinkРадвам се, че някой я е оценил!!! Laughing

Поздравления, ако рецептата е твоя!  Peace

Аз я имам от ЕДИН виден форумец в готварския клуб на дира!
Уж съм скромна...ама да лайа , че е моя Sunglasses. Аз я бях пуснала преди доста време във Дир-а, а съм я вземала от етин Квебетски сайт!
Наистина е супер, но забелязвам , че малко момичета се престрашават да я направят!!! Може би заради меда, а тя никак не става сладка!


абсолютно съм съгласна, че е прекрасна комбинацията "сьомга - мед". Преди време един гост-кулинар  при Звездев прави нещо подобно на вашето предложение и от тогава само така готвя сьомга.
200 г филе от сьомга
2 с. л. соев сос
1 с. л. лимонов сок
1 ч. л. мед
чили паста на вкус
олио за пържене
Сьомгата се нарязва на парчета и се запържва в сгорещено олио, като се намазва със сос от чили пастата, меда, лимоновия и соевия сос. Пържи се по 2 минути от всяка страна.
Към таз рецепта има и много вкусна салата от краставици, ако искаш кажи, ще я напиша. Бон апети!!!

Общи условия

Активация на акаунт