Фон дю - как и с какво?

  • 2 237
  • 10
  •   1
Отговори
  • sofia
  • Мнения: 97
На сватбата ни /преди мнооого години/ ни подариха някакъв ел. уред, който бил за фондю /или фондьо как е правилно?/ - представлява едно такова като преса за сандвичи, но между двете плочи има 6 малки тавички с дръжчици, в които явно се слага сиренцето и се пече.. Никога не съм го ползвала, дори го бях забравила, но скоро го мернах в шкафа и се зарекох да си поканя приятели на фондю този уикенд. И за да не съм напълно неподготвена - моля ви споделете как си го правите вие, с какви продукти, после как се яде, върху хляб ли? Абе с една дума просветете ме и ме вдъхновете за това чудо    bouquet  (и обяснявайте подробно като за абсолютно начинаещи  Embarassed)

# 1
  • Мнения: 40
Съдът за fondue мисля,че ще бъде фондю на български) представлява средно голяма тенжера с по-дълга дръжка обикновено  направена от чугун - трябва да е с дебело дъно за да не загаря бързо.Това което имаш вероятно е някакъв вид грил(ако покажеш снимка ще е много добре)
    В този съд се слага настъргано твърдо сирене (поне 3-4 вида) и се добавя течност-бяло вино ,ябълков сок или смес от двете .Бърка се на слаб огън докато се разтопи и се поставя върху спиртник за да поддържа  топло и ,,течно''.Хлябът се нарязва на хапки и с помоща на метални шишове с дървени дръжки се топят в сиренето.Върви с туршии и салати.Има варианти с шоколад и с меса

# 2
  • sofia
  • Мнения: 97
  bouquet много благодаря за обяснението. Така и подозирах - явно не е баш съд за фондю това нещо, което имаме, защото и моите представи са за някаква купа, в която се стопяват съставките и се топи в нея, а това е по-скоро уред за индивидуални сандвичета.. Както и да е, утре ще експериментираме и импровизираме малко Laughing   

# 3
  • пак на Рив Гош
  • Мнения: 2 670
Pasta, както го описваш, по-скоро ми прилича на раклет - реотан, под който се разтапя сирене:


Разтопеното сирене (по-скоро меко от типа на кашкавал) после се изсипва най-често върху колбаси и варени картофи. Върху плочата отгоре може да се запекат кръгчета лук, гъби или зеленчуци. Може да се поднесат и кисели краставички, туршия, каперси допълнително за гарнитура.
Ето една снимка на моята раклет, може да ти дойдат идеи:

Много го обичам този уред, защото всичко е на масата и домакинята не се бави в кухнята Simple Smile.

# 4
  • sofia
  • Мнения: 97
Точно това е! Хее, сега вече му знам и правилното име Laughing Купонът се отложи /заради гадния грип/, но другата седмица живот и здраве, ще го направим и вече ще съм наясно как да посрещна гостите и какво да има на масата. Роца, страхотна си, много благодаря!  Hug

# 5
  • Мнения: 74
http://colourmagicp.blogspot.com/2010/01/blog-post_4196.html

Това е моят начин за приготвяне на фондю.

# 6
  • Мнения: 27 524
Даа, раклет  Simple Smile Слагаме саламчета, задължително лук, тиквички и чушки. Слагам и кана с разбити яйца с вегета, стават пухкави и много вкусни.
Кашкавал си взимаме специален за раклет, има най-различни видове, но предполагам, че ще стане и с обикновен, макар и не толкова ароматно.
Нашият раклет е наполовина с тефлонова плоскост, а другата половина е масивна каменна плоча.

# 7
  • пак на Рив Гош
  • Мнения: 2 670
Блонди, разбитите яйца за печене в чинийките като омлет ли ги слагаш? Даваш ми много добра идея Simple Smile.
Аз съм пробвала два-три пъти с пъдпъдъчи яйца. Всеки си чуква в "тиганчето" и под реотана, да станат на очи.

# 8
  • Мнения: 27 524
В чинийките, да  Simple Smile Аз лично си слагам само от тях, надуват се като дунапрен, а мъжът ми си слага първо гъбка, чушка и месце и отгоре залива с яйцето  Crazy

# 9
и ние си използваме много раклета....толкова ми е удобно.
Нареждам си всичко на масата ( специален кашкавал,сварени картофки,саламче,дори и наденички,чушки,лук,патладжани и др.) с една хубава бутилка вино.
Да попитам някой да е  правил с риба, нарязана на  тънки филенца ?Иска  ми се да опитам...
А.. и някакви рецепти са сосчета да знаете....обожавам ги Grinning

# 10
  • Мнения: 74
Аз пък нямам уред и го правя така:

http://colourmagicp.blogspot.com/2011/02/blog-post.html

става много вкусно и бързо.

Общи условия

Активация на акаунт