Ястие от праз,картоф и тиква
Стрък праз – около 20 см, ½ морков (може консерва или замразен), 1 картоф, Бульон от месо (пилешко, заешко), Тиква -2 с л, Копър, Зехтин, Щипка сол, 1/4 жълтък
Празът и морковите се задушават в зехтина и малко вода. Добавя се нарязаният и обелен картоф. След 15 мин се добавя тиквата, копърът и бульонът. Вари се още 15 мин или докато картофът и тиквата се сварят напълно. Застройва се с предварително сварвния жълтък. Супата е достатъчна за 2 порции по 200мл.
* За деца над 1 г се застойва с ½ цяло яйце (белтък + жълтък).
Пюре Мексико
1 чушка (добре опечена и обелена), 1 картоф (средно голям), краве масло (колкото лешник),
1 морков (средно голям; може консерва или замразен), 100гр царевица (консерва или замразена), 100гр зелен фасул(може консерва или замразен), 1/3 глава кромид лук
стрък магданоз , 1 лъжичка АМ, разтворена в 30 мл. преварена вода или кърма
Всичко се сварява едновременно, като накрая се добавят магданозът, маслото и млякото и се пасират.
b] Доматена супа с кус кус [/b]
1 по-голям домат, 1 пащърнак, 1 морков (може консерва или замразен), 1 малка глава лук
няколко стръка магданоз, 2 с.л бебешки кус кус, малко сол, масло/зехтин
Зеленчуците се настъргват и се заливат с вода, прибавя се сол и масло, при готовност се прибавя и кус кус-а и се вари още около 4-5 минути.
* Рецептата е подходяща и за деца с алергия към белтъка на кравето мляко.
Зеленчуков микс със сирене
1/2 пакет Императорски микс на Бодюел, няколко стръка зелен лук или настъргана 1/4 глава стар лук, 50гр сирене, малко сол, масло/зехтин
Зеленчуците леко се сваряват, прибавя се солта и маслото и се разбива в кухненски робот. Преди да се предложи на детето, се добавя малко натрошено сирене
* Ако не се добавя сирене, рецептата е подходяща и за деца с алергия към белтъка на кравето мляко.
Овесени ядки с банан и авокадо
½ ч.ч. фини овесени ядки, 1 ч.ч. вода, ½ зрял банан, ½ зряло авокадо
Сложете водата да заври и добавете овесените ядки. След завиране намалете огъня и оставете да къкри няколко минути, като разбърквате често. След сваляне от огъня захлупете и оставете покрити още няколко минути. Намачкайте бананът с месото на авокадото и смесете добре. Размесете с овесените ядки.
* За деца над годинка водата може да се замени с мляко.
* Рецептата е предоставена от Ла Лече Лига България
Хлебни пръчици за деца
1 ч.ч. пълнозърнесто брашно, 1 ч.л. канела, 1 ч.л. бакпулвер (или 1 ч.л. сода бикарбонат), ¼ ч.ч. масло, ¾ ч.ч. сирене ‘Чедър’, 1 разбито яйце, 1 с.л. мляко
Брашното, канелата и бакпулверът (содата) се смесват в купа. Добавят се маслото и сиренето и се накълсват с брашното с нож или в кухненски робот, докато тестото стане на трохи. Яйцето се разбива с млякото в малка купа. Добавя се към сместа, като се бърка с вилица, докато трохите образуват тесто. Порции от 1 супена лъжица от тестото се разточват на пръчици, които се нареждат на ненамазнена тава на разстояние 3 см една от друга. Пекат се на 190º С за около 8-10 минути до златистокафяво.
* Рецептата е предоставена от Ла Лече Лига България
Пюре от ябълки, круши и боровинки
1 голяма ябълка (обелена, почистена и ситно нарязана), 1 голяма круша (обелена, почистена и ситно нарязана), 75 г сладки боровинки, 1 с. л. бебешка оризова каша
Нарязаните ябълка, круша и боровинките се слагат в дълбок съд. Покриват се и се варят на средна температура 4-5 минути. Сместта се пасира и разбърква с оризовата каша, за да се сгъсти
* Ако не се добавят боровинки, рецептата е подходяща и за деца с алергия към белтъка на кравето мляко.