Купуване на ЧИСТА ХРАНА

  • 751 244
  • 6 469
  •   3
Отговори
# 6 435
  • софия
  • Мнения: 25 479
Т.е. искаш да направим резюме на 429 стр.?

# 6 436
  • Мнения: 19
Nia-Rori, аз пазарувам пилешко и телешко от "Sunny farm" и "Амброзия" и за момента нямам забележки. Специално за телешкото, има осезаема разлика във вкуса спрямо месото, което се продава в магазините.

# 6 437
  • Sofia
  • Мнения: 15 554
Месото купувам от "ViVenda". Много съм доволна!

# 6 438
  • София
  • Мнения: 7 800
Месо от Вивенда.
Млечни и яйца от "Магазинче за здрава храна", но нямат доставки.
https://www.facebook.com/magazinchezazdravahrana

# 6 439
  • Мнения: 1 808
Здравейте! Аз пък се интересувам от шпеков салам без нитритна сол с възможност за доставка.
И На Попов, и на баба Венда ли беше? са с нитритна сол.
И тъкмо се успокоих, че четох, че нитратите,  които ще поемем ядейки салам, ще са по-малко от нитратите в салатите и ми казаха, че нитритна сол в месо било още по-вредна комбинация
Пробвах да взимам шпек на клийн лейбъл /Лидл/, на чийто етикет няма упоменато нитритна сол, но редовно лепне и мирише на вкиснато Flushed- и на клиентска линия писах, и на управител казвах няколко пъти, и го връщах и пак същото

# 6 440
  • No Line On The Horizon
  • Мнения: 2 738
А какъв е проблемът да се влага нитритна сол в производството на този вид колбаси?
Когато е в норма, спазват се регулациите, не виждам проблем.
Тук има интересна дискусия по въпроса https://batimiti.blogspot.com/2017/10/blog-post_88.html?m=1

# 6 441
  • Мнения: 1 808
Да , чела съм я, точно тук пише че със салатите ще изядем повече нитрати.

https://gotvach.bg/n-42242-%D0%9A%D0%B0%D0%BD%D1%86%D0%B5%D1%80% … D1%80%D0%B8%D1%82

https://medconsult.bg/health-and-beauty/item/3250-natrieviya-nit … mu-varhu-zdraveto

https://ladyzone.bg/ladyzone-inside/pr-i-plateni-materiali/koi-h … t-dietata-si.html

Последна редакция: ср, 24 апр 2024, 22:03 от Nil desperandum!

# 6 442
  • Мнения: 6 730
но пък ще имаш баластни и целулоза

# 6 443
  • Мнения: 4 749
От както спрях да ям колбаси хемоглобинът ми от 99 се покачи на 120. Нитритната сол влияе и на това.
На clean label шпековият салам мисля е без нитритна сол.

# 6 444
  • София
  • Мнения: 5 191
На Лидъл клийн лейбъл шунката редовно я виждам да е сивкава, а не цикламено- нитритно розова. Когато купувам е само такава. Внимавам за срока на годност.
В чужбина се "запознах" (останахме анонимни) с шефка на държавна лаборатория за храни, беше с цялото си семейство. Отказаха да споделят населеното място, но ми отговаряпа на въпроси. Те не купуват млечни и месни от магазин. Очакваха да ме шокират, затова започнаха отдалече, с колбасите. Дъщерята ме "закле" да не ядем колбаси от магазин.
Пък вие четете за безвредните нитрити.

# 6 445
  • Мнения: 6 730
Да, бизнеса е бизнес. Разбира се човек трябва да внимава, но когато дадена страна се саморекламира , не е нужно да се прехласваме. Всеки мисли сам на базата на факти . Ако съвпадат супер.

# 6 446
  • Мнения: 10 458
На Лидъл клийн лейбъл шунката редовно я виждам да е сивкава, а не цикламено- нитритно розова. Когато купувам е само такава. Внимавам за срока на годност.
В чужбина се "запознах" (останахме анонимни) с шефка на държавна лаборатория за храни, беше с цялото си семейство. Отказаха да споделят населеното място, но ми отговаряпа на въпроси. Те не купуват млечни и месни от магазин. Очакваха да ме шокират, затова започнаха отдалече, с колбасите. Дъщерята ме "закле" да не ядем колбаси от магазин.
Пък вие четете за безвредните нитрити.
Държавна лаборатория за храни? Лаборантка към БАБХ демек?
Може да споделиш малко шок и ужас, може би?
Разбира се,че не купуват - те толкова носят и оставят за проби, че кога да купуват...
Имам много близка приятелка, работи в частна лаборатория (от нея знам за количествата, постоянно мъкне в тях интересни неща). Не просто срещаната непозната, решила да се прави на интересна. И за изследвания, и производители, вериги сме си говорили...
И аз работя в бранша почти 15 години, много близо до производства, изследвания, сертификати.
Нитратна сол слагат и в "домашните" колбаси, само че леко с шепите, без много съобразяване. И бабите на пазара торят домати, без изобщо да спазват карантинни срокове и норми.
Право на личен избор е кой какво да яде, ама ЕЖК и аз се заклех, точно...

# 6 447
  • Мнения: 37
Т.е. искаш да направим резюме на 429 стр.?
Не, не искам резюме на 500 страници. Бях написала нова тема за фермите, нямах идея, че са я преместили като въпрос в тази тема с 500-те мнения.
Благодаря за отговорите на другите потребители

# 6 448
  • Мнения: 1 185
Nia-Rori,
ние от време на време поръчваме месо от Съни фарм, доволни сме. Пазаруваме и от Чифлик Ливади (физическия магазин), от фермерския пазар, който се провежда всяка събота на Римската стена в София, както и всяка последна неделя от месеца на НДК. От там обикновено си взимаме шпеков салам / луканка / шунка от Вино и Мезе. Нямам гаранция, че продуктите са това, което претендират да са, но на вкус са супер. За мен има има по-голям шанс да са от качествено българско месо, отколкото средностатистическия колбас от супермаркета.

# 6 449
  • Мнения: 4 749
За това и готови подправки смеси за наденици, луканка, суджук и т.н. не купувам. На етикета си пише, че съдържат нитритна сол и други разни неща.
Черен пипер на зърна, чубрица, сол (купувам една френска, уж хубава), кимион и така.
И друго- човек може да си мисли, че се храни с чиста храна, че внимава какво слага в устата си, но само така да си мисли. Преди години по Дискавъри даваха серия, в която даваха случай за семейство, което след раждането на сина им решават да се преместят на тихо и спокойно място, чисто. След години обаче детето се разболява и умира. След изследвания се разбира, че мястото, на което са построили къщата си, водата, която са пили е била замърсена и точно тя е причината за случилото се с детето им.
Аз също съм такъв пример. Родителите ми отглеждаха почти всичко (плодове и зеленчуци, месо (пилешко и свинско), яйца, кисело мляко и сирене. Винаги съм внимавала как се храня. Забременях, родих първото си дете, което видимо си личеше, че нещо не е наред. След  2 г. разбрах кое е заболяването. След 5-6 г намерих лекар, който е писал дисертация (дано не бъркам думата), който е добре запознат с болестта и от ми разказа за проучвания в какви райони и каква е причината за заболяването. О, Боже! Ами аз съм родена, израснала, хранила съм се с храна, за която само съм си мислила, че е чиста. Нъцки. Като чух обясненията ми светна лампичката, защо моето мило детенце е болно
Толкова за това, колко чиста и безопасна храна си мислим, че ядем.
Като ти е писано да се удавиш няма да се обесиш.

Последна редакция: чт, 25 апр 2024, 19:59 от йоко

Общи условия

Активация на акаунт