Рецепти за вкусни ястия, стимулиращи лактацията

  • 5 509
  • 6
  •   1
Отговори
  • Мнения: 212
Кърменето е не само начин на живот, кърменето е специален начин на живот, една висша форма на удоволствие .
Често обаче много майки, уморени от раждането и безсънието след завръщането от родилния дом не успяват да се насладят пълноценно на тези най-прекрасни мигове с бебето. Времето не достига .Малкото същество трябва бързо да започне да расте и започва битката. Поради липса на предварителна подготовка и информация доста често тя е изтощителна за младите мами.
Искам да споделя една моя идея, която много ми помогна със спестяване на време след раждането на моето второ бебе и същевременно увеличи кърмата ми. През последния месец от моята бременност, заедно със стандартната подготовка за раждането, започнах да готвя и храна в по-големи количества. Замразявах я, за да мога бързо и лесно „да я сготвя” отново ,след като родя. Готвех предимно супи. Предимството на тази храна по време на кърмене е, че може да се консумира бързо, от чаша, дори и по време на кърмене. Същевременно богати на витамини и течни като консистенция ,супите помагат за увеличаването на кърмата.
Благодарение на моите предварително приготвени супи, успявах да поспя повече, да релаксирам. Получих повече време за себе си, през което да  се чувствам щастлива и спокойна .
Ето това е моята формула за успешно и щастливо кърмене :
повече сън + спокойствие + нещо вкусно и стимулиращо лактацията . И за десерт : Хормоните на щастието, които естествено се отделят по време на кърмене.
 
Нека си споделяме тук рецепти за храни, които са ни помогнали за увеличаване на лактацията.

Ето две рецепти на супи, които много ми помогнаха :

Крем -супа за кърмачки - Германия
Продукти :
•   1 пиле (кокошка)
•   1  връзка Девесил
•   3 дафинови листа
•   10 плодчета от хвойна
•   10 зърна черен пипер
•   1 парче джинджифил
•   Сол
•   500 грама картофи
•   500 гр моркови
•   500 гр целина или пащърнак
•   5 супени лъжици тахан
•   200 грама заквасена сметана
•    сос „Уорчестър”
Ако се готви кокошка, предварително се отстраняват крайниците и се използват за друго ястие. Ако се приготвя с пиле, се използва цялото . Сварява се заедно с подправките в 2 литра вода с 2 ч.л. сол, на слаб огън. Супата се прецежда. Добавят се зеленчуците и се вари до омекването им (около 20 минути) на слаб огън. Обезкостява се пилето. Месото ,заедно със зеленчуците, сметаната и тахана се разбиват в кухненски робот. Евентуално се долива още вода по желание. Добавят се сол и черен пипер на вкус. По желание се овкусява със сос „Уорчестър”. Разделя се на порции и се замразява.

Айнбреннзуппе - „Загоряла” супа
Продукти за 4 порции :
•   60 гр. масло или зехтин
•   40 гр. брашно
•   3-4 скилидки чесън
•   1 ч.л.кимион (на зърна или смлян)
•   малко риган
•   Сол
•   2 дафинови листа
•   Бял пипер, прясно смлян
•   1 литър бульон (телешки, свински или пилешки)
Мазнината се загрява. Брашното се запържва в нея докато придобие „загорял”- златист цвят, като непрекъснато се бърка с дървена лъжица. Прибавя се ситно нарязаният чесън. Намалява се огънят. При постоянно бъркане на тънка струя се прибавя бульонът. Бърка се до получаване на гладка смес. След като заври се прибавят останалите подправки. Ври на слаб огън около 45 минути. Овкусява се със сол и пипер на вкус. Бульонът в супата може да се замени с прясно мляко по желание.
Тази супа се предлага традиционно в моето семейство като супа, стимулираща лактацията. Рецептата е австрийска .

# 1
  • София
  • Мнения: 432
Това е страхотна тема - поздравявам те, emakara!
За съжаление аз рецепти не зная, но ще следя с интерес споделените тук. Иначе съм съгласна, че релаксът, супите и доброто настроение вършат чудеса, така че да сме полезни на нашите деца!

# 2
  • Мнения: 2 567
не е точно ястие, но е вкусно и супер полезно:
Житена напитка

50г жито се заливат с около 2 литра вода, вари се 1 час , като накрая се прибавя ванилия, джинджифил и други подправки по желание. Прецежда се и и се пие топла или студена, смесена със сок по желание. Съдържа минерални вещества, магнезий, желязо и витамини. Беше ми препоръчана от акушерката.

# 3
  • Мнения: 3 562
И аз да се включа:

Моето предложение е да се включи булгур в менюто в добавка към салати или всякакъв вид манджи.
Булгурът се сварява във вода 1 към 3 /като ориза/ с малко сол и зехтин.
Шопска + булгур
Зелен фасул + булгур и т.н.

# 4
  • София, св. Троица
  • Мнения: 309
Здравейте,
страхотна тема, за съжаление и аз не знам конкретни рецепти, за това импровизирам и ето с какво измислих тези дни:
1. Салата от копър с моркови - това е много копър и малко моркови, зехтин, сол..много е вкусно, а за копъра знам че е лактогонен.
2. Нещо за вегетариянките кърмачки: зеленчукова супа
- глава лук
-мащерка
- 2-3 средно големи картофа
- броколи - половин пакет замразени
- моркови
- червни чушки
- 2 домата
 - топено сирене от кръглите - една опкавка
- сметана
Приготвя се като обикновена зеленчукова супа - първо леко се запържва лука в масло с малко зехтин, после слагаме морковите, картофите,мащерка, доматите(аз ги пасирам), накрая броколито, червените чушки нарязани на ситно, топенето сирене ( аз предварително го разбих, защо ме беше траха да не стане на бучки) и половин малка кофичка сметана (използвах био сметана, много е истинска и мазна).
Не знам дали това е лактогонна супа, но поне е много калорична, а пък кърмачките имаме нужда от повечко калории. На мен напоследак все такива мазнички неща ми се ядат, не знам какво ми става Sick

# 5
  • Мнения: 51
Варено жито с мед и орехи. От това по-вкусно - здраве му кажи. Simple Smile

# 6
  • Мнения: 3 562
В готварския четох, че фурмите са много полезни и вчера си взех да си похапвам  Wink
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=537920.0

Общи условия

Активация на акаунт