Готвене на кафяв ориз

  • 25 055
  • 12
  •   1
Отговори
  • Мнения: 6 713
Здравейте,

имам въпрос относно приготвянето на т.нар. кафяв ориз, има ли нужда от предварително накисване, или някаква друга обработка преди готвене? Четох, че бил по-труден за готвене, защото повече време отнемало приготвянето на ястия с него? Това така ли е?


Благодаря на включилите се!  bouquet Hug

# 1
  • София
  • Мнения: 10 825
Да, увира по-бавно. Обработката преди готвене се изчерпва с измиването  Wink

# 2
  • Мнения: 27 524
Няма предварителна обработка. Иска по-малко вода и го слагаш не като заври водата, а отначало, в студената. Би трябвало да си има упътване. Така приготвям и дивия, и червения.  Simple Smile И винаги остава леко твърд, не може да се развари. Мъжът ми не го харесва  Tired

# 3
  • София-Младост
  • Мнения: 23 385
А да споделите конкретни рецепти, че в моментно залитане съм купила един пакет. И все не смея да го сложа в ядене.

# 4
  • Мнения: 6 713
А да споделите конкретни рецепти, че в моментно залитане съм купила един пакет. И все не смея да го сложа в ядене.

И аз се присъединявам към горната молба! Blush Praynig

Мерси,момичета за отговорите. Блонди, ти как го правиш, със зеленчуци ли? А става ли за малко дете? newsm78

# 5
  • Мнения: 1
Аз го обожавам!
На скоро правих пълнени чушки с него (смесен с малко див). Предварително го завирам с вода 1:1, като си я поеме, останалото както да е бил бял ориз.
Когато е с риба или пиле първо него слагам и като набъбне леко тогава екстрите.

# 6
  • В центъра на моретата
  • Мнения: 1 667
Добре е първо да се накисне във вода за няколоко часа и тогава да се готви. Мисля, че го пишешше и на опаковката. Иначе се прави по същия начин като другия.

# 7
  • Мнения: 27 524
Аз също основно го ползвам за пълнени чушки. Или си го варя така без нищо и си го ям с масло  Embarassed  Пробвах и за дроб-сарма, ама не беше добра идея  Laughing

На малко дете не мисля, че ще се хареса, стои леко бодлив един такъв...  Confused

# 8
  • Пазарджик/Лондон
  • Мнения: 2 419
Ето една рецепта  с кафяв ориз, но не съм я изпробвала :

http://thegingercookies.blogspot.com/2010/09/blog-post_10.html

# 9
  • Мнения: 27 524
Много вкусно звучи и изглежда, ще се пробва скоро  Simple Smile

Само с тая хималайска сол няма да се разберем  Joy

# 10
  • Пазарджик/Лондон
  • Мнения: 2 419
Блонди , точно това си помислих вчера, като четох рецептата Joy.

# 11
  • София-Младост
  • Мнения: 23 385
Снощи приготвих за гарнитура, варенето е по-дълго наистина, съотношението ориз вода излезе както го дават по етикет 1/4. На вкус не е лош, само дето имаше малко люспички, на вид ми е като елдата. Иначе с гъбен сос и телешко идеално си пасна Simple Smile

# 12
  • Мнения: 25 824
Ех, тази търсачка, тази търсачка...  Mr. Green

Кафяв ориз готвя само по този начин и става невероятно вкусен:

Цитат
Питате как се готви кафяв ориз? Лесно е. Една чаша суров кафяв ориз прави около 2,5 чаши сварен ориз. Необходими са около 2чаши вода за 1 чаша ориз. Ето прости инструкции как да направите перфектен кафяв ориз.

Първо, изплакнете добре ориза – поне 3 пъти – със студена вода. Бъркайте с ръка, като описвате кръгове. После оставете ориза да кисне в продължение на 30 минути. Отцедете го и загрейте котлона на средно. Изсипете ориза в тенджера и бъркайте, като го запичате по този начин за няколко минути, докато стане ароматен, зрънцата са почти сухи и съскащите звуци спрат. Може да добавите ч.л. сол и маргарин (или друга мазнина). Нека да заври и го захлупете с плътно прилягащ капак. Нека ври на най-слабо 40 минути (не разбърквайте и дори не вдигайте капака да надзърнете!). После спрете котлона и оставете покрит за още 15 минути, за да получите наистина фантастичен ориз.

Хубава вариация е да сварите ориза в гъбен или зеленчуков бульон, във водата от варени на пара зеленчуци или с любимите си зелени подправки. Децата обичат цветни ястия. Можете да придадете на всяко ястие с ориз яркожълт цвят, като добавите куркума. Това няма да се отрази на вкуса, а само на цвета, и децата може да харесат новия вид.

Други вкусни добавки към ориза са кашу, червени боровинки, стафиди, късчета ябълка, кубчета манго, гъби, чесън и лук. Задушете съставките в зехтин и разбъркайте в приготвения ориз. Да сварите ориза в гъбен бульон и да го смесите с гъби дава като резултат вкусно ястие, което е неустоимо и за най-злоядите. Кафявият ориз може да бъде употребяван с много неща. Експериментирайте с добавките. Наистина не можете да сбъркате.


Цялата тема: http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=33252

Общи условия

Активация на акаунт