индукционни котлони-за и против?

  • 50 013
  • 58
  •   1
Отговори
  • Мнения: 1 536
Какво ще кажете за тези котлони?
По удобни ли са от обикновенните,готви ли се по-бързо качественно на тях?
Кои са плюсовете и  минусите им и намират ли се  съдове(на  нормални цени)за тях?
Замислям се за един такъв котлон,защото големият на печката ни изгоря.
Обикновенни с желаният размер от мен,не намирам по магазините или не ми харесват като качество/цена
Какво ще кажете,заслужават ли си?

# 1
  • Мнения: 13
Имам индукционен котлон на Samsung  от около година и съм много доволна от него. Загрява много бързо ,а температурата може да се регулира доста по-прецизно . За готвене можеш да ползваш всякакви съдове ,стига те да се качествени с равно дъно за да не издерат покритието. Малко трудно се почистват -това мога да спомена като недостатък.




# 2
  • София
  • Мнения: 8 282
Какво ще кажете за тези котлони?
По удобни ли са от обикновенните,готви ли се по-бързо качественно на тях?
Кои са плюсовете и  минусите им и намират ли се  съдове(на  нормални цени)за тях?
Замислям се за един такъв котлон,защото големият на печката ни изгоря.
Обикновенни с желаният размер от мен,не намирам по магазините или не ми харесват като качество/цена
Какво ще кажете,заслужават ли си?


Едва ли някой ще е против.
Аз не бих си купила - засега, защото тенджерите ми са по-скъпи от котлона та не ми е изгодно. Но ми пуснаха една муха и може да се замисля в бъдеще.
Качественото готвене зависи от готвещия.
Основното им предимство е, че пестят от сметката за ел. енергия.
http://bgdriver.org/forum/index.php?PHPSESSID=5598612516c92ef982 … e&topic=962.0  - ето и тук са ги обсъждали.

# 3
  • Мнения: 1 536
Имам индукционен котлон на Samsung  от около година и съм много доволна от него. Загрява много бързо ,а температурата може да се регулира доста по-прецизно . За готвене можеш да ползваш всякакви съдове ,стига те да се качествени с равно дъно за да не издерат покритието. Малко трудно се почистват -това мога да спомена като недостатък.
Mоже би твоя не точно такъв,защото със сигурност знам,че не могат да се ползват всякакъв вид съдове.
Пробвах такъв котлон в тукашен магазин и изключва автоматично, защото трябва да направи контакт с някакви магнитни полета за да  загрее съдържанието в съда

Последна редакция: нд, 22 авг 2010, 18:24 от susie

# 4
  • Мнения: 1 536
Всъщност повърхността на тези котлони си остава студена,не загаря от паднало отгоре.
Има ли някакъв готвенето с тенджера под налягане също?

# 5
  • София
  • Мнения: 8 282
Най-простият начин за проба на съдовете е да сложиш магнит, ако се залепи значи стават.

# 6
  • Мнения: 1 536
Аз това и направих Laughing
Единственно тенджера под налягане Тефал ми залепи магнитчето,но и аз предимно с нея готвя.
Мисля,да си купя и един тиган и да се хвърлям....
Дано не се разочаровам после newsm78

# 7
  • София
  • Мнения: 18 679
Аз ли4но не си взеха такива, защото ве4е си имах посуда от предната кухня и не ми се подменяше. За 4исто нова кухня от-до, може би ще са добро решение.

# 8
  • На небето
  • Мнения: 5 530
Много съм доволна от индукционните котлони. Е наложи се да сменя тенджерите и тиганите, но не съжалявам. Пак бих го направила струва си. Ползвала съм и керамични, но индукциона определено е по добър.
Котлона не се загрява. Супер икономичен е. Той е на принципа на импулси, затова и ти трябват тенджери с метално дъно. Изключва се сам като махнеш съда от котлона. Има 9 степени на загряване + една буустар, която е толкова силна, че почти не ми се е налагало да я ползвам. Броиш до 10 и водата е завряла. Сложиш ли прясно мляко стой до него, толкова бързо става, че не можеш да се обърнеш за секунда. Всички съдове които стават за индукцион имат знак и не ти се налага да носиш магнит, пък и аз си купих една тенджера пробвана с магнит и после я връщах, защото не стана. Почистването не ми е изобщо трудно, даже мисля, че е по лесно от обикновените котлони. Може би защото аз не понасям мръсни котлони и не оставам да се натрупа мръсотия. Почиствам с кремообразен препарат.
Тенджерите са на същата цена като и обикновените между 30 и 50лв. в зависимост от големината. Тигана ми излезе малко над 50лв., защото държах да е от качествените тигани на Тефал, които не се произведени в китай или турция. Дори да разсипеш захар върху загрят котлон (което редовно правя  ooooh!) няма проблем, просто я издухвам. Нищо не залепва освен мазнината разбира се.
То вече звучи като реклама по телевизията, но аз съм супер доволна и препоръчвам на всичките си приятели, ако имат възможност да вземат такъв.
Аз моя го взех с транспортен дефект (който почти не се вижда, трябва да легнеш на земята и ще забележиш една малка част, която е леко хлътнала) и ми излезе доста евтин, не е за вграждане, но на мен такъв не ми трябваше. Цялата печка с фурната (да не я хваля и нея, тя просто е истинско съкровище) ми излезе около 900лв.  А същата нова струваше тогава около 2000лв. Не знам тези хора май се бяха объркали ли не знам, ама за такава дреболия, такова намаление е просто безумие. Имахме късмет отидохме точно като я докараха и веднага я купихме.

# 9
  • Мнения: 350
Купих си за проба индукционан котлон от Метро марката е Alaska. Има един особен момент, поне при моя регулирането на температурата е със стъпка 20 градуса /60-80-100-120 и т. н. /. Ако искаш нещото само тихо да ти къккри на котлона по продължително време не ми се получава, точно поради това супер бързо нагряване и охлаждане. При 80 градуса не ври, а при 100 извира  newsm78

# 10
  • На небето
  • Мнения: 5 530
Купих си за проба индукционан котлон от Метро марката е Alaska. Има един особен момент, поне при моя регулирането на температурата е със стъпка 20 градуса /60-80-100-120 и т. н. /. Ако искаш нещото само тихо да ти къккри на котлона по продължително време не ми се получава, точно поради това супер бързо нагряване и охлаждане. При 80 градуса не ври, а при 100 извира  newsm78

Това е странно, за да къкри леко, включвам котлона на 3-4 степен. На 1 или 2 е твърде слабо, по скоро да потдържа топла температурата.

# 11
  • Мнения: 138
И ние имаме индукционен котлон "Аляска" - много съм доволна. Много икономичен, много бърз за готвене - дори на моменти не мога да смогна - трябва примерно всичко да е нарязано предварително. Водата завира за 1-2 мин. Посуда не съм сменяла - имам тенджерки малки и големи които хващат магнит, само тиган се наложи да купя, за съжаление тефлоновия на Тефал не става, а много си го харесвах. За степените на готвене - на 3 степен оставям манджата да ври. На 1-2 е слабо, на по високите 5-6-7 започва да кипи. Ами това е...Аз съм "ЗА".

# 12
  • Мнения: 1 536
Oт близо два часа съм горда притежателка  на такъв котлон Mr. Green
Пробвах да сваря литър вода и .....за минутка вече бълбукаше.
После махнах тенджерата,включи се бибиткаща аларма и спря моментално.
Плоскостта беше нагрята само от температурата на тенджерата и си сложих ръката отгоре,без да ме изгори.
Температурата е с индикации на WATT,това не знам защо е така.
Има си нарисувани и разни картинки,пържене(силно),варене и др.
Видях ,че има и функция за поддържане на температурата.
Това е,за сега ми се вижда много готино,ще видим после. Laughing

# 13
  • На небето
  • Мнения: 5 530
Честито susie, няма да съжаляваш според мен. Не съм сигурна само в марката...
Радвай му се, готвенето е голямо удоволствие вече.

# 14
  • Мнения: 138
Честито susie, мисля че няма да съжаляваш.

# 15
  • София
  • Мнения: 1 390
Много съм доволна от индукционните котлони. Е наложи се да сменя тенджерите и тиганите, но не съжалявам. Пак бих го направила струва си. Ползвала съм и керамични, но индукциона определено е по добър.
Котлона не се загрява. Супер икономичен е. Той е на принципа на импулси, затова и ти трябват тенджери с метално дъно. Изключва се сам като махнеш съда от котлона. Има 9 степени на загряване + една буустар, която е толкова силна, че почти не ми се е налагало да я ползвам. Броиш до 10 и водата е завряла. Сложиш ли прясно мляко стой до него, толкова бързо става, че не можеш да се обърнеш за секунда. Всички съдове които стават за индукцион имат знак и не ти се налага да носиш магнит, пък и аз си купих една тенджера пробвана с магнит и после я връщах, защото не стана. Почистването не ми е изобщо трудно, даже мисля, че е по лесно от обикновените котлони. Може би защото аз не понасям мръсни котлони и не оставам да се натрупа мръсотия. Почиствам с кремообразен препарат.
Тенджерите са на същата цена като и обикновените между 30 и 50лв. в зависимост от големината. Тигана ми излезе малко над 50лв., защото държах да е от качествените тигани на Тефал, които не се произведени в китай или турция. Дори да разсипеш захар върху загрят котлон (което редовно правя  ooooh!) няма проблем, просто я издухвам. Нищо не залепва освен мазнината разбира се.
То вече звучи като реклама по телевизията, но аз съм супер доволна и препоръчвам на всичките си приятели, ако имат възможност да вземат такъв.
Аз моя го взех с транспортен дефект (който почти не се вижда, трябва да легнеш на земята и ще забележиш една малка част, която е леко хлътнала) и ми излезе доста евтин, не е за вграждане, но на мен такъв не ми трябваше. Цялата печка с фурната (да не я хваля и нея, тя просто е истинско съкровище) ми излезе около 900лв.  А същата нова струваше тогава около 2000лв. Не знам тези хора май се бяха объркали ли не знам, ама за такава дреболия, такова намаление е просто безумие. Имахме късмет отидохме точно като я докараха и веднага я купихме.

Здравей, Естел! Благодаря за подробното описание на индукционния котлон. На мен ми предстои да оборудвам нова кухня и съм се насочила към тях. Доколкото разбирам при теб котлонът не е вграден, а печката ти е отделно. Би ли споделила къде се намира магазинът, от който си ги купила? предполагам, че е специализиран за уреди с транспортни дефекти.
Хубав и спокоен ден от мен  Simple Smile

# 16
  • На небето
  • Мнения: 5 530
Здравей Vayana аз съм от Варна, магазина е специализиран за бяла техника с транспортни дефекти, продават се предимно моркови, които не са произведени в Китай, Полша или нещо подобно. Но имаше и по калпави марки тук таме. Имаше всичко което може да ти потрябва в домакинството, ширм, печки, перални, хладилници, климатици и т.н. За вграждане и такива които не са за вграждане. Това е моята печка преди да я сложим на мястото и: http://tinka79.snimka.bg/family/tinka.90762.2884489.big
А по повод адреса мисля, че беше Мир 11 ама за номера не съм сигурна от лявата страна беше едно от новите блокчета. От светофара който води от дясно към Военна болница и Терапията продължаваш нагоре обаче, и 20 метра в ляво се падаше. Но това беше преди 2г., но предполагам, че още би трябвало да е там. Обиколихме цяла Варна тогава, но единствено там имаше маркови неща.
Дано съм ти била от полза.

Даже мисля, че е това на Мир 97 : http://www.biznesa.com/modules/icontent/index.php?page=894 по външен вид поне.

# 17
  • София
  • Мнения: 1 390
Здравей Vayana аз съм от Варна, магазина е специализиран за бяла техника с транспортни дефекти, продават се предимно моркови, които не са произведени в Китай, Полша или нещо подобно. Но имаше и по калпави марки тук таме. Имаше всичко което може да ти потрябва в домакинството, ширм, печки, перални, хладилници, климатици и т.н. За вграждане и такива които не са за вграждане. Това е моята печка преди да я сложим на мястото и: http://tinka79.snimka.bg/family/tinka.90762.2884489.big
А по повод адреса мисля, че беше Мир 11 ама за номера не съм сигурна от лявата страна беше едно от новите блокчета. От светофара който води от дясно към Военна болница и Терапията продължаваш нагоре обаче, и 20 метра в ляво се падаше. Но това беше преди 2г., но предполагам, че още би трябвало да е там. Обиколихме цяла Варна тогава, но единствено там имаше маркови неща.

 

Даже мисля, че е това на Мир 97 : http://www.biznesa.com/modules/icontent/index.php?page=894 по външен вид поне.

Благодаря ти, Естел. Аз съм от София и днес намерих именно тази верига  " Технохит ", която се оказа, че има и тук магазин. Непременно ще го посетя! От сайта й дори почти се спрях на същата марка печка, каквато имаш и ти. Фурната й също ли е индукционна? Много ласкаво се беше изказала в предишния си пост  Simple Smile Очевидно, че това е бъдещето при готварските печки...

# 18
  • София
  • Мнения: 1 390
Здравей Vayana аз съм от Варна, магазина е специализиран за бяла техника с транспортни дефекти, продават се предимно моркови, които не са произведени в Китай, Полша или нещо подобно. Но имаше и по калпави марки тук таме. Имаше всичко което може да ти потрябва в домакинството, ширм, печки, перални, хладилници, климатици и т.н. За вграждане и такива които не са за вграждане. Това е моята печка преди да я сложим на мястото и: http://tinka79.snimka.bg/family/tinka.90762.2884489.big
А по повод адреса мисля, че беше Мир 11 ама за номера не съм сигурна от лявата страна беше едно от новите блокчета. От светофара който води от дясно към Военна болница и Терапията продължаваш нагоре обаче, и 20 метра в ляво се падаше. Но това беше преди 2г., но предполагам, че още би трябвало да е там. Обиколихме цяла Варна тогава, но единствено там имаше маркови неща.

 

Даже мисля, че е това на Мир 97 : http://www.biznesa.com/modules/icontent/index.php?page=894 по външен вид поне.

Благодаря ти, Естел. Аз съм от София и днес намерих именно тази верига  " Технохит ", която се оказа, че има и тук магазин. Непременно ще го посетя! От сайта й дори почти се спрях на същата марка печка, каквато имаш и ти. Фурната й също ли е индукционна? Много ласкаво се беше изказала в предишния си пост  Simple Smile Очевидно, че това е бъдещето при готварските печки...

# 19
  • На небето
  • Мнения: 5 530
Не съм чувала до сега за индукционни печки, не мисля че има де. Печката е супер, има доста функции, повечето от които използвам. Разбира се е на принципа с топъл въздух. Най ми харесва само-почистването обаче.  Има часовник който ти сигнализира когато е изтекло времето, или спира фурната, според това как си го настроила. Сигнализира когато достигне нужната температура. Има функции за торта, месо, скара, пица, тестени изделия, стерилизация на прибори, претопляне, за втасване на тесто, за запичане на белтък със захар за глазура (не знам как се казва това), има и стандартна, с топъл въздух, печене на месо, печене на шиш, козунаци, плодови пайове, фурна, пещ, размразяване, самопочистване и т.н. Не мога да ти опиша всичко което може, но в магазина ще ти обяснят подробно. Ина не 1, а 4 стъкла. Мисля, че това е една от най добрите ми покупки.

# 20
  • София
  • Мнения: 714
Снощи за пръв път готвих на индукционния котлон.
Наистина, като го включих в началото на 9 се чува едно леко жужене, но после май изчезна.  Но със сигурност на 6 и 7 степен не се чува.
Водата завря за броени секунди.
Вярно е, и че много по прецизно се нагласят степените, отколкото на всички останали.
Определено вече ще ползвам тях.
Защо не си взех две индукции, вместо 2 керамика и 2 индукции  newsm78 ?
Щях да спестя място и пари.  Naughty
Момичета взимайте си две индукции смело.
Заслужава си. За 120лв. още, ще си вземете един тиган и 2 тенджери и сте готови.
Даже скоро гледах в електрона индукции на страхотна цена.
офффффф, няма да се ядосвам  Blush
 

# 21
  • На небето
  • Мнения: 5 530
geryger жужене има и при ниските степени, но не се чува толкова, а и е на по редки интервали. Аз първо включвам на 9 степен и като заври намалям на 7 или 8.

# 22
  • София
  • Мнения: 714
Възможно е, следващия път ще се услушвам повече  Grinning

# 23
  • Мнения: 115
От 5 месеца ползвам нашия индукционен активно и "против" все още не съм открила  Peace
Страшно бърз и невероятно икономичен.

Имайте предвид обаче две неща:
1. Не работи ако напрежението падне ( 205 волта да речем)
2. Не работи ако температурата в помещението е под 15тина градуса

Нашия е Аристон, вграден, незнам дали стоящите също са толкова претенциозни Peace

# 24
  • пак на Рив Гош
  • Мнения: 2 639
Ползвам индукционен котлон (вграден) от 5 години и съм много доволна  Peace. Преминах към индукция от електически+газов котлон и напълно подкрепям всички отзиви "за".
Единственият недостатък, който съм му открила досега е, че не мога вече да пека чушки директно на котлона  Laughing (а чушкопек си нямам  Sad).
Жужене при моя също се получава, основно когато включа трите колела едновременно.

# 25
  • На небето
  • Мнения: 5 530
Ползвам индукционен котлон (вграден) от 5 години и съм много доволна  Peace. Преминах към индукция от електически+газов котлон и напълно подкрепям всички отзиви "за".
Единственият недостатък, който съм му открила досега е, че не мога вече да пека чушки директно на котлона  Laughing (а чушкопек си нямам  Sad).
Жужене при моя също се получава, основно когато включа трите колела едновременно.

Да вярно, аз затова си купих чушкопек, не са никак скъпи.

кака Лара при моя няма такива проблеми (а при нас тока е доста променлив), дали не е от марката?  newsm78

# 26
  • Мнения: 115

кака Лара при моя няма такива проблеми (а при нас тока е доста променлив), дали не е от марката?  newsm78

Казаха ми, че индукцията била чувствителна  Rolling Eyes
При нас от години напрежението е непостоянно и досега сме имали проблем единствено с един модем за интернет. Всички останали уреди си работят и на 180 волта  Laughing

# 27
  • Мнения: 65
Със сигурност няма да съжаляваш, така или иначе вече почти всички готварски тигани, тенджери ги правят да стават за индукционни котлони  Peace

# 28
  • Мнения: 0
Благодаря на всички за изчерпателните отговори за индукционните котлони. Точно с такива съм решила да подновя старите. Дано да не се прецакам.Или да си купя комбинираните...какво ще ме посъветвате? 2 керамика+ 2 индукция ?

# 29
  • На небето
  • Мнения: 5 530
Аз лично бих си взела 4 индукционни, вместо комбинирани 2 керамични и 2 индукционни. Ползвала съм и двата вида котлони и мога да ги сравня. Успех в избора.

# 30
  • Добрич
  • Мнения: 1 146
простете за невежеството ми, но....
Кои са керамични котлони?

# 31
  • Мнения: 5
И аз минах на индукционни котлони-само херметическата бях проверила предварително дали става, но се оказа че мога да си ползвам доста от наличните съдове. Двойката ми е напълно достатъчна, за 10-15 минути съм сготвила.

# 32
  • Мнения: 47 986
Интересува ме има ли някаква информация дали тези магнитни полета са вредни по някакъв начин за тялото...например има много противници на микровълновите фурни, дали и за индукционните има такива мнения, знаете ли?
Защото иначе "+"са ясни- бързо, икономично се готви, както и очевидния "-"  че не стават всички съдове

# 33
  • Мнения: 1 597
Като всеки уред работещ на принципа на индукция създава магнитно поле близо до него. Но то е с много малък радиус и ако не висите непрекъснато над котлона - няма страшно. Имам и ползувам от 4 години и намирам, че са впечатляващо сотижение на домакинската техника. Не загарят и се чисти лесно. А това е мног важно за мен.

# 34
  • София
  • Мнения: 1 390
"Против" за индукционните плотове не съществува. Възхитена съм!

# 35
  • Стара Загора
  • Мнения: 756
аз съм от 9 месеца с индукция,възхитена съм.Нищо незагаря,лесна поддържка,бързо загряване.
Единствен минус че нестават всички съдове,и съдовете за индукция са по скъпи.

# 36
  • София
  • Мнения: 2 521
Момичета, може ли някой запознат да ми обясни как точно работи този плот, по-точно ме интересува има ли фиксирани по размер зони или принципа е какъвто размер сложа, толкова ще се нагрява, и къде точно се центрират съдовете?
http://www.tehnomix.bg/siemens-eh-675-mv-17-e

Извинявам се за невежеството, досега не съм ползвала индукция, само съм чела.

# 37
  • Мнения: 1 597
Нагрява се само повърхността, която е в контакт. Но аз имам една тенджера, която редовно ползувам 32 см и чудесно готвя в нея, въпреки че котлонът ми е 20 см. Просто в началото, докато заври и понижа мощността, о разбърквам честичко, а след като я понижа включвам таймера и за бравям за готвенето. То само си приключва без аварийно. Голяма леснина и пестене на време и препарати са индукциите.

# 38
  • София
  • Мнения: 2 521
Нагрява се само повърхността, която е в контакт. Но аз имам една тенджера, която редовно ползувам 32 см и чудесно готвя в нея, въпреки че котлонът ми е 20 см. Просто в началото, докато заври и понижа мощността, о разбърквам честичко, а след като я понижа включвам таймера и за бравям за готвенето. То само си приключва без аварийно. Голяма леснина и пестене на време и препарати са индукциите.

Благодаря ти! Да разбирам ли, че очертаните зони не са ограничени, т.е. ако е очертано 25 см и сложиш дъно 18 см, ще се загрява само до 18 см.?

# 39
  • Мнения: 1 597
Да, ще се загрява само 18 см.

# 40
  • Мнения: 1
Донякъде според мен индукционните котлони доста приличат на микровълновите печки. Честотата на електромагнитното поле е по-мака но пък те най вероятно правят същите поразии с храната както и микровълновата печка. Както е известно водата е електролит. Молекулите на водата са ориентирани в клъстери. когато водата е структурирана, т.е. с правилно подредени клъстери, тя лесно се усвоява от организма. Такава е планиската вода в кладенчетата и поточетата. Според мен  електромагнитното поле на индукционния котлон ДЕструктурира водата както и при микровълновата печка. А статии колко са вредни има достатъчно.

# 41
  • Мнения: 40 924
Булшит  Sick

Как пък се регистрира точно за да напишеш тази глупост. Даже да приемем, че в микровълновата фурна там нещо си ставало с молекулите на водата, при индукционните котлони тенджерата екранира храната, която се готви, и тя не се влияе от честотното поле. Принципът на индукционния котлон и на микровълновата фурна са съвсем различни - в едното се нагрява тенджерата от електромагнитно поле, в другата се нагрява храната от електромагнитни вълни.

# 42
  • Балчи-Варна
  • Мнения: 419
Тенджерата под налягане-как я ползвате на индукционните котлони?Купих я специално за индукционните котлони,но ме е страх да я ползвам.Който ползва да каже, като заври ли намаляте и на колко?

# 43
  • пак на Рив Гош
  • Мнения: 2 639
Ами, както и на обикновен (имам тенджерата преди индукционния котлон). Аз слагам да заври и като започне да шуми, намалям (на 4-5та степен от 12), така че да свисти тихо.

# 44
  • Балчи-Варна
  • Мнения: 419
Аз имам 9 степени.Като намаля на 3-4 е не става,не се сварява.

# 45
  • Мнения: 230
А защо има "Наредба № РД-07-5 от 15.11.2016 г. за минималните изисквания за осигуряване на здравето и безопасността на работещите при рискове, свързани с експозиция на електромагнитни полета"????????

# 46
  • Мнения: 40 924
Защото всичко прекалено е вредно. Вземи слънцето - малко слънце е полезно, много слънце е вредно. И с кислород можеш да се отровиш, ако е много. Обаче котлоните имат СЕ маркировка за безопасност и явно полетата им са под опасните стойности. Да ти напомня ли, че ти в ежедневието си "плуваш" в електромагнитни полета - като се почне от това на Земята, мине се през електроинсталацията и се свърши с всяка една електроника около теб.

Индукционните котлони имат една много хитра функция - ако върху тях не се сложи съд с магнитно дъно не се включват. А ако се сложи такъв, силовите линии на полето в голямата си част се събират в съда, а не се разпространяват наоколо. И ако не беше така нямаше индукционният котлон да има такова високо КПД, нали?

И още, навярно си забелязала, че даже в близост с индукционен котлон няма никакви смущения в GSM-ите или в друга електроника. Т.е. полето е слабо. Естествено, стига да не слагаш телефона върху плота, ама и т не седиш отгоре на плота като готвиш. Да не говорим, колко време прекарваш до котлона.

Е, бременни може и да се подсигурят - хем имат дете в себе си, хем коремът опира в печката. Но като цяло според мен няма опасност.

# 47
  • Мнения: 230
Харесва ми с какъв хъс защитаваш тезата си, но в нея има само твърдения от пресата и както там се изразяват: "Учените установиха" Кои учени?, Къде?
Сега ще ви разкажа за първите дни на едно от големите открития на предния век - радиоактивността. Както всички, надявам се, знаем за официални откриватели са обявени Мария и Пиер Кюри. Знаете как е станало в лабораторията им - известната първа рентгенова снимка на човешка длан. В незнанието си какво да правят с това явление, хората започват да го изследват с опити. Първо открили, че при радиоактивно облъчване се получава тъмен загар на кожата. По аналогия със слънчевия загар тогавашните доктори и учени обявяват ефекта за изключително полезен за здравето. И така първия солариум е реализиран с облъчване от радиоактивен материал. Било много ново и много скъпо. Можели да си го позволят само знатните дами, съпруги на богати и влиятелни мъже. И така около 10 години. След около 10-15 години дамите започнали да се разболяват от странни туморни заболявания. Трябвало още около 5 години на учените да проумеят връзката между многото болни жени. И от тогава станало ясно, че радиоактивното облъчване е вредно. Започнала мощна кампания за изследване на вредностите, която продължава и до днес. А за случая с полезното облъчване, учените даже не говорят. Това се отнася и за вярването им по-рано, че всичко се лекува с лосион с оловни йони, което сега е немислимо.
Ефектите от човешката дейност, мили, идват десетилетия по-късно, а страдат най-модерните и глупавите. Помислете от колко време се използват масово gsm-и, а индукционни котлони. Няма да е далеч времето, когато някои от вас ще разберат, че са попаднали в капана на незнанието и търсенето на учените. Ако ви интересува как точно се уврежда тялото от източници на силни енергийни полета (каквато е и радиацията, но с друга природа) само кажете. Ще ви обясня.

# 48
  • Мнения: 40 924
Първо, не виждам да съм давала аргументи от типа "Учените установиха" или пък от пресата.
Аргументите, които изложих, са съвсем простички - СЕ маркировката, затварянето на силовите линии в тенджерата, липсата на смущения в околната електроника, нормалното въздействие на други полета... Нещо не виждам връзка с твърдението ти Mr. Green

Второ, радиацията не е поле, ама изобщо не е, и няма нищо общо с полетата. Та вредите от радиацията нямат нищо общо.

Трето, всичко е вредно - и храните ни, и въздухът ни, и лекарствата, и телефоните ни, летенето със самолет... Ама ползата/нуждата е по-голяма от вредността. В случая с индукционните котлони предполагаемата вреда според мен е съвсем приемлив риск спрямо ползата.

П.П. Нещо ме глождеше и пак погледнах поста ти да видя какво е и се сетих - прочутата първа снимка на човешка ръка няма много общо с радиацията и съпрузите Кюри Sunglasses Тази снимка наистина е свързана с лъчение (потенциално вредно, но и много полезно), ама малко по-друго.

Последна редакция: пн, 18 мар 2019, 18:50 от Черна станция

# 49
  • Мнения: 11 624
Харесва ми с какъв хъс защитаваш тезата си, но в нея има само твърдения от пресата и както там се изразяват: "Учените установиха" Кои учени?, Къде?
Скрит текст:
Сега ще ви разкажа за първите дни на едно от големите открития на предния век - радиоактивността. Както всички, надявам се, знаем за официални откриватели са обявени Мария и Пиер Кюри. Знаете как е станало в лабораторията им - известната първа рентгенова снимка на човешка длан. В незнанието си какво да правят с това явление, хората започват да го изследват с опити. Първо открили, че при радиоактивно облъчване се получава тъмен загар на кожата. По аналогия със слънчевия загар тогавашните доктори и учени обявяват ефекта за изключително полезен за здравето. И така първия солариум е реализиран с облъчване от радиоактивен материал. Било много ново и много скъпо. Можели да си го позволят само знатните дами, съпруги на богати и влиятелни мъже. И така около 10 години. След около 10-15 години дамите започнали да се разболяват от странни туморни заболявания. Трябвало още около 5 години на учените да проумеят връзката между многото болни жени. И от тогава станало ясно, че радиоактивното облъчване е вредно. Започнала мощна кампания за изследване на вредностите, която продължава и до днес. А за случая с полезното облъчване, учените даже не говорят. Това се отнася и за вярването им по-рано, че всичко се лекува с лосион с оловни йони, което сега е немислимо.
Ефектите от човешката дейност, мили, идват десетилетия по-късно, а страдат най-модерните и глупавите. Помислете от колко време се използват масово gsm-и, а индукционни котлони. Няма да е далеч времето, когато някои от вас ще разберат, че са попаднали в капана на незнанието и търсенето на учените. Ако ви интересува как точно се уврежда тялото от източници на силни енергийни полета (каквато е и радиацията, но с друга природа) само кажете. Ще ви обясня.
Ама ти обясняваш точно като "учените установиха"! Пишеш точно като вестникар, а пък някои от нас да взем да си скъсаме дипломите ли?! Горещо те съветвам да не използваш мобилен телефон и разните му модерни котлони, щом имаш такива страхове. Нерде радиация, нерде електомагметизъм.....   А ако ти разкажа  пък какво бълва Слънцето (как ли са живи сканинавците?!) или пък какво причиняват галактичните космични лъчи.......

# 50
  • Мнения: 9 794

П.П. Нещо ме глождеше и пак погледнах поста ти да видя какво е и се сетих - прочутата първа снимка на човешка ръка няма много общо с радиацията и съпрузите Кюри Sunglasses Тази снимка наистина е свързана с лъчение (потенциално вредно, но и много полезно), ама малко по-друго.



Мда, венчалният пръстен на ръката на съпругата на Рьонтген (Röntgen).
Mysteri, ако, не дай Боже, счупиш крак/ръка примерно, трябва да ти направят рентгенова снимка, какво, ще откажеш ли?
И вземи почети допълнително за Рьонтген, Анри Бекерел, Мария Кюри, интересно е, пък и полезно.

# 51
  • Мнения: 230
Реакцията ви, подобна на примитивен примат не е неочаквана за мен.
Изискват се повече знания от "проверих в wikipedia ....." за да разберете.

Последна редакция: вт, 26 мар 2019, 14:50 от Mysteri

# 52
  • Мнения: 40 924
Реакцията ви, подобна на примитивен примат не е неочаквана за мен.
Изискват се повече знания от "проверих в wikipedia ....." за да разберете.

 Joy Joy Joy

Да бъркаш Кюри и Рьонтген, да бъркаш поле и лъчение, но да се изказваш компетентно е типично за невежите простаци и колкото по-явна им е липсата на всякаква обща (научна и техническа) култура, толкова по-надъхани и самоуверени са тези индивиди.
Иначе за мен пък твоята реакция е съвсем очаквана, даже се учудих защо закъсня толкова. Типично за твоя вид е при липса на аргументи да преминава към обиди и ето на, всичко си дойде на мястото Sunglasses

П.П. Поне си оправи изказа, защото не струва. Една реакция не може да е подобна на примат, бил той примитивен или не, защото сравняваш някакво действие с някакво същество Shocked И затварящата запетая в подчиненото изречение ти липсва, което съвсем не подобрява смисъла на написаното от теб.

# 53
  • Мнения: 230
А какво да си мислим за някой който вярва че е "Черна станция"?

# 54
  • Мнения: 40 924
А какво да си мислим за някой който вярва че е "Черна станция"?

 Shocked Какво общо има никът? Ти вярваш ли, че си мистерия?  Joy

# 55
  • Мнения: 230
Да.
Така и предполагах. Ти не вярваш на това, което пишеш. Никът ми не значи мистерия, просто е направен така да изглежда. Ще ме разбереш. Така както е за теб физиката.

# 56
  • Мнения: 9 794
Дискусията стана направо сюрреалистична Wink

# 57
  • Мнения: 40 924
Мдам, а гардеробът е четирикрилен...

# 58
  • Мнения: 445
Здравейте! Трябва ми нова печка, искам индукция и също така и да се вместя в бюджет 1000лв.(може плота и фурната да са за вграждане). Четох, гледах, но ужасно много се обърках. Какво бихте ми препоръчали?

Общи условия

Активация на акаунт