Японска кухня - Зеленият чай! (вече и със снимки)

  • 62 474
  • 205
  •   1
Отговори
# 150
  • Мнения: 17
sama na bara, моля прочетете заглавието на темата. Има и други теми, разискващи зеления чай. Японският в крайна сметка не е единствен или пък най-добрия на земята .. нито пък китайският.  Grinning

# 151
  • Мнения: 17
sama na bara, моля прочетете заглавието на темата. Има и други теми, разискващи зеления чай. Японският в крайна сметка не е единствен или пък най-добрия на земята .. нито пък китайският.  Grinning

Радвам се ,че стигнахте до този извод ,което е и обективната истина. Проблема в темата беше ,че за да изтъкнете потенциалните качества на чая които персонално ви допада ,родихте огромни "бесери" под формата на генерални заключения.

Последна редакция: ср, 04 май 2011, 17:34 от sama na bara

# 152
  • Мнения: 17
Радвам се ,че стигнахте до този извод ,което е и обективната истина. Проблема в темата беше ,че за да истъкнете потенциялните качества на чая които персонално ви допада, родихте огромни "бесери" под формата на генерални заключения.

Объркали сте се. Никакъв извод не съм направил, освен, че ви посъветвах нещо.

# 153
  • Мнения: 233
Такаааа, както бях обещала - давам отзив.
Поръчах от o-cha на 6ти май, получих на 12ти, но не бях в София и затова започнах да го пия от тази седмица. Мисля, че ми се отразява много добре - не е силен като кафето и другите видове чай, но ме ободрява и ми поддържа кръвното в добри нива (аз съм с хипотония). Имам и други очаквания от него, но все още е рано, за да разбера дали ми действа на други нива.
Аз поръчах 2 вида - насипен Kaoru Daily Sencha (не го виждам в момента в сайта) и торбички Uji Sencha Green Tea Bags "Musashi". И двата са подходящи за начинаещи. Изглежда добре се справям със запарването, защото имат интензивен вкус без да са горчиви. Даже Пробвах на 2 пъти да слагам втори запарки и от двата - също се получи добре. Такъв зелен цвят не съм виждала досега на никой друг зелен чай. Определено е различно преживяване от китайските и индийските.
Принципно съм доволна от поръчката, но се получи някакво разминаване с валутите. Бях посочила на сайта да ми покаже цените в долари, поръчах за долари, а след това са ми изтеглили същата цифра, но в евро. Не е супер фатално (поне не в момента), но не искам и при следваща поръчка да има подобно разминаване. То се оказва почти двойно плащане. Дали да им пиша? НО пък като сметнах по нашите курсове йена спрямо евро си се получи точно тая цена, която са ми изтеглили от картата... newsm78

# 154
  • Мнения: 17
Такаааа, както бях обещала - давам отзив.
Поръчах от o-cha на 6ти май, получих на 12ти, но не бях в София и затова започнах да го пия от тази седмица. Мисля, че ми се отразява много добре - не е силен като кафето и другите видове чай, но ме ободрява и ми поддържа кръвното в добри нива (аз съм с хипотония). Имам и други очаквания от него, но все още е рано, за да разбера дали ми действа на други нива.
Аз поръчах 2 вида - насипен Kaoru Daily Sencha (не го виждам в момента в сайта) и торбички Uji Sencha Green Tea Bags "Musashi". И двата са подходящи за начинаещи. Изглежда добре се справям със запарването, защото имат интензивен вкус без да са горчиви. Даже Пробвах на 2 пъти да слагам втори запарки и от двата - също се получи добре. Такъв зелен цвят не съм виждала досега на никой друг зелен чай. Определено е различно преживяване от китайските и индийските.
Принципно съм доволна от поръчката, но се получи някакво разминаване с валутите. Бях посочила на сайта да ми покаже цените в долари, поръчах за долари, а след това са ми изтеглили същата цифра, но в евро. Не е супер фатално (поне не в момента), но не искам и при следваща поръчка да има подобно разминаване. То се оказва почти двойно плащане. Дали да им пиша? НО пък като сметнах по нашите курсове йена спрямо евро си се получи точно тая цена, която са ми изтеглили от картата... newsm78

Simple Smile много се радвам, че ти е харесало.  Задължително слагай втори запарки. Аз винаги правя три Simple Smile Радвам се също, че ти помага здравословно.

Относно валутите, по-добре питай, ако смяташ, че има разминаване и най-вече ако мислиш, че те ощетява това. Аз плащам с PayPal, който в моя случай е в долари и затова при мен не се получават такива разминавания.

# 155
  • Мнения: 233
Следващият път задължително ще е с Paypal.

# 156
  • Galaxy 13197853088
  • Мнения: 2 392
я запис тук

# 157
  • Мнения: 35
Запалих се и аз по японския чай и днес си поръчах този
http://www.o-cha.com/green-tea/organic-sakimidori.html.
Ще чакам с нетърпение да пристигне.

# 158
  • Мнения: 17
Дано ти хареса Simple Smile Пиши какви са ти впечатленията по-нататък.  bowuu

# 159
  • Мнения: 35
Дано ти хареса Simple Smile Пиши какви са ти впечатленията по-нататък.  bowuu
Да,ще пиша разбира се Simple Smile
Не ми е много ясно само,на какво се дължи разликата в цената на отделните видове Sencha,
например между този
http://www.o-cha.com/Uji-Asamushi-Sencha-aoi.html
и този
http://www.o-cha.com/uji-sencha-tsuen.html
и какво е предназначението на всеки един вид,защото аз доста се чудих какъв да поръчам и този го поръчах малко наслуки,а и в описанието не пише и не знам как да си избирам занапред?

# 160
  • Мнения: 17
... Не ми е много ясно само,на какво се дължи разликата в цената на отделните видове Sencha,
например между този
http://www.o-cha.com/Uji-Asamushi-Sencha-aoi.html
и този
http://www.o-cha.com/uji-sencha-tsuen.html
и какво е предназначението на всеки един вид,защото аз доста се чудих какъв да поръчам и този го поръчах малко наслуки,а и в описанието не пише и не знам как да си избирам занапред?

Определено има разлика и ще опитам да ти обясня Simple Smile

Основната разлика между тези, които си дала като пример е, че първият е light steamed, а втория e medium. Light е по-скъп във всички случаи. Обяснил съм какво означава light, medium и deep steamed в началото на темата. Освен това втория, който на всичкото отгоре е 140 грама, е смес от сенча и стъбълца от гьокуро. Това се вижда и на снимката. При производството на висококачествен гьокуро стъбълцата се махат и се смесват с листа на сенча. Полученият чай е сенча, но с характеристики на гьокуро. Нарича се каригане. Каригане съдържа повече L-theanine от нормалния сенча. Не съм го приготвял, но предполагам, че ще е по-труден за приготване, защото е по-стипчив и вкусът се характеризира с остра тръпчивост. Определено ще ми е неприятно. Ако си купиш такъв да знаеш, че намаляването на тази остра съставка във вкуса става като запариш на по-ниска температура .. например около 60C, вместо предписаните 77C. Зная това, защото Кабусеча (първият, който опитах) е подобен, но не е смес, а е отгледан като нещо средно между сенча и гьокуро.

По интересното обаче е ако съпоставим този който си купила - deep steamed sencha (fukamushi), първа беритба (shincha) с друг пак същия, но с двойно по-висока цена като този http://www.o-cha.com/Yutaka-Midori.html

На пръв поглед няма причина цената да се различава. Но и тук има разлика. Скъпия fukamushi е от първите листенца - 1, 2-ро листо ... вероятно са брани на ръка в още по-скъпия си вариант. Те са най-нежни и с най-добър вкус. По-евтините са пак shincha, но са (2-ра ръка) обрани от по-долните части - 3, 4-то.  ... ... нещо такова  newsm78

# 161
  • Мнения: 35
... Не ми е много ясно само,на какво се дължи разликата в цената на отделните видове Sencha,
например между този
http://www.o-cha.com/Uji-Asamushi-Sencha-aoi.html
и този
http://www.o-cha.com/uji-sencha-tsuen.html
и какво е предназначението на всеки един вид,защото аз доста се чудих какъв да поръчам и този го поръчах малко наслуки,а и в описанието не пише и не знам как да си избирам занапред?

Определено има разлика и ще опитам да ти обясня Simple Smile

Основната разлика между тези, които си дала като пример е, че първият е light steamed, а втория e medium. Light е по-скъп във всички случаи. Обяснил съм какво означава light, medium и deep steamed в началото на темата. Освен това втория, който на всичкото отгоре е 140 грама, е смес от сенча и стъбълца от гьокуро. Това се вижда и на снимката. При производството на висококачествен гьокуро стъбълцата се махат и се смесват с листа на сенча. Полученият чай е сенча, но с характеристики на гьокуро. Нарича се каригане. Каригане съдържа повече L-theanine от нормалния сенча. Не съм го приготвял, но предполагам, че ще е по-труден за приготване, защото е по-стипчив и вкусът се характеризира с остра тръпчивост. Определено ще ми е неприятно. Ако си купиш такъв да знаеш, че намаляването на тази остра съставка във вкуса става като запариш на по-ниска температура .. например около 60C, вместо предписаните 77C. Зная това, защото Кабусеча (първият, който опитах) е подобен, но не е смес, а е отгледан като нещо средно между сенча и гьокуро.

По интересното обаче е ако съпоставим този който си купила - deep steamed sencha (fukamushi), първа беритба (shincha) с друг пак същия, но с двойно по-висока цена като този http://www.o-cha.com/Yutaka-Midori.html

На пръв поглед няма причина цената да се различава. Но и тук има разлика. Скъпия fukamushi е от първите листенца - 1, 2-ро листо ... вероятно са брани на ръка в още по-скъпия си вариант. Те са най-нежни и с най-добър вкус. По-евтините са пак shincha, но са (2-ра ръка) обрани от по-долните части - 3, 4-то.  ... ... нещо такова  newsm78
Сега ми стана ясно,но ще прочета пак началото на темата.
Благодаря за изчерпателния отговор!

# 162
  • Мнения: 17
Една поправка трябва да направя. Каригане е чай, в чийто състав преобладават стъбълца и жилки. Не е задължително те да са от Гьокуро. В този чай не са: http://www.hibiki-an.com/product_info.php/cPath/36/products_id/344

Но по-скоро това е изключение, защото по-долу има кратка статия, където пише, че Каригане е стебла от гьокуро ... нещо се обърках този път.  #Crazy

# 163
  • Мнения: 35
Получих си чая,но видях на пликчето,че е от област Фукушима и малко се притесних не толкова за себе си,а дали да направя на дъщеря си,има ли някъква опастност newsm78

# 164
  • Мнения: 17
Получих си чая,но видях на пликчето,че е от област Фукушима и малко се притесних не толкова за себе си,а дали да направя на дъщеря си,има ли някъква опастност newsm78

Стига бе  newsm78 Пише, че чаят е от Миазаки, остров Киушу, което е много на юг. Възможно е да е пратен от Фукушима, а не да е отгледан там.

Общи условия

Активация на акаунт